De druk om een relatie te vinden: ‘Relaties lijken het eindstation’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Single zijn in de stelletjeswereld van vandaag kan op verschillende manieren een uitdaging zijn. Niet alleen omdat je te maken hebt met vervelende relatiestatusvragen van familie en vrienden, maar ook ben je alleen verantwoordelijk voor je eigen bestaan – in een tijd waarin de wereld niet is ingericht op een leven in je eentje. En dat vinden jongeren ook, volgens onderzoek van 3Vraagt in samenwerking 3FM HUMAN. De ruime meerderheid van de jongeren (80%) heeft het gevoel dat de wereld is ingericht op het leven in stelletjes.

Relatie is de norm

Eerder deze maand kregen ruim drieduizend jongeren tussen de 16 en 34 jaar de kans om hun mening te geven over single zijn en relaties. In het bijzonder kregen zij de vraag of relaties de norm zijn in 2021. Het merendeel van hen was daar vrij duidelijk over, want 86% van de jongeren ervaart dat een relatie nog steeds de norm is.

Een van de deelnemers van het onderzoek: “Relaties lijken het eindstation.” Om te benadrukken dat een relatie het ultieme doel is voor velen, zegt de deelnemer: “Niemand vraagt ooit aan partners wanneer ze weer vrijgezel worden, maar ze vragen aan vrijgezellen altijd wanneer ze weer een relatie krijgen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

‘Heb je al iemand gevonden?’

Wanneer de familiebijeenkomsten rond de feestdagen weer in de agenda staan, voelen singles het instinctief aan dat ze weer ondervraagd gaan worden over de relatiestatus. De vraag of ze al iemand hebben gevonden is geen enkele vrijgezel onbekend. Bijna drie kwart van de jongeren (73%) heeft dan ook het gevoel dat de maatschappij van singles verlangt om een relatie te vinden. Als je constant de vraag krijgt of je al een relatie hebt, dan is dat ook niet zo vreemd.

Bijna twee derde van de singles (64%) zegt het irritant te vinden om steeds dat soort vragen te krijgen. De jonge vrouwen ergeren zich daar het meest aan met 80% die dit aangeeft, terwijl net iets meer dan de helft van de jonge mannen (52%) er klaar mee is. Veel deelnemers aan het onderzoek zeggen dat ze het gek vinden dat zo’n vraag specifiek aan singles wordt gesteld. Want andersom gebeurt dat niet: “Uh, hoezo ben jij nog steeds samen?!” zegt een deelnemer.

Het grootste deel van de ondervraagden geeft aan dat single zijn een positieve invloed heeft op hun levensgeluk. Ruim 6 op de 10 jonge singles (63%) zijn gelukkig met de vrijgezellenstatus. Maar dat betekent niet dat ze voor altijd vrijgezel willen blijven, want een even grote groep singles (63%) wil graag een relatie. Een derde van de ondervraagden zit niet per se op een partner te wachten.

De druk om een relatie te vinden

Het is oké om single te zijn en het is nog meer oké om jezelf liefde te geven. Maar voor de meeste mensen is het slechts tijdelijk oké, want uiteindelijk zal je iemand moeten vinden om een relatie mee te hebben. Deze druk om een relatie te vinden heeft een naam: amatonormativiteit. Het is de naam voor de veronderstelling dat iedereen een liefdesrelatie wenst en zou moeten hebben.

De term werd in 2011 bedacht door hoogleraar filosofie Elizabeth Brake. ‘Amato’ komt van het Latijnse woord voor ‘geliefd’ en ‘normativiteit’ staat voor wat als cultureel normaal wordt gezien. Voelen de jongeren van Nederland deze druk ook? Het antwoord is ‘ja’, zo blijkt uit het onderzoek, maar niet voor iedereen.

De druk om een relatie te vinden verschilt nogal per leeftijdsgroep en geslacht. Vrouwen voelen deze druk bovendien meer dan mannen, waarbij 55% van de vrouwelijke deelnemers deze druk ervaart, tegenover 37% van de mannen. Deze verschillen zijn ook per leeftijdsgroep aanwezig, waarbij geldt: hoe ouder, hoe meer de druk te voelen is.

Van de 25 tot 34 jarige deelnemers voelt 56% de druk om een relatie te vinden. Van de 16 tot 24 jarigen is dit net iets meer dan een derde met 37% die de druk ervaart. Degenen die de druk niet voelen zeggen dat ze de opmerkingen en verwachtingen uit de maatschappij wel meekrijgen, maar dat ze zich er niets van aantrekken.

Kinderwens vergroot de druk

Een kinderwens hebben vergroot de druk op het vinden van een relatie, zo blijkt uit het onderzoek. Van de ondervraagden met een kinderwens zegt 47% dat dit meespeelt in hoeveel druk zij voelen. Degenen die een kinderwens hebben maar geen druk voelen om een relatie te vinden, hebben het gevoel nog genoeg tijd te hebben. Door hun jonge leeftijd hebben ze nog alle tijd om later een partner te vinden. Anderen overwegen om – bij gebrek aan een partner – alleen aan kinderen te beginnen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie