Wat is emotioneel vreemdgaan? Het verlangen naar emotionele vervulling

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Een appje hier, een diepgaand gesprek daar – zonder dat je het doorhebt, sluipt het er soms in: emotioneel vreemdgaan. Vaak ongrijpbaar en subtiel, maar het kan je relatie op zijn grondvesten doen schudden. Je denkt misschien dat vreemdgaan altijd fysiek is, maar je hart kan net zo goed de weg kwijtraken door de ‘onschuldige’ gevoelens voor iemand anders.

Het gaat hierbij om een emotionele connectie, om die gesprekken waarin je intense persoonlijke dingen deelt, die je eigenlijk had voorbehouden aan je partner. En nu zit je daar, misschien wel schuldig en verward, omdat je zoekt naar wat dit betekent voor jou en je relatie. Laten we eens met open vizier naar emotioneel vreemdgaan kijken, want door te begrijpen wat het is en hoe het werkt kun je jouw relatie beschermen of, indien nodig, helen.

Wat is emotioneel vreemdgaan?

Emotioneel vreemdgaan is het smeden van een intieme band met een ander dan je partner, die vaak verder gaat dan een zuivere vriendschap. Het kan zijn dat er geen fysieke intimiteit aan te pas komt, maar de emotionele connectie kan net zo krachtig – of zelfs krachtiger – zijn.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Om te begrijpen wat emotioneel vreemdgaan inhoudt, is het belangrijk een kader te stellen waarbinnen we het kunnen identificeren en onderscheiden van andere soorten relaties.

Onderscheid tussen vriendschap en meer

Je deelt geheimen met ze, kijkt ernaar uit om met ze te praten, en voelt een diepe connectie – maar is het meer dan vriendschap? Het verschil zit in de exclusiviteit en intensiteit. Emotionele ontrouw kenmerkt zich door de speciale plek die de ander in jouw emotionele leven heeft, waardoor je partner zich buitengesloten kan voelen.

  • Exclusieve geheimen: je deelt dingen met deze persoon die je niet met je partner deelt.
  • Verlangen naar contact: je zoekt vaker en op meer intieme manieren contact dan bij een normale vriendschap.
  • Verborgenheid: je houdt deze vriendschap en de gesprekken die je voert geheim voor je partner.
Kenmerken van emotioneel vreemdgaan

Bij emotioneel vreemdgaan spelen diepe gevoelens van genegenheid en een verborgen verlangen naar emotionele vervulling met een ander een rol.

  • Emotionele intimiteit: De gesprekken en uitgewisselde berichten bevatten persoonlijke, diepzinnige onderwerpen.
  • Psychologische nabijheid: Je voelt een sterke emotionele band met deze persoon, vaak sterker dan met je eigen partner.
  • Gedeelde dromen en plannen: Je denkt samen na over de toekomst, soms zelfs met de ander in gedachten in plaats van je partner.

Emotioneel versus fysiek vreemdgaan

Emotioneel vreemdgaan lijkt minder concreet dan een fysieke affaire, maar kan een even diepe kloof slaan in een relatie. Terwijl fysiek vreemdgaan vaak een abrupte schok veroorzaakt, kan emotioneel vreemdgaan sluipenderwijs het fundament van je relatie laten afbrokkelen. Vertrouwen wordt geschaad en de exclusiviteit van de emotionele band tussen jou en je liefje verzwakt.

  • Fysieke versus emotionele intimiteit: een affaire is doorgaans van korte duur en fysiek, terwijl emotioneel vreemdgaan een langdurige diepe band kan creëren.
  • Zichtbaarheid van de ontrouw: fysiek overspel is meestal duidelijker te identificeren dan de subtiele tekenen van een emotionele affaire.
  • Vertrouwensbreuk: emotioneel vreemdgaan wordt vaak ervaren als een diepgaande verraad, omdat het verwachtingspatroon van exclusiviteit gebroken is.
Grenzen van emotionele connecties

Elke relatie kent grenzen, en het is belangrijk deze gezond en duidelijk te houden om emotioneel vreemdgaan te voorkomen.

  • Bewustzijn: wees je bewust van de emotionele investering die je maakt in relaties buiten je relatie.
  • Communicatie: bespreek met je partner wat als overschrijding van grenzen wordt ervaren.
  • Grensbewaking: blijf waakzaam op nabije vriendschappen en respecteer de grenzen die jullie samen hebben opgesteld.

Hoe herken je emotioneel vreemdgaan?

Stel je voor, je zit in een relatie en alles lijkt zijn gangetje te gaan. Toch knaagt er iets. Het gedrag van je partner is net iets anders dan je gewend bent. Of misschien ben jezelf degene die zich anders is gaan voelen, zonder dat je precies weet waarom. Emotioneel vreemdgaan is vaak subtieler dan fysiek vreemdgaan, maar het kan een net zo destructieve impact hebben op een relatie.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Signalen van emotioneel vreemdgaan

Je voelt het soms in je onderbuik: iets is niet zoals het moet zijn. Emotionele ontrouw is niet altijd zichtbaar, maar bepaalde signalen kunnen een indicatie zijn dat er meer aan de hand is:

  • Je partner deelt minder over wat hem of haar bezighoudt en lijkt zich emotioneel terug te trekken.
  • Er is iemand ‘nieuw’ in het leven van je partner waarover opvallend veel en enthousiast wordt gesproken.
  • Je partner is vaker afwezig, zowel fysiek als mentaal, en lijkt meer waarde te hechten aan contact met de ander.
  • Er zijn geheimen of er wordt gelogen over contact met de ander.
  • Je partner is beschermend over zijn of haar telefoon of sociale media en reageert defensief als je vragen stelt.

Gedragsveranderingen

Naast die concrete signalen zijn er vaak meer subtiele veranderingen te bespeuren in gedrag en gevoel:

  • Groeit de afstand tussen jullie? Als je gesprekken meer oppervlakkig zijn en je het gevoel hebt dat je langs elkaar heen leeft, kan er sprake zijn van emotioneel vreemdgaan.
  • Verandert de intimiteit? Voelt het contact anders en is de passie verminderd, dan kan dat een teken zijn dat er emotioneel ergens anders geïnvesteerd wordt.
  • Heb je het idee dat je niet langer de belangrijkste persoon bent in het leven van je partner? Als prioriteiten verschuiven kan dit een waarschuwingssignaal zijn.
  • Voel je je vervreemd? Wanneer emotionele steun en begrip ontbreken, kan er meer aan de hand zijn.
  • Merk je dat er spanningen zijn wanneer je de andere persoon ter sprake brengt? Dit kan duiden op onderhuidse schuldgevoelens of verborgen gevoelens.

Kruispunt: wanneer vriendschap riskant wordt

Echte vriendschap is waardevol, maar wat als de grenzen van de vriendschap beginnen te vervagen? Het kan te herkennen zijn aan subtiele maar belangrijke veranderingen:

  • Deel je meer persoonlijke informatie met de ander dan met je partner? Het constant zoeken naar steun en begrip bij een ander kan een teken zijn.
  • Verberg je deze vriendschap of bepaalde aspecten ervan voor je partner? Dit zijn momenten waarop je moet opletten, want eerlijkheid is een fundament van elke gezonde relatie.
  • Betrap je jezelf op fantaseren over een leven met de ander, ook al is het nog zo onschuldig? Dromen over ‘wat als’ kan aangeven dat de vriendschap een weldoordachte grens overschrijdt.
  • Voel je je schuldig na interactie met de ander, alsof je iets doet wat niet zou mogen? Dit gevoel kan een indicatie zijn dat de emotionele connectie riskant is voor je relatie.
  • Is er een verandering in de manier waarop je over je partner praat met de ander? Negatief praten over je partner kan een signaal zijn dat je te dicht bij die kruising komt.

man vrouw ruzie

Invloed van emotioneel vreemdgaan op relaties

Wanneer je ontdekt dat je partner emotioneel vreemdgaat, voelt het alsof de bodem onder je voeten wegzakt. Deze ontdekking brengt een schokgolf teweeg in wat jij dacht dat een veilige en stabiele relatie was.

Vertrouwen binnen de relatie

Vertrouwen is de spil waar elke relatie om draait: het is als een onzichtbaar bindmiddel dat twee mensen samenbindt en samenhoudt. Eenmaal beschadigd, is de hersteltijd van vertrouwen vaak onvoorspelbaar en gecompliceerd. Jij, als de bedrogen partner, kan je verloren voelen, alsof je in een realiteit leeft die je niet herkent, omdat de persoon die je het meest vertrouwde jou heeft misleid.

Je werkte aan een gemeenschappelijke toekomstvisie, die na emotioneel vreemdgaan aan het wankelen wordt gebracht. Waar je voorheen steun en geborgenheid vond binnen je relatie, kun je nu geteisterd worden door twijfels over wat echt is en wat niet, wat je relatie natuurlijk verschrikkelijk kan aantasten.

De emotionele rollercoaster na ontdekking

Na de ontdekking van emotioneel vreemdgaan begint een wilde rit vol onverwachte emoties. Woede, verdriet, verwarring en soms zelfs opluchting, omdat er eindelijk een verklaring is voor dat knagende onderbuikgevoel. Deze wervelwind aan gevoelens kan je leven op zijn kop zetten, waarbij gevoelens van liefde en haat soms binnen een enkel moment kunnen wisselen.

  • Rouwen om het verlies van wat je relatie was of leek te zijn.
  • Angst voor wat de toekomst brengt, of onzekerheid over de vraag of je de relatie wilt of kunt voortzetten.
  • Gedachten aan wraak of de onweerstaanbare drang de controle terug te winnen.

Verwerking en herstel

Herstel van emotionele ontrouw is niet eenvoudig en vraagt veel van beiden. Het is een proces dat tijd en toewijding vereist. Een open en eerlijke dialoog is essentieel om te beginnen met de genezing. Jullie moeten tot de kern komen van wat er mis is gegaan en waarom. Dit vereist een niveau van kwetsbaarheid dat niet gemakkelijk is, vooral niet als de wonden nog vers zijn. Maar het is door deze openheid dat je elkaar opnieuw kunt vinden en begrip kunt opbouwen voor elkaars ervaringen en emoties.

  1. Stel grenzen voor deze gesprekken, zodat ze niet veranderen in verwijten of eindeloze discussies.
  2. Zoek zo nodig professionele hulp om een veilige ruimte te creëren waarin je kunt praten en leren.
Omgaan met schuld en spijt

De partner die emotioneel is vreemdgegaan kan worstelen met een zwaar gevoel van schuld, terwijl de bedrogen partner spijt kan voelen over niet eerder signalen te hebben opgemerkt. Het is belangrijk dat jullie beide leren omgaan met deze gevoelens om niet verstrikt te raken in een cyclus van zelfverwijt en bitterheid.

Schuld en spijt kunnen, mits goed gehanteerd, ook krachtige redenen zijn voor verandering en verbetering binnen de relatie. Het kan jullie aanzetten tot introspectie en een dieper begrip van hun eigen behoeften en die van de ander.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie