Niemand houdt van een ongemakkelijke stilte midden in een gesprek. En toch hebben we er allemaal ervaring mee. Sommigen omarmen de pauze en bekijken hun gesprekspartner eens goed, terwijl anderen angstig worden en zich beschaamd voelen. Als een gesprek gaande houden niet je sterkste punt is, krimp je waarschijnlijk al ineen bij de gedachte aan zo’n nare stilte.
Of het nu op een date gebeurt, op Tinder, WhatsApp of tijdens een casual ontmoeting, stiltes in gesprekken zijn nooit helemaal te vermijden. Soms kan het gebeuren dat je even geen onderwerpen meer hebt om over te praten. Als dit jou overkomt, maak je geen zorgen – het is volkomen normaal.
Veel mensen hebben er moeite mee om een gesprek te starten. Maar nog meer mensen hebben er moeite mee om een gesprek gaande te houden. De drempel om iemand aan te spreken is al hoog, maar als ze daar eenmaal mee zijn begonnen struikelen ze alsnog over de drempel – dat is wanneer de onderwerpen opraken en ze zich bewust worden van het gebrek aan gespreksstof. De gevreesde awkward silence volgt en de gehele sociale interactie is geruïneerd.
Zou het niet mooi zijn als er een manier was waarop je altijd iets weet te zeggen? Hoewel een stilte in een gesprek niet erg is, kun je met één gesprekstechniek een bijna oneindig gesprek voeren. Het vergt misschien wat oefening, maar met deze techniek kun je alles wat een ander zegt gebruiken om het gesprek gaande te houden. We hebben het over conversation threading, een techniek om nooit met de mond vol tanden te staan in een gesprek.
Wat is conversation threading?
Conversation threading is een gesprektechniek waarmee je een gesprek kunt voortzetten zonder het gevoel te hebben dat een van de personen het gesprek ‘draagt’. Sommigen zullen de techniek herkennen van chatapps, mailboxen en online forums, want daar is de techniek op gebaseerd. De techniek laat zien dat je alles wat een ander tegen je zegt tot je kunt nemen om er vervolgens een vraag of opmerking over te maken.
Elk gesprek begint met een thread, in het Nederlands ook wel een ‘draad’ genoemd: een onderwerp, suggestie of idee. Het is de rode draad van het gesprek dat in feite van alles kan zijn. Van werk en hobby’s tot familie, nieuws en televisie. Bij conversation threading begin je bij de eerste zin om alle mogelijke threads te vinden waarop je kunt reageren. Welke threads je ontdekt en interessant genoeg vindt om erop door te gaan, bepaalt in welke richting het gesprek zal gaan.
Zonder het te beseffen komt de techniek van conversation threading terug in veel gesprekken die mensen dagelijks voeren. Ze weten alleen niet dat het deze naam heeft. Laten we dit voorbeeld nemen:
“Afgelopen weekend was ik met Michelle aan het fietsen in de Ardennen.”
Op het oog een hele normale zin. Maar als je de zin uit elkaar haalt en de woorden analyseert, kom je al meteen uit op meerdere draden. Dat zijn afgelopen weekend, Michelle, fietsen en Ardennen. Elk van deze threads kun je gebruiken om het gesprek in een andere richting te sturen of te verdiepen. Neem deze voorbeelden van reacties:
- Afgelopen weekend: “Ik dacht dat je altijd werkte in het weekend.”
- Michelle: “Michelle heb ik lang niet meer gezien! Is ze nog altijd zo fanatiek aan het sporten?”
- Fietsen: “Kun je nog wel goed fietsen met je knie?”
- Ardennen: “Wow, dat zal wel een prachtige ervaring zijn geweest daar in de natuur.”
Zoals deze threads laten zien, kun je op basis van elke thread nog meer vragen stellen. Of wanneer het antwoord weer nieuwe threads oplevert, overschakelen op een andere opmerking of vraag. En op basis van wat je zelf toevoegt, kunnen ook weer nieuwe threads ontstaan uit de woorden die uit je eigen mond komen.
Conversation threading is een natuurlijke en overzichtelijke manier om een gesprek gaande te houden. Als je dus een keer niets weet te zeggen op een eerste date, dan kun je de draden uit het gesprek in gedachten tevoorschijn halen en daar weer op doorgaan. Althans, wanneer je beslist geen stilte in het gesprek wilt hebben. De techniek is vooral handig omdat het de rode draad van het gesprek volgt, maar toch enige flexibiliteit biedt om de conversatie in een bepaalde richting te sturen.
Het gesprek redden
Hoe goed je ook je best doet om alle threads te ontdekken, er zal altijd een moment zijn waarop een stilte in aantocht is. En als dat gebeurt, is het belangrijk om te beseffen dat gesprekken ook pauzes nodig hebben. Wanneer de stilte echter net iets lang aanhoudt – terwijl je het gesprek niet wilt stoppen – wordt het tijd om een reddingsboei uit te gooien. Hoe je dat doet? Ook dat zal je niet onbekend voorkomen, omdat deze techniek ook in bijna alle dagelijkse gesprekken wordt gebruikt.
De beste manier om een stilte te voorkomen is de overgangszin. Op basis van de threads die je hebt opgeslagen in je interne geheugen, verzin je een overgangszin die het onderwerp verandert naar een al eerder – maar niet uitgeput – onderwerp. Dit zijn voorbeelden van overgangszinnen die je kunt gebruiken in gesprekken:
- “Trouwens, je had het net over…”
- “Wat ik je nog niet heb gezegd…”
- “Even iets heel anders…”
- “Over wat je eerder zei…”
De overgangszinnen helpen je niet alleen een goed gesprek gaande te houden, ze geven ook aan dat je daadwerkelijk luistert naar wat de ander te zeggen heeft. Gesprekken volgen meestal een rode draad, maar ze zijn zelden lineair. Als je op een doodlopend stuk van de rode draad uitkomt, kun je teruggaan naar iets wat tussen neus en lippen door werd gezegd. Haak erop in en het gesprek is weer in beweging.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.