Verwachtingen in een relatie zijn subjectief. Iedereen heeft er een andere mening over en iedereen verwacht iets anders in een relatie. Daarom verschillen de verwachtingen van persoon tot persoon. Jij kunt bijvoorbeeld verwachten dat je liefje het avondeten bereidt, terwijl deze verwacht dat jij de boel opruimt als het op is. Maar als deze verwachtingen niet duidelijk gecommuniceerd worden, kan dat leiden tot spanningen in de relatie.
Van zinloze discussies tot hoogoplopende conflicten om niets: ondanks dat het menselijk is om bepaalde verwachtingen te hebben van een relatie, kunnen de verkeerde verwachtingen een relatie verpesten. Ze kunnen onrealistisch zijn, oneerlijk tegenover je partner of gewoonweg onmogelijk. Je kunt bijvoorbeeld iets verwachten van je partner waar deze helemaal niet toe in staat is. En dat zorgt voor problemen.
9 dingen die je mag verwachten in een relatie
In een relatie zijn er honderden dingen die niet mag verwachten. Niet van de relatie en niet van je partner. Maar er zijn ook een aantal dingen die je wel mag verwachten. Dit zijn de fundamentele behoeften die je voor elkaar zou moeten vervullen, ondanks dat ze misschien nooit worden uitgesproken. En daarom is het niet verkeerd om deze dingen te verwachten in een relatie: het is juist goed.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
1. Medeleven
Als je thuiskomt met slecht nieuws is je partner de eerste met wie je het deelt. Je bent verdrietig en voelt je terneergeslagen. Je verwacht dat je partner een teken van medeleven toont, maar tot je verbazing krijg je nauwelijks een reactie. “Oh, oké”, zegt je partner, om zich vervolgens weer te richten op de televisie – alsof je gevoelens onbelangrijk zijn. Mag je van je partner verwachten dat er iets van compassie wordt getoond? Het antwoord is ‘ja’, dat mag.
In een relatie mag je verwachten dat je partner belangstelling toont voor hoe jij je voelt. Een partner hoeft te proberen om je gedachten te lezen en ook hoeven ze niet hetzelfde te voelen als jij, zolang ze maar wel laten zien dat je gevoelens ertoe doen.
2. Prioriteit
Naast je eigen gezondheid en levensdoelen heb je waarschijnlijk nog tientallen andere prioriteiten in je leven. Een van die prioriteiten is je partner. Maar op welke plek zet je die neer? Het antwoord zal voor iedereen anders zijn.
In een relatie mag je echter wel verwachten dat je partner jou prioriteit geeft boven vele anderen. Of dat nu collega’s zijn of goede kennissen: je mag verwachten dat je meer prioriteit krijgt dan deze mensen. Omgekeerd hoef je echter niet te verwachten dat je de allerhoogste prioriteit krijgt, want dat kan weer oneerlijk zijn tegenover je partner.
3. Genegenheid
Of je nu een kus verwacht als je ‘s ochtends naar je werk vertrekt of een knuffel bij thuiskomst: genegenheid is een van de dingen die je mag verwachten in een relatie. Je hoeft niet te verwachten dat je altijd hand in hand zult lopen, maar je mag wel verwachten dat je partner affectie toont – het liefst op een manier waarop jij affectie wilt ontvangen.
4. Respect
In een relatie mag je verwachten dat je gerespecteerd wordt door je partner. Je gaat respectvol met elkaar om en respecteert elkaars grenzen. Je hoeft niet te verwachten dat je partner écht alles tegen je vertelt, maar je mag wel verwachten dat je partner niet tegen je liegt. Een respectvolle partner benadrukt je sterke punten en houd rekening met je zwakke punten.
5. Tijd
Relaties zijn erop gericht dat je tijd met elkaar doorbrengt. Als dat niet gebeurt, wat is er dan nog over van de relatie? Je mag dus verwachten dat je tijd voor elkaar vrijmaakt. Nu is dat niet altijd mogelijk in een relatie waarin beiden een druk leven leiden. Maar als je partner zelden of nooit tijd voor je heeft, dan mag je daar wat van zeggen. Het is niet meer dan normaal om te verwachten dat je tijd wilt doorbrengen met je geliefde.
6. Interesse
Het is niet onredelijk om te verwachten dat je partner interesse in jou toont. Of het nu om je gedachten gaat, je mening, gevoelens of iets simpels als een nieuwe hobby. In een relatie mag je verwachten dat je partner meer interesse in jou heeft dan in anderen. Je mag ook verwachten dat je partner meer interesse in jou toont dan anderen dat doen.
7. Intimiteit
In een relatie mag je verwachten dat je volledig jezelf kunt zijn. Je laat jezelf zien aan je partner en andersom mag je dat ook verwachten. Je mag verwachten dat je je gedachten en gevoelens met elkaar kunt delen, wetende dat je dat doet op een plek die veilig genoeg is om dat te doen. Naast de emotionele intimiteit mag je natuurlijk ook fysieke intimiteit verwachten in een relatie.
8. Eerlijkheid
Als je de meeste mensen vraagt wat ze het belangrijkst vinden in een relatie, dan zullen ze vaak twee woorden noemen: eerlijkheid en betrouwbaarheid. Dat is ook wat je mag verwachten in een relatie. Het zijn twee dingen die de basis vormen van een relatie, het fundament. Eerlijkheid is essentieel in relaties omdat het een bijna noodzakelijke voorwaarde is voor vertrouwen.
9. Gelijkheid
We leven niet meer in de middeleeuwen. Vrouwen zijn niet meer ongelijk aan mannen. Zelfs als je partner véél meer inkomen heeft dan jou, mag je verwachten dat je als een gelijke wordt behandeld. Of nog beter: je mag het niet alleen verwachten, je mag het ook eisen. Een volledige gelijkheid is weliswaar nooit mogelijk, maar je mag wel een gezonde balans verwachten waarin jij en je partner zich kunnen vinden.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.