Geschikte partner vinden? 8 tips om een goede match op te sporen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
17 minuten leestijd

Na wéér een eenzame kerst ben je het zat. Je wilt niet langer alleen zijn. Het leven lijkt zoveel beter als je iemand zou hebben om je gezelschap te houden. En dan hebben we niet over zomaar iemand, maar een vaste partner. Iemand die bij je past en geschikt is om als levenspartner te fungeren. De vraag is alleen: hoe vind je deze persoon?

Voel jij je klaar voor een relatie, maar heb je tot vandaag nog geen enkele geschikte kandidaat ontmoet? Of heb je relaties gehad met mensen die niet goed voor je waren? We vertellen je meer over het vinden van een geschikte partner.

Waarom een partner vinden moeilijk is

Het is niet makkelijk om een geschikte partner te vinden. Het is ingewikkeld en buitengewoon lastig.
Soms is het gewoon een kwestie van slechte timing en loop je toevallig elke dag de perfecte match mis. Soms kan het ook zijn dat je te veel eisen stelt aan potentiële partners. En het kan ook zijn dat jij simpelweg niet op dezelfde manier naar liefde en romantiek kijkt als anderen, wat het moeilijk kan maken om een goede match te vinden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In andere gevallen kan het ook zijn dat je jezelf niet openstelt voor het ontmoeten van nieuwe mensen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je verlegen bent, introvert of te maken hebt met een sociale angst. Deze kunnen je er allemaal van weerhouden om met anderen te communiceren, wat het moeilijker maakt om een partner te vinden. Kortom, er zijn verschillende redenen waarom het moeilijk kan zijn om een geschikte partner te vinden. Maar dat betekent niet dat het een hopeloze situatie is.

8 tips om een goede match te vinden

Sommige mensen hebben geluk in hun zoektocht, terwijl anderen gewoon wat meer moeite hebben om een geschikte partner te vinden. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijk voor een ander werkt. Uiteindelijk is vooral een kwestie van positief blijven en blijven zoeken naar iemand die bij je past.

Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het jezelf makkelijker te maken om een geschikte partner te vinden. Zelfs als je denkt dat je nóóit een partner zult vinden. Deze tips kunnen je helpen om sneller een geschikte partner te vinden.

1. Vraag jezelf af wat je echt zoekt

Heb jij je weleens afgevraagd wat je echt belangrijk vindt in een relatie? Welke relatiewaarden je waardeert en welke niet? Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de emotionele aspecten zoals communicatie, vertrouwen en respect, maar ook op praktische aspecten zoals levensstijl en toekomstplannen.

Het kan ook helpen om eens goed na te denken over wat voor soort persoonlijkheid en waarden je waardeert in anderen. Door deze dingen op een rijtje te zetten, kun je een beter beeld krijgen van wat je zoekt in een relatie.

Maak bijvoorbeeld een lijst met kwaliteiten die je graag wilt zien in een persoon en in een relatie. Zet daarnaast een rij met de dingen waarop je geen compromissen wilt sluiten, ook wel bekend als de dealbreakers, zoals roken, kinderen en andere eigenschappen. Dit kan je helpen om gerichter op zoek te gaan naar iemand die aan jouw criteria voldoet, en het kan ook helpen om te bepalen of een iemand geschikt is voor een relatie met jou – niet andersom.

Probeer daarbij niet alleen oppervlakkige dingen te noteren, zoals ‘zwart haar’, ‘atletisch lichaam’ en ‘donkerbruine ogen’. Deze dingen kunnen je afleiden van wat echt belangrijk is om met iemand gelukkig te kunnen worden. Het zijn pre’s, meer niet. Dit zijn een aantal dingen die je kunt noteren:

  • Communicatievaardigheden: open en eerlijk praten over gevoelens en behoeften.
  • Vertrouwen: erop kunnen vertrouwen dat deze persoon oprecht is en niet vals of bedrieglijk.
  • Respect: het tonen van respect voor jou en anderen mensen.
  • Genegenheid: een diepe emotionele connectie kunnen aangaan en genegenheid kunnen tonen.
  • Loyaliteit: trouw kunnen blijven aan jou, zowel in goede als slechte tijden.
  • Gemeenschappelijke waarden: het delen van gemeenschappelijke belangen, doelen en waarden.

Natuurlijk is fysieke aantrekkingskracht belangrijk, dat zal niemand kunnen ontkennen, maar je wilt niet weten hoe aantrekkelijk de juiste persoon kan worden zodra je deze beter leert kennen. Zelfs als je diegene in eerste instantie helemaal niet aantrekkelijk vond. Houd de lijst die je hebt gemaakt vervolgens in gedachten wanneer je iemand wilt beoordelen als geschikte partner.

2. Vraag naar de intenties

Er zijn er twee mensen voor nodig om een relatie te kunnen hebben. Als jij een vaste partner wilt en de ander wil dat niet, dan zal het niet lang duren voordat de relatie stukloopt. Dus als je iemand wilt beoordelen als geschikte partner, vraag dan om de intenties. In het ideale geval denken jullie beiden hetzelfde over de toekomst en beginnen jullie samen een mooie romance. Maar vaak is het niet zo simpel.

Soms zeggen mensen dat ze iets willen, terwijl ze eigenlijk iets anders willen. Ze zijn er op dat moment alleen nog niet aan toe om dat te realiseren. Het is moeilijk om te realiseren dat de persoon die jij als partner wilt hebben niet hetzelfde doel nastreeft. Enkele manieren om te vragen naar iemands intenties op relatiegebied zijn:

  • Heb je bepaalde doelen op relatiegebied?
  • Hoe zie jij de toekomst voor je?
  • Ben je op dit moment op zoek naar een serieuze relatie?
  • Wat verwacht je van een relatie als je die nu zou beginnen?
  • Hoe denk je over trouwen en een gezin stichten?
  • Heb je een kinderwens?

Het is belangrijk om op een respectvolle manier te communiceren over deze dingen. Iedereen wil wat anders en niet iedereen wil een vaste relatie. Ongeacht wat de ander zegt, houd het respectvol, maar wees zelf ook open en eerlijk over je eigen intenties. Als je duidelijk bent over je verwachtingen en doelen, kun je mensen ontmoeten die naar hetzelfde op zoek zijn.

3. Praat eerder over wensen en verwachtingen

Daarnaast kun je ook proactief zijn in het communiceren van wat je zoekt in een relatie met potentiële partners. Dit kan bijvoorbeeld door eerder te praten over je verwachtingen en wensen, en door vragen te stellen over wat zij zoeken in een relatie. Dit kan helpen om te bepalen of jullie op dezelfde lijn zitten en of jullie een goede match zijn. Is het geen match? Dan heb je minder tijd geïnvesteerd.

Uiteraard is het belangrijk om dit soort gesprekken op een respectvolle manier te voeren. Geen snelle oordelen. Dit geeft jullie beiden de kans om jullie wensen en verwachtingen te uiten zonder dat een van de twee zich aangevallen of afgewezen voelt.

4. Wees realistisch

Een ander punt dat te maken heeft met je eisen en wensen is de haalbaarheid. Is het realistisch om te denken dat je iemand vindt die aan je wensen voldoet? Of zou het kunnen helpen om flexibeler te zijn als het gaat om je eisen. Dit kan helpen om je opties te vergroten en om je te helpen om een match te vinden die echt bij je past – en tegelijkertijd niet helemaal aan je eisenpakket voldoet.

Onthoud dat niemand perfect is. Er is niemand die aan al je wensen kan voldoen. En dat is maar goed ook, want dat zou daten heel saai maken. Wees daarom reëel over wat je kunt verwachten van een geschikte partner.

5. Open een datingapp

Laten we eerlijk zijn: als je geen datingapp gebruikt, dan laat je kansen liggen. Ze maken het gemakkelijker om met andere singles in contact te komen. Singles waarvan velen op zoek zijn naar een partner. Je kunt met ze chatten, foto’s uitwisselen, en afspreken om elkaar in het echt te ontmoeten. Handig, toch?

Datingapps bieden ook nog eens verschillende zoekfuncties waarmee je gericht kunt zoeken naar potentiële partners op basis van verschillende criteria, zoals leeftijd, afstand, interesses, en uiterlijk. Vanzelfsprekend kun je zo makkelijker iemand vinden die bij je persoonlijke voorkeuren past. Onze aanraders:

6. Ga actief op zoek

Het komt zelden voor dat iemands droomprins of droomvrouw zichzelf bij hen aan de deur meldt, klaar om de rol van partner te spelen. Zelden is niet eens het goede woord, zeg maar gerust nooit. Daarom is het belangrijk om actief op zoek te gaan naar potentiële partners, bijvoorbeeld door naar sociale evenementen te gaan, lid te worden van clubs of groepen die je interesseren.

Zoek naar potentiële kandidaten op plaatsen waar je je op je gemak voelt. Probeer activiteiten te doen die je leuk vindt en blijf daar uitkijken naar mensen die je kunnen interesseren. Zo kun je mensen ontmoeten die mogelijk een geschikte partner voor jou kunnen zijn. Ga eropuit, want dat is naast de activiteit op datingapps de beste manier om sneller een match te vinden. Een aantal andere voorbeelden:

  • Sportvereniging
  • Dansschool
  • Werk
  • Verjaardagen en feestjes
  • Sportschool
  • Familiebijeenkomsten
  • Workshops
  • Opleidingen en cursussen

Plaats jezelf ook vooral in nieuwe sociale situaties, want je weet nooit waar je iemand tegenkomt. De perfecte match kan overal zijn – zelfs achter je in de rij voor de kassa of achterin de bus waarmee je naar je werk reist. Als je iemand tegenkomt met wie je denkt dat het kan klikken, begin dan eens met een simpele ‘hallo’. Het zal je verbazen hoe makkelijk het is om een gesprek te beginnen met alleen een glimlach en een begroeting.

7. Verbeter je sociale vaardigheden

Zoals met alles, kan oefening je helpen om je sociale vaardigheden te verbeteren. Probeer nieuwe sociale situaties uit en oefen met het maken van gesprekken. Spreek willekeurige mensen op straat aan en probeer verschillende dingen uit. Ja, dat vraagt je misschien om uit je comfortzone te komen. Maar het resultaat is het dat zeker waard. Zo kun je ervaring opdoen en je sociale vaardigheden verbeteren.

Als je met iemand praat, geef dan aandacht aan wat die persoon zegt en laat zien dat je geïnteresseerd bent door vragen te stellen en opmerkingen te maken. Zo laat je zien dat je betrokken bent bij het gesprek en dat je de andere persoon respecteert.

Als je een sociale angst hebt of een algehele angst voor daten, kan het ook helpen om professionele hulp te zoeken om hiermee om te leren gaan. Dit kan betekenen dat je een laag zelfbeeld hebt of dat je moeite hebt met het aannemen van liefde en aandacht van anderen. In deze gevallen kan het enorm veel helpen om professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van therapie of coaching.

8. Wees niet bang om af te wijzen

Wie een prins wil vinden, moet heel veel kikkers kussen. Althans, dat is het bekende spreekwoord. Het vinden van een geschikte partner is niet anders. Als iemand niet bij je past, wees dan niet bang om dat te zeggen en zoek verder naar iemand die wel bij je past. Afwijzingen horen bij het spel dat daten heet. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we deze tips voor je.

Wees duidelijk en eerlijk over je gevoelens

Als iemand iets doet of zegt wat niet bij jou past of wat je niet wilt horen, wees dan duidelijk en eerlijk over je gevoelens. Zo laat je zien dat je respect hebt voor jezelf en je behoeften.

Gebruik ‘ik’-zinnen

In plaats van te zeggen ‘jij doet dit’ of ‘jij bent te’, gebruik je ‘ik’-zinnen om te laten weten hoe je je voelt. Bijvoorbeeld: ‘Mijn gevoel zegt dat ik” of ‘Ik ben niet geïnteresseerd in’. Zo kun je je gevoelens uiten zonder dat je de ander beledigt of bekritiseert.

Wees niet bang om nee te zeggen

Soms is het moeilijk om nee te zeggen, vooral als je bang bent om iemand te beledigen of te kwetsen. Maar als iemand iets vraagt wat je niet wilt doen of als iemand iets zegt wat je niet wilt horen, wees dan niet bang om nee te zeggen. Zo laat je zien dat je grenzen hebt gesteld en deze respecteert.

Bedank de andere persoon

Als iemand tijd met je heeft doorgebracht, al is het alleen maar een korte date geweest, bedank de persoon dan vriendelijk. Bijvoorbeeld: ‘Bedankt voor de date, maar ik wil toch’. Zo laat je zien dat je de tijd en aandacht van een ander waardeert, ook al is de date zelf mislukt.

Geef een reden als je die hebt

Als je een reden hebt, dan kun je die reden geven. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet verder daten, omdat ik’ of ‘Ik wil het hier graag bij laten, omdat ik’. Zo laat je zien dat je een goede reden hebt voor de afwijzing, zonder dat je daarmee de ander beledigt.

Een goede match vinden is niet makkelijk. Het kan frustrerend zijn als je steeds weer op dates gaat die niet succesvol zijn. Maar ondanks de uitdagingen, is het belangrijk om door te zetten en te blijven zoeken naar iemand die bij je past. Het is niet onmogelijk. Als je positief blijft en je best doet om een goede partner te vinden, zul je uiteindelijk succes hebben.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie