Als je denkt aan getrouwde mensen die vreemdgaan, komt waarschijnlijk het beeld naar boven van schuldige zielen vol spijt en een diepgaand gevoel van morele schaamte. Maar een recent onderzoek naar de psychologie van vreemdgaan werpt een nieuw licht op dit onderwerp. Het uitgebreide onderzoek, gebaseerd op een enquête onder gebruikers van de Ashley Madison, een platform voor buitenechtelijke affaires, onthult dat getrouwde mensen die affaires hebben juist zeer tevreden zijn en weinig berouw ervaren.
Getrouwde mensen hebben niet alleen weinig spijt van hun acties, ze zijn er bovendien van overtuigd dat hun ontrouw geen negatieve invloed heeft op hun verder gezonde huwelijken. Deze bevindingen dagen de wijdverspreide opvattingen over vreemdgaan uit en geven ons nieuwe informatie over de redenen en ervaringen van vreemdgangers. Het rapport is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior.
De verborgen waarheid achter ontrouw
Onderzoekers voerden de studie uit om de psychologische ervaringen van getrouwde mensen die vreemdgaan beter te begrijpen. In samenwerking met onderzoekers van de University of Western Ontario ondervroeg hoofdauteur Dylan Selterman, een universitair hoofddocent aan Johns Hopkins University, bijna 2.000 actieve gebruikers van Ashley Madison, voor en na hun affaires.
Volgens het onderzoek van Selterman en collega’s voelen de deelnemers aan het onderzoek, die over het algemeen van middelbare leeftijd en mannelijk zijn, zich sterk verbonden met hun partners. Desondanks geven ze aan dat ze op seksueel gebied ontevreden zijn. Hoewel ze veel liefde voelen voor hun echtgenoten en echtgenotes, geven ze aan dat ze seksueel niet actief zijn binnen hun huwelijk. Seksuele ontevredenheid is dan ook de belangrijkste reden om een affaire te beginnen, zo stellen de onderzoekers.
Andere redenen zijn onder meer de wens naar onafhankelijkheid en seksuele afwisseling. Opvallend is dat fundamentele problemen in de relatie, zoals gebrek aan liefde of woede jegens de partner, de minstgenoemde redenen zijn om vreemdgaan te overwegen.
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat vreemdgaan niet per se het gevolg hoeft te zijn van diepgewortelde problemen binnen de relatie. De deelnemers zochten de affaires vooral omdat ze nieuwe, opwindende seksuele ervaringen willen, of soms omdat ze zich niet sterk verbonden voelen met hun partner. Emotionele bevrediging bleek dus niet de belangrijkste drijfveer te zijn.
De verrassende bevindingen
Opmerkelijk genoeg blijkt uit het onderzoek ook dat een gelukkig huwelijk niet betekent dat mensen die vreemdgaan meer spijt hebben van hun affaire. Deelnemers gaven over het algemeen aan dat hun affaire zowel seksueel als emotioneel zeer bevredigend was, en dat ze er geen spijt van hadden. Dit suggereert dat vreemdgaan niet noodzakelijk een dieperliggend probleem in de relatie is, zoals vaak gedacht wordt.
Volgens Selterman, de hoofdauteur van het rapport, hebben mensen uiteenlopende redenen om vreemd te gaan. Soms gebeurt het zelfs in relaties die over het algemeen goed zijn. In het onderzoek is geen bewijs gevonden voor de gedachte dat vreemdgaan samenhangt met een lagere kwaliteit van de relatie of een lager levensgeluk.
Selterman hoopt in de toekomst onderzoek te kunnen doen naar andere groepen mensen die vreemdgaan, om te kijken hoe zij zich verhouden tot de gebruikers van Ashley Madison. Hij benadrukt dat het onderhouden van monogamie of seksuele exclusiviteit gedurende een mensenleven buitengewoon moeilijk is.
Vaak wordt monogamie als vanzelfsprekend beschouwd wanneer mensen zich in een huwelijk bevinden. Men gaat er vaak vanuit dat hun partners gedurende de volgende vijftig jaar volledig tevreden zullen zijn met slechts één seksuele partner. Maar, zo zegt Selterman, veel mensen slagen er niet in om trouw te blijven aan deze verwachtingen. Dit betekent niet meteen dat alle relaties gedoemd zijn te mislukken, maar wel dat vreemdgaan een veelvoorkomend onderdeel kan zijn binnen de relaties tussen mensen.
Het rapport werpt een verfrissend nieuw perspectief op het onderwerp van vreemdgaan. Het breekt met de stereotypen en vooroordelen die vaak gepaard gaan met dit onderwerp. Zo blijkt maar weer dat mensen complexe wezens zijn en dat hun motieven voor vreemdgaan divers kunnen zijn. Het is niet zo zwart-wit als vaak wordt gedacht. Mensen zijn niet altijd wat ze lijken, en dat geldt ook voor de relaties die zij hebben.
Flirten niet alleen voor...
... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?