Geschiedenis van datingsites en apps: wie was het eerst?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Online daten, een fenomeen dat tegenwoordig zo vanzelfsprekend is, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege dagen van het internet. Het is een boeiend verhaal van technologische vooruitgang, menselijke nieuwsgierigheid en veranderende sociale normen. Laten we eens teruggaan in de tijd en deze reis door de geschiedenis van online daten samen verkennen.

Wie was het eerst? Wat brachten de eerste datingsites naar het wereldwijde web? En wat is er veranderd in de laatste dertig jaar? De geschiedenis van online daten is een getuigenis van menselijke nieuwsgierigheid en onze voortdurende zoektocht naar liefde. Door de jaren heen hebben we ons aangepast aan een wereld waarin liefde slechts een klik verwijderd is. En dat begon allemaal met de eerste datingsites die in de vorige eeuw werden ontwikkeld.

Geschiedenis van online dating

Stel je voor, het is de jaren ’60 van de vorige eeuw. Je hebt net plaatsgenomen voor een enorme, logge computer met een paar knipperende lichten. Dit is waar het allemaal begon, in de laboratoria van universiteiten. Wetenschappers begonnen met het idee te experimenteren dat computers, die destijds nauwelijks meer waren dan enorme kasten vol met buizen en draden, gebruikt konden worden om persoonlijke vragenlijsten in te vullen en te matchen op basis van gedeelde interesses. Een beetje zoals de moderne datingapps, maar dan zonder de swipe-bewegingen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het duurde echter tot de jaren ’90 voordat online daten echt begon te ontkiemen zoals we het vandaag kennen. Het internet kwam op de voorgrond en bracht de mogelijkheid om te communiceren met mensen van over de hele wereld. Het was als een gigantisch café, waar je willekeurig met vreemden kon praten zonder je huis te verlaten.

In de vroege jaren van online daten waren profielen vaak eenvoudig en de interactie beperkt. Je zou e-mails uitwisselen en geduldig wachten op een reactie, soms dagenlang. Maar zelfs in deze prille fase voelde het als een reis naar het onbekende, een avontuur dat de traditionele manier van daten op zijn kop zette.

In die jaren begonnen bedrijven met het creëren van hun homepages en sociale interacties bloeiden op dankzij instant messaging-diensten zoals ICQ en MSN. Plotseling werd chatten een nieuwe manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat dit uiteindelijk zou uitmonden in datingapps op je smartphone was toen nog een wilde droom.

De eerste echte datingsite

Het internet groeide en bloeide in een tempo dat niemand had kunnen voorspellen. In 1995 lanceerde Match.com hun website, dat wordt beschouwd als ’s werelds allereerste echte datingsite, en ze zijn nog steeds actief vandaag de dag. Als je in die tijd een van de eersten was die de website ontdekte, was het een beetje als het betreden van een mysterieuze nieuwe wereld, een plek waar je jezelf kon presenteren met een profiel en op zoek kon gaan naar die ene speciale persoon. Het was baanbrekend.

Aan het einde van de jaren ’90 ontstonden de eerste Nederlandse datingsites, waaronder D-date en e-Matching, gevolgd door een wildgroei aan datingplatforms in de jaren die volgden. Het was een periode van experimenten en ontdekkingen, waarbij mensen voor het eerst in staat waren om potentiële partners te vinden zonder de gebruikelijke face-to-face ontmoetingen.

De start van de eeuw

Voor de eerste datingsites in de jaren negentig ontstond in het begin van deze eeuw een nieuwe fase, en voor velen was het nog onontgonnen terrein. De technologie om mensen virtueel aan elkaar te koppelen was nog lang niet zo geavanceerd als nu. Maar dezelfde technologie maakte enorme sprongen voorwaarts. De grote namen in de datingwereld zoals Parship, opgericht in 2000, en Lexa, dat voor het eerst opdook in 2002, begonnen al vroeg in dit millennium.

Wat veel mensen niet weten is dat vreemdgaan dating niet iets van de laatste jaren is. Eén van de bekendste datingsites voor vreemdgaan, Ashley Madison, bestaat al vanaf 2001. Hun slogan ‘Life is short. Have an affair’ heeft al meer dan twintig jaar lang mensen aangesproken die in een relatie zitten. Ashley Madison is nu vooral bekend vanwege het grote datalek van gebruikersgegevens in 2015.

In de jaren die volgden, verschenen sociale profielwebsites zoals Hyves om de Nederlanders nog meer manieren te bieden om in contact te blijven met vrienden en familie. Tegelijkertijd, in 2004, richtte Mark Zuckerberg Facebook op, dat tegenwoordig onbetwistbaar de koning is van sociale netwerken. Terwijl het internet groter werd, groeide ook het gebruik van datingsites. Een ander soort sociaal netwerk dat mensen bij elkaar brengt, genaamd Badoo, zag het licht in 2006, evenals de eerste sugar daddy-datingsite, SeekingArrangement.

Maar hier komt het keerpunt: in 2007 werd de allereerste iPhone gelanceerd, waardoor het mogelijk werd om datingsites op je mobiele telefoon te installeren. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste datingapps verschenen. Homo-app Grindr, bijvoorbeeld, werd in 2009 gelanceerd, maar het was pas drie jaar later, in 2012, dat Tinder de datingwereld voorgoed veranderde. De eenvoud en het gemak van datingapps hebben een enorme impact gehad op hoe singles elkaar ontmoeten.

Een stille dood

De wereld van datingsites en apps staat nooit stil. In vergelijking met het prille begin in de jaren negentig is er veel veranderd. Veel datingsites die het nieuwe millennium hebben meegemaakt, zijn uiteindelijk verdwenen. Ze konden niet bijblijven met de vernieuwing en moderne functies die de huidige singles eisen.

Sommige van deze klassieke datingsites hebben zelfs nog steeds dezelfde website als in het begin van deze eeuw. In twee decennia tijd zijn onze verwachtingen van een datingsite enorm gegroeid. We willen nu apps en mobielvriendelijke versies, geen verouderde websites. Wat het verschil maakt tussen een datingsite die faalt en een die succesvol is? Innovatie en het vermogen om zich aan te passen aan de behoeften van de singles.

Van prikbordadvertenties in de supermarkt tot chatrooms op IRC, er is in de afgelopen twee decennia veel veranderd. De apps van vandaag worden steeds beter en maken gebruik van de nieuwste technologieën om je de beste matches te bieden. In het begin van deze eeuw werd je nog vreemd aangekeken als je iemand online had ontmoet, maar nu is dat de normaalste zaak van de wereld. Het is niet langer ongebruikelijk – het is de nieuwe norm.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie