Ineens besef je het. Je bent ruzie aan het maken met je geliefde en je weet niet eens meer waar het oorspronkelijk over ging. Het ene moment word je gevraagd om de was op te vouwen en vijf minuten later heb je een woordenwisseling over je egoïstische eigenschappen. Huh? Relaties kunnen verwarrend zijn – vooral wanneer je geregeld ruzie maakt met je partner.
Op sommige dagen heb je een meningsverschil over hetzelfde probleem dat jullie de afgelopen drie jaar al proberen op te lossen. Op andere dagen wordt een nog groter probleem binnen een dag en zonder ruzie opgelost. Hoe kan dit? Waarom loopt het de ene keer uit de hand en de andere keer niet?
Negatieve relatiepatronen
In de meeste relaties waarin ruzies regelmatig voorkomen vallen beide partners terug in negatieve relatiepatronen. Dat is bijvoorbeeld het patroon waarin je je voorbereidt op potentiële conflicten. Daardoor ga je sneller in de verdediging en nog sneller in de aanval, terwijl dat helemaal niet gunstig is voor de relatie. Zowel de verdediging als de aanval brengen je niet dichter bij een oplossing. Wat wel helpt is zoeken naar samenwerking en het sluiten van een compromis.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Voordat een gesprek overgaat in een schreeuwpartij, heb je de mogelijkheid om het gesprek richting een gezonde discussie te sturen. Daar is niet veel voor nodig. Soms is één zin al genoeg om de lont uit het kruitvat te halen. En het is verstandig om die zin uit te spreken vóórdat het te laat is.
26 dingen om te zeggen als je ruzie hebt
Relatieconflicten gebeuren nu eenmaal. Grote conflicten en kleine discussies: ze zijn nooit leuk, maar wel vrij normaal. Als je er geen ‘echte’ ruzie van wilt maken, hebben we een lijst met zinnen samengesteld die je zouden kunnen helpen. Dit zijn 26 dingen om te zeggen als je ruzie hebt.
- Het spijt me dat ik…
- Je hebt gelijk.
- Wat kan ik nu doen om jou gelukkig te maken?
- Hoe zie jij deze situatie?
- Waarom heeft dit je van streek gemaakt? Ik wil het begrijpen.
- Ik denk dat je … zei, heb ik dat goed begrepen?
- Ik ben het eens met wat je zegt, maar ik wilde ook mijn kant van het verhaal vertellen.
- Ik had … niet moeten doen.
- Hoe voel je je nu?
- Kunnen we er straks verder over praten?
- Ik begrijp je punt.
- Moeten we het hier over eens zijn?
- Ik wil graag uitleggen waarom ik mij zo voel.
- Ik begrijp hoe je erover denkt.
- Een andere manier om hiernaar te kijken is …
- Misschien heb je wel gelijk over dat deel …
- Ik wil je graag vertellen hoe ik het zie vanuit mijn perspectief.
- Ik zou mij eigenlijk willen richten op de dingen waar we het over eens zijn.
- Daar moet ik even over nadenken.
- Kunnen we het erover eens zijn dat we het niet eens zijn hierover?
- Als ik je goed begrijp, dan … ?
- Dat had ik niet moeten zeggen.
- Ik reageerde misschien wat overdreven omdat …
- Hoe kunnen we hier een compromis in vinden?
- Ik wil begrijpen wat er is gebeurd, zodat we erover kunnen praten.
- Zullen we er een nachtje over slapen?
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.