Er gaat bijna geen dag voorbij of een nieuwe datingapp wordt aangekondigd. Vandaag is het de beurt aan Feels, een datingapp zonder swipen – maar wel met stories en video’s. En dat is waarmee de app zich wil onderscheiden van alle andere datingapps. Feels wil zo de manier waarop datingapps werken veranderen.
Wat maakt Feels anders?
Gericht op jongvolwassenen die hooked zijn aan stories, wil Feels de Snapchat- en TikTok-ervaring vertalen naar een datingapp. Want volgens de makers is het scrollen langs foto’s en het lezen van bio’s een saaie bedoening. Feels wil niet alleen de profielen verbeteren en aanpassen naar wat singles nu echt willen, maar ook het navigeren door de app zodat het meer aanvoelt als het bekijken van TikTok-video’s of het bladeren door stories.
In veel opzichten lijkt een Feels-profiel meer op een story of TikTok-bericht. Je kunt video’s opnemen, tekst en stickers toevoegen, foto’s delen, vragen beantwoorden en meer. Als je profiel is ingericht, kun je andere profielen bekijken. Maar dat doe je niet door naar rechts of links te swipen, want Feels probeert de basisinteractie met datingapps te veranderen.
Hoe Feels werkt
Bij de meeste datingapps moet je naar links of rechts vegen, of een duim omhoog of een duim omlaag geven. Als je erover nadenkt, komt het altijd neer op dezelfde keuze: “Wijs ik deze persoon af of niet?” En het feit dat je profielen op deze manier moet beoordelen, leidt tot veel negativiteit, of het nu bewust of onbewust is, zo stellen de oprichters – je blijft tenslotte mensen afwijzen.
Als je een profiel op Feels bekijkt, vult dit je hele scherm. Video’s beginnen te spelen, je kunt zien wat diegene leuk vindt en wie ze zijn voor de camera. Je kunt op de content van die persoon reageren of je kunt gewoon verder gaan door omhoog te vegen – het bekende idee van TikTok. Er is dus geen Like-button, hartje of suggestie om naar links of rechts te vegen.
“De afgelopen 10 jaar is er weinig innovatie in de branche geweest”, vertelt mede-oprichter Daniel Cheaib tegen TechCrunch. “De reden waarom veel mensen datingapps verwijderen, is omdat ze saai zijn. Profielen zien er allemaal hetzelfde uit en we hebben het gevoel dat we door een catalogus bladeren.”
De oprichter heeft het dan vooral over Tinder, maar ook over andere datingapps die aanvoelen als Tinder maar niet echt Tinder zijn – zoals Bumble en Happn. Feels omschrijft zichzelf als een ‘anti-datingapp’, maar omdat het toch echt om daten gaat, is en blijft Feels nog steeds een datingapp.
Hoe Feels werkt
Feels heeft momenteel ongeveer 100.000 gebruikers. Hoewel de app wereldwijd beschikbaar is, ligt de focus nu vooral op thuisland Frankrijk – waar ook andere datingapps als Happn en Fruitz hun oorsprong vonden. Ondertussen breidt de app wel uit naar andere landen om daar meer bekendheid te krijgen.
Feels is bovendien niet de enige app die de TikTok-stijl naar een datingapp wil transporteren. Twee andere apps waar we eerder over schreven, Lolly en Snack, doen precies hetzelfde. Hoewel de details misschien verschillen, werken de apps allemaal met dezelfde insteek. Het is dus nog maar de vraag welke van de drie apps de voorkeur zal krijgen in de toch al overvolle markt van datingapps. Feels is momenteel beschikbaar op iOS en Android, hoewel de appvermelding in de Google Play Store tijdelijk offline lijkt te zijn.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.