Heb je geen vrienden? Het betekent niet meteen dat je raar of anti-sociaal bent. In de meeste gevallen ben je in onbedoeld in deze situatie beland, waardoor je op dit moment geen vrienden hebt. En het is echt een moment-opname. Het goede nieuws is dat je uit deze situatie kunt komen.
Als je niemand hebt die je een echte vriend kunt noemen, dan kan de eenzaamheid je op de onverwachte momenten overvallen, maar er zijn dingen die je kunt doen om de situatie te verhelpen. Hoe hopeloos je situatie ook lijkt, je bent niet de enige die zich in deze positie bevindt.
Geen vrienden als volwassene?
Het gebeurt zelfs meer dan je denkt, en bij meer mensen dan je zou verwachten. Zo kun je geen vrienden hebben als je leven verandert; na een verhuizing, emigratie, baanwisseling of als je een ziekte hebt. En dit gebeurt ook bij mensen die een grote sociale kring hebben.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Of je nu het gevoel hebt dat je helemaal geen vrienden hebt, geen vrienden op school of op je werk; je moet jezelf niet laten geloven dat je niet in staat bent om een vriendschap te beginnen.
Iedereen kan een vriendschap beginnen en onderhouden, je moet alleen weten wat de mogelijke redenen zijn waarom je geen vrienden hebt en deze bij de wortel aanpakken. En als dat lukt dan kun je net als iedereen vrienden maken.
Waarom je geen vrienden hebt
De eerste stap in het vinden van vrienden is zelfreflectie; het analyseren van de gebeurtenissen en ervaringen in je verleden. Hoe komt het dat je geen vrienden hebt? Wat is er gebeurt en welke rol heb je hierin gespeeld?
Een gebrek aan vriendschappen heeft meestal een duidelijke redenen. Maar vaak zijn er ook meerdere redenen aan te wijzen waarom je je leven op dit moment zonder vrienden doorbrengt. Dit zijn een aantal voorbeelden:
- Je gedrag jaagt mensen bij je weg (liegen, domineren)
- Je hebt zelf afstand genomen tot je vrienden (depressie/verraad)
- Je vrienden waren niet goed voor je (crimineel/drugs)
- Je hebt je vrienden opgegeven voor een nu ex-geliefde
- Je kunt je niet uiten of vertrouwen opbouwen
- Je hebt een laag zelfbeeld/weinig zelfvertrouwen
De oorzaak aanpakken
Alle bovenstaande redenen kunnen stuk voor stuk de oorzaak zijn waarom je nu geen vrienden hebt. Maar, zoals je misschien al verwacht, hoeven deze redenen niet te betekenen dat het voor altijd zo blijft. Veel mogelijke redenen waarom je geen vrienden hebt zijn te veranderen. Is je lage zelfbeeld de oorzaak? Praat met een psycholoog. Jaag je mensen bij je weg door je bezitterige gedrag? Erken je probleem en werk eraan. Waren je vrienden niet goed voor je? Zoek andere vrienden.
Misschien dat je oude vrienden niet meer tot de opties behoren, maar je kunt altijd proberen nieuwe vriendschappen maken. Voor veel van de redenen waarom je geen vrienden hebt geldt namelijk dat je eraan kunt werken. En wat de reden ook is, besef jezelf dat ook jij het in je hebt om vrienden te maken.
Casual chat tip: Novamora
- Chatten en flirten bij Novamora (18+)
- Discreet en anoniem chatten
4 Tips voor vrienden maken
Vriendschap is voor iedereen beschikbaar, als je het op de juiste manier aanpakt. En een beetje geluk hebt dat je de juiste mensen tegenkomt die zich voor je openstellen. Maar je kunt het lot wel een handje helpen. Met deze tips kun je een begin maken aan je zoektocht naar nieuwe vrienden:
1. Zoek een gedeelde interesse
De beste vriendschappen vinden hun start door een wederzijdse interesse. We hebben allemaal dingen die we leuk vinden om te doen. En als je het deelt met iemand anders dan vermenigvuldig je het plezier. Daarom is de gedeelde factor zo belangrijk in het maken van vrienden; het helpt je om sneller vrienden te maken. Denk bijvoorbeeld aan een groepssport, kookclub of vrijwilligerswerk.
2. Begin met small talk
Small talk, ook wel de koetjes en kalfjes genoemd, is het praten over de alledaagse dingen in het leven, in dit geval met het doel om nieuwe mensen te leren kennen. En het werkt. Heel goed. Misschien dat je dit vrij nutteloos lijkt, maar het is soms de enige manier om contact te maken met andere mensen. Je kunt immers niet meteen de meest persoonlijke vragen stellen over allerlei diepgaande onderwerpen, aan iemand die je nog niet kent. Enkele tips voor small talk:
- Stel jezelf voor als je de kans krijgt
- Geef je gesprekspartner de volledige aandacht
- Probeer gemeenschappelijke interesses te vinden
- Doe het niet om te praten, maar om de ander te leren kennen
- Stel meer vragen dan je praat
- Stel jezelf open op zodat de ander dat ook kan doen
3. Oefen gesprekken
Gesprekken zijn de ader van sociale connectie. Want, hoe kun je immers iemand leren kennen, zonder met deze persoon te praten? De connectie die je met iemand maakt valt of staat met de gesprekken die je hebt. En dit betekent dus dat je het onder knie moet krijgen om deze gesprekken gaande te houden. Een luisterend oor helpt, maar vragen stellen is nog belangrijker. Bekijk bijvoorbeeld deze 50 vragen om iemand te leren kennen. Oefen je gesprekken online, op een app of website, zodat je leert omgaan met deze gesprekken.
4. Zie elkaar vaker
Vrienden word je niet zomaar, daarvoor moet je elkaar wat vaker zien dan één keer of eens per jaar. Daarom zijn de gedeelde interesses zo handig, omdat je elkaar geregeld ziet, wat een springplank is voor het maken van vrienden. In psychologietermen heet dit het ‘mere-exposure effect’, een psychologisch fenomeen waarbij mensen de neiging hebben om een voorkeur voor iets of iemand te ontwikkelen omdat ze ermee bekend zijn.1
Doordat je elkaar vaker ziet en je elkaar vaker spreekt creëer je een band. Ten eerste kun je inhaken op de gesprekken die je eerder hebt gevoerd en hiernaast raak je gewend aan elkaars persoonlijkheid, iets wat nodig is om vrienden te kunnen worden en te bepalen of je een match bent. Want die match is toch echt nodig als je een vriendschap wilt beginnen.
Bovendien is het niet mogelijk om met iedereen vrienden te worden. Met de ene persoon heb je immers een betere connectie dan met de ander. Raak niet ontmoedigd als de gesprekken niet verder komen dan de oppervlakte en het erop lijkt alsof niemand vrienden met je wil zijn. Juist wanneer je de hoop hebt opgegeven komt er dan toch iemand in je leven die dit wel wil en je waardeert voor de persoon die je bent.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.