Het gevoel is weg? Hoe het kan dat je gevoelens opeens zijn veranderd

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Een veelgehoorde reden waarom stellen aankloppen bij relatietherapie, is dat het gevoel weg is. In het begin van de relatie was het gevoel overvloedig aanwezig, en nu lijkt de ander bijna een vreemde voor je. Het lijkt dan vaak de enige optie om het uit te maken of om een scheiding aan te vragen.

Toch zijn er ook een aantal manieren waarop je kunt proberen om een scheiding te voorkomen en om het gevoel terug te laten komen. Maar voordat je dit kunt doen, moet je weten wat het gevoel precies is en hoe het kan dat het zomaar weggaat. Het antwoord op deze en andere vragen vind je in onderstaand artikel.

Wat is het gevoel precies?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het gevoel precies inhoudt. Dit heeft geen eenduidig antwoord, aangezien het per persoon verschilt. Als je het hebt over ‘het gevoel’ kan het bijvoorbeeld gaan over de verliefdheid, de aantrekkingskracht, houden van elkaar, liefde, of een combinatie van al deze dingen. Wat je er ook mee bedoelt, de algemene boodschap is vaak dat je niet meer dezelfde gevoelens hebt voor je partner als voorheen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Waar je het jaren geleden nog enorm naar je zin had en geen leven zonder je partner kon voorstellen, irriteer je je nu aan alle gewoontes. Je merkt dat je momenten dat jullie met z’n tweetjes zijn probeert te vermijden en vaak de deur uit bent.

Er is weinig intimiteit, je interesseert je niet meer zo in je partner en je wordt steeds vaker gekwetst. Dit zijn allemaal signalen die kunnen ontstaan als de gevoelens voor je partner veranderen. Je hebt misschien nog geen hekel aan je partner, maar het raakt je gewoon niet meer.

“Het tegenovergestelde van liefde is geen haat, maar onverschilligheid.”

Hoe kun je het gevoel opeens kwijtraken?

Als je begint aan een relatie heb je allemaal je eigen verwachtingen. Deze kunnen met de tijd veranderen, waardoor je ook andere verwachtingen krijgt van je relatie. Zo kun je bijvoorbeeld dromen van een heel hecht leven samen en wil je samen met je partner het maximale uit het leven halen. Op den duur kan echter de realiteit indalen en is het niet wat het leek.

Het kan zijn dat je partner zich zo gedraagt dat je niet meer gelukkig bent of dat je wordt aangetast in je autonomie. Waar je je eerst vooral kon focussen op de leuke eigenschappen van je partner, zie je nu alleen nog maar de negatieve zaken. Of je had de hoop dat alles wel goed zou komen, dat je partner zou veranderen, maar dat blijkt achteraf een verkeerde gedachte.

In het begin zal dit in een relatie vaak samengaan met discussies, ruzies, onbegrip en ergernissen. Dit zorgt ervoor dat je relatie verslechtert aangezien je steeds wordt bevestigd in je ongeluk. Op een gegeven moment kan het zo erg zijn geworden, dat je je realiseert dat het gevoel helemaal weg is. Dit is vaak niet iets wat van de een op de andere dag gebeurt, maar een proces wat op den duur wordt bevestigd.

hart recycle

4 tips om het gevoel terug te krijgen

Als je eenmaal beseft dat het gevoel weg is, dan is het belangrijk om dit op te biechten aan je partner. Hoe langer je ermee wacht, hoe ongelukkiger je wordt. En vaak lijkt het daarna de enige optie om uit elkaar te gaan. Als het gevoel weg is, dan denken veel stellen dat deze situatie onomkeerbaar is en dat dit niet meer terug te krijgen is. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om het gevoel beetje bij beetje terug te winnen en weer geluk te vinden in je relatie.

Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat je het gevoel moet wíllen terugkrijgen. Jullie moeten er samen voor willen gaan en jullie relatie willen redden. Als je het gevoel niet wilt terugkrijgen, dan heeft het ook geen zin om eraan te werken. Maar als je het wél wil, hoe kun je dan het gevoel in je relatie terugkrijgen? Hieronder geven we je vier tips om hier samen aan te werken.

1. Ga met elkaar in gesprek

De eerste tip om het gevoel terug te krijgen in je relatie, is om er met elkaar over te praten. Communicatie is namelijk het belangrijkste fundament in een relatie. Als je niet durft te praten over je gevoelens met je partner, dan kan je partner je hier ook niet bij helpen. Ga dus niet in je eentje rondlopen met je gedachten, maar vertel je partner hoe je je voelt.

Het is logisch dat dit moeilijk is, en het zal waarschijnlijk ook een lastig gesprek zijn. Toch is het belangrijk om dit te doen. Als het eenmaal bespreekbaar is, kunnen jullie samen onderzoeken wat er aan de hand is en waar het probleem ligt. Op deze manier kunnen jullie er ook samen aan gaan werken, want in je eentje lukt het niet.

Een belangrijke tip hierbij is ook om vooral niet te lang te wachten. Als je al tijden het idee hebt dat je geen gevoelens meer hebt voor je partner, dan riskeer je op den duur dat er geen weg meer terug is: een point of no return. Als je beseft dat het gevoel weg is en twijfelt over je relatie, maak het dan ook direct bespreekbaar.

puzzel

2. Ga niet op zoek naar het gevoel van vroeger

Een belangrijk advies als het gaat om het terugkrijgen van je gevoelens, is om niet op zoek te gaan naar het gevoel van ‘toen’. Het is logisch dat je die eerste verliefde gevoelens weer terug wilt krijgen, maar die verliefdheid komt niet zomaar terug. Die roze wolk en eerste verliefdheid duurt namelijk maar zes maanden tot een jaar, waarna het verliefde gevoel overgaat in houden van.

Het is daarom een doelloze actie om te proberen datzelfde gevoel terug te krijgen. Je bent niet meer dezelfde persoon als toen, waardoor het niet mogelijk is om diezelfde gevoelens weer op te wekken. Het is slimmer om samen op zoek te gaan naar een nieuwe gevoelsstroom.

Leer elkaar opnieuw kennen en ontwikkel een intieme vriendschap. Dit kun je doen door jezelf open te stellen en je gevoelens duidelijk met elkaar te bespreken. Blijf interesse tonen in elkaar en ontdek weer opnieuw hoe de ander op dit moment in elkaar zit.

3. Doorbreek de onderlinge strijd met elkaar

Een derde advies om het gevoel in je relatie terug te vinden, is om de onderlinge strijd te doorbreken. Een belangrijke oorzaak van het kwijtraken van het gevoel, is doordat je teleurgesteld bent in je partner. Je kunt bijvoorbeeld geïrriteerd raken doordat je partner minder tijd aan je besteed of door de ruzies die keer op keer terugkomen.

Een van de oorzaken is dat je gewend bent geraakt aan de relatie. Alles lijkt vanzelfsprekend, waardoor je je meer gaat focussen op de negatieve dingen. Probeer daarom ook eens naar de positieve zaken te kijken en te beseffen waar je je partner allemaal dankbaar voor bent. Om de onderlinge strijd te doorbreken is het belangrijk om je partner je kwetsbare kant te laten zien.

Vertel waar je gevoelens en boosheid vandaan komen en wees bereid om zijn of haar behoeften ook beter te begrijpen en respecteren. Wederom is communicatie hierbij het sleutelwoord. Je partner is niet je vijand, jullie werken samen aan je relatie.

stel verliefd

4. Maak nieuwe herinneringen samen

Als je al jaren een relatie hebt, is de kans groot dat je in een sleur zit. Het is daarom van groot belang om meer tijd voor elkaar vrij te maken. Ga bijvoorbeeld een avond per week of per maand samen iets leuks doen. Ontdek samen een nieuwe hobby en ga nieuwe avonturen aan.

Het is belangrijk om nieuwe herinneringen te maken en dingen te vinden die jullie verbinden. Ga bijvoorbeeld naar een nieuw restaurant, verruil thuis een film kijken voor een mooie theatervoorstelling, of doe samen een interessante cursus.

Wat als het toch niet lukt?

Natuurlijk kun je na tijden van proberen er toch achter komen dat de relatie niet meer werkt. Dit is erg moeilijk, maar het is wederom van belang om dit bespreekbaar te maken met je partner. Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld een ‘proefscheiding’ aan te gaan. Zoek allebei een eigen woonplek en geef elkaar rust. Focus in deze periode vooral op je eigen leven, maar behoud het contact wel. Zo kun je ontdekken of het gevoel nog terugkomt of dat het toch voorbij is.

Mocht het dan aankomen op een scheiding of definitieve breuk, zorg er dan voor dat je je goed verdiept in de gevolgen en dat je het op een nette manier oplost.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie