Twee goede vrienden die ‘per ongeluk’ in een seksuele relatie belanden. Dit is hoe de FWB relatie het vaakst wordt afgebeeld in de media, zoals in de films No Strings Attached en Friends with Benefits. Onderzoek heeft echter al laten zien dat het in werkelijkheid allemaal wat complexer is. Er wordt zelfs beweerd dat er zeven verschillende soorten FWB’s zijn. Deze lijken weliswaar op elkaar, maar zijn toch net wat anders.
Wat al deze FWB’s in gemeen hebben is dat ze uniek zijn en vaak tijdelijk van aard. Dus de vraagt rijst; waarom blijven friends with benefits niet voor langere tijd in een relatie met seksuele voordelen? Het is de vraag die onderzoekers zichzelf ook stelden, waarop zij een onderzoek begonnen naar FWB’s en hoe deze relaties zich ontwikkelen.
De wetenschappers van de Syracuse University lieten een online enquête invullen waarin 192 deelnemers werden geselecteerd die voldeden aan de vereisten van het onderzoek. Al deze deelnemers bevonden zich op dat moment in een ‘friends with benefits’-relatie en waren daardoor geschikt om mee te doen aan het onderzoek.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Van FWB naar relatie?
Omdat de onderzoekers al redelijk bekend waren met dit type relatie, wisten ze al dat een FWB relatie zich doorgaans evolueert in iets anders – ofwel een meer intieme relatie (liefdesrelatie) of een minder intieme relatie (normale vriendschap). Zij zien dit als dé grote uitdaging van de FWB relatie, omdat de gewenste uitkomst van de relatie vaak niet overeenkomt. De één wil bijvoorbeeld een liefdesrelatie, de ander absoluut niet. De 192 deelnemers lieten ook weten wat zij wilden bereiken met hun FWB.
De meeste deelnemers (48%) hoopten dat hun FWB hetzelfde zou blijven, terwijl een kwart van hen (25%) hoopte dat het een liefdesrelatie zou worden. Een kleiner aantal deelnemers wilde dat het zou overgaan naar een normale vriendschap zonder seks (12%) of helemaal geen relatie (4%). Maar zou het ook zo eindigen?
FWB verloopt niet zoals verwacht
Om dat te testen werden dezelfde deelnemers 10 maanden later nogmaals gevraagd om mee te doen aan een vervolgonderzoek. En natuurlijk wilden de onderzoekers weten hoe het er op dat moment voorstond met hun FWB. Was de relatie nog intact? Was het veranderd? Of was er helemaal geen relatie meer over?
De onderzoekers ontdekten dat de FWB relaties zelden veranderden op de manier zoals de deelnemers dat eerder hoopten. In slechts 17% van de gevallen eindigde het 10 maanden later in de gewenste situatie. Degenen die het best konden voorspellen hoe de relatie er 10 maanden later eruit zou zien? De deelnemers die hoopten dat het zou overgaan naar een normale vriendschap. Van degenen die een vriendschap wilden, kreeg 59% het.
Degenen die het minst succesvol waren in het voorspellen van de toekomst? De deelnemers die hun FWB wilden veranderen naar een liefdesrelatie – bij slechts 15% van de deelnemers die romantiek wilden, gebeurde dat.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.