15 feiten en weetjes over kussen die iedereen moet kennen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Het is redelijk veilig om te zeggen dat de meesten van ons al gekust hebben of dat ooit nog gaan doen. Voor mensen is kussen een van favoriete manieren om liefde te uiten. We doen het om laten merken dat we iemand liefhebben, om onze partners voor iets te bedanken en ook is het een vast onderdeel van het voorspel. Maar zoenen met een ander is nooit hetzelfde.

Een intense tongzoen met iemand waarop je verliefd bent geeft je een geweldig gevoel. Een natte, misplaatste zoen van iemand die je niet eens leuk vindt geeft je daarentegen een verschrikkelijk gevoel. De voorkeur voor kussen – en met wie we dat doen – is daarom heel persoonlijk. Zo is de fantasiekus van de ene persoon misschien wel de grootste kusnachtmerrie van de ander. Omdat kussen zo’n bijzondere en persoonlijke ervaring is willen onderzoekers daar dus graag meer over weten.

Kussen is… raar

Als je er een beetje over nadenkt, dan is kussen eigenlijk best raar. Niemand vertelt je hoe of waarom mensen met zoenen zijn begonnen. We krijgen geen uitleg over waarom je de drang voelt om je tong in de mond van een ander te steken. Of waarom het uitwisselen van speeksel wenselijk is.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoe raar kussen ook mag zijn, we doen het met veel plezier. Het is lekker en het geeft je een fantastisch gevoel. En daarom doe je het vaak, het liefst met iemand waarop je verliefd bent. Maar dat betekent nog niet meteen dat je alles over zoenen weet.

15 bijzondere kusweetjes

Door de jaren heen hebben onderzoekers vele studies uitgevoerd om de ins en outs van zoenen te ontdekken. Zoals waarom mensen kussen, welke spieren we daarbij gebruiken en wat mannen en vrouwen precies willen van een kus. Of je nu een firsttimer bent of een vergevorderde professional, de kans is groot dat je deze dingen over zoenen nog niet weet.

1. Mannen en vrouwen verschillen in kusgedrag

In een poging om te snappen waarom mensen kussen en wat het zo’n bijzondere ervaring maakt, hebben onderzoekers van de Albright College in de Verenigde Staten 1.041 studenten vragen gesteld over hun kusvoorkeuren, stijlen, houding en kusgedrag. Ze ontdekten dat de mannelijke en vrouwelijke studenten gemiddeld evenveel andere mensen hebben gezoend. Voor zowel mannen als vrouwen zijn dat er 14. Maar dat is ook de enige overeenkomst tussen mannen en vrouwen.

2. Mannen willen eerder seks zonder te kussen

Ongeveer 50 procent van de mannen zou namelijk seks hebben zonder eerst hun partner te kussen, terwijl slechts 10 procent van de vrouwen zou dit doen. Over het algemeen is zoenen ook belangrijker voor vrouwen dan voor mannen om tevreden te zijn met een seksuele ervaring. Mannen hebben daarnaast twee keer meer kans om seks te hebben met een ‘slechte’ kusser dan vrouwen.

3. Mannen letten op gezicht, vrouwen op tanden

Mannen willen iemand kussen op basis van de aantrekkingskracht op het gezicht, vrouwen richten zich meer op de tanden van een man bij het beslissen of ze hem willen kussen.

4. Kussen kan een afknapper zijn

59 procent van de mannen en 66 procent van de vrouwen is op een bepaald moment in hun leven op iemand afgeknapt door de kus. Over het algemeen geven mannen de voorkeur aan nattere kussen met meer tong dan vrouwen. Maar zowel mannen als vrouwen geven de voorkeur aan meer tong als het om langdurige partners gaat.

5. Koppels die meer kussen zijn gelukkiger

Volgens een studie uit 2021 onder 878 mensen in langdurige (heteroseksuele) relaties zijn mensen gelukkiger met hun relatie als ze meer kussen. De tevredenheid met je partner hangt niet alleen af van hoeveel je van de ander houdt, maar ook van hoeveel je elkaar kust. De onderzoekers ontdekten dat koppels die minder vaak kusten vaak minder tevreden zijn met hun seksleven en relatie in het algeheel.

6. Twee derde van mensen leunt naar rechts

Of het nu om een stomende filmscene gaat of een kus op een schilderij: degenen die kussen leunen vaak naar rechts. De kans is groot dat jij dat ook doet. Mensen hebben namelijk de neiging om in veel situaties naar rechts te draaien, zo zeggen wetenschappers. En met kussen is dat niet anders. Volgens onderzoek dat hiernaar keek leunen twee keer zoveel mensen naar rechts dan naar links.

Degene die de kus initieert, leunt vaak naar hun dominante kant. Dit betekent dat als ze rechtshandig zijn, ze naar rechts leunen tijdens het kussen. De persoon die wordt gekust volgt de richting van de kus, ongeacht of ze links- of rechtshandig zijn.

7. Onderzoek naar zoenen heet filematologie

Onderzoekers bestuderen kussen in een wetenschapsgebied dat filematologie wordt genoemd. Ze richten zich onder meer op het belang van kussen, de oorsprong en kustechnieken. Biologen, culturele wetenschappers, linguïsten, fysici, artsen en sociologen werken samen in dit wetenschapsgebied.

8. Kussen vraagt om samenwerking van 146 spieren

Onderzoekers van het Rayne Institute in Londen bestudeerden kussende koppels onder een MRI-scanner en ontdekten dat een kus vooral betrekking heeft op een spier rond de mond die de orbicularis oris wordt genoemd. Maar het is niet alsof je alleen deze spier gebruikt. Eén kus vereist namelijk de samenwerking en coördinatie van in totaal 146 spieren, waaronder 34 gezichtsspieren en 112 andere spieren.

9. De langste kus duurde 58 uur

Kussen wordt niet beter als je het langer doet. Een Thais koppel deelde deze mening blijkbaar niet, want zij behaalden in 2013 de Guinness World Records-titel voor de langste kus ooit. Ekkachai Tiranarat en Laksana Tiranarat kusten het langst tijdens een jaarlijkse wedstrijd. Hun kus duurde 58 uur, 35 minuten en 58 seconden.

10. Een eerste kus is gedenkwaardig

Studies hebben aangetoond dat je eerste kus iets is dat je waarschijnlijk nooit zult vergeten. Volgens onderzoek, dat is beschreven in het boek ‘The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us’, herinnert meer dan 90 procent van de mensen de details van hun eerste kus. Dat is meer dan de eerste keer seks, zeggen de onderzoekers. Blijkbaar is het zo dat een eerste kus zo indrukwekkend is, dan het een ervaring is die ons altijd bijblijft.

11. Kussen draagt 80 miljoen bacteriën over

Maar liefst 80 miljoen bacteriën worden overgedragen tijdens een kus van 10 seconden. Dat blijkt uit onderzoek dat in 2016 is gepubliceerd in het tijdschrift Microbiome. De studie toonde ook aan dat partners die elkaar minstens negen keer per dag kussen, vergelijkbare orale bacteriën hebben.

12. De lippen hebben een hoge dichtheid zenuwuiteinden

Als je je afvraagt waarom we op de lippen kussen, dan is het antwoord duidelijk. We kussen op de lippen omdat het echt goed voelt. Dat is dan vooral te danken aan het feit dat de lippen meer zenuwuiteinden hebben dan elk ander deel van ons lichaam. Kussen op de lippen is dus een natuurlijke manier om plezier te ervaren.

13. De angst om te zoenen staat bekend als philemafobie

Of het nu wel of niet gelooft: sommige mensen hebben angst om te zoenen. Officieel staat dit bekend philemafobie. Het is een soort van faalangst waarbij kussen centraal staat. Deze specifieke fobie is vooral bekend onder jonge en onervaren zoeners die bang zijn om iets verkeerds te doen, maar ook op latere leeftijd kan deze angst zich voordoen.

14. Kussen laat de feel-good hormonen vrij

Als je met iemand zoent wordt het beloningssysteem van de hersenen geactiveerd. Daarbij komen neurotransmitters zoals oxytocine (het knuffelhormoon) en vasopressine vrij. Beide hormonen spelen een rol bij het opbouwen van een sterke band, vergelijkbaar met de hormonen die vrijkomen bij een moeder en haar pasgeboren baby. Een aantal van deze hormonen komen ook vrij als je zoent.

15. Actief zoenen verbruikt veel calorieën

Wie slanker en fitter wil worden, denkt al snel aan sporten. De aandacht gaat dan vooral uit naar fysieke lichaamsbeweging met hoog calorieverbruik. Maar heb je wel eens overwogen om meer te gaan zoenen? Waarschijnlijk niet. Zoenen, of meer zoenen dan wat je nu doet, kan helpen. Actief zoenen verbruikt namelijk 2 extra calorieën per minuut. Op uurbasis komt dat neer voor zo’n 120 extra calorieën die je verbruikt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie