Iedereen herkent het. De verandering van verliefdheid naar ‘houden van’ kenmerkt het begin van een nieuwe fase. Terwijl je dacht dat het allemaal wel vanzelf zou gaan, kom je erachter dat relaties behoorlijk complex kunnen zijn. We weten allemaal dat de verliefdheidsfase ooit een keer stopt, maar als het dan echt gebeurt vraag je je af of je wel de juiste partner hebt gevonden.
In het begin probeer je indruk op elkaar te maken door je beste beentje voor te zetten. Onder invloed van allerlei chemische stoffen die vrijkomen in de hersenen doe je gekke dingen, neemt de liefde obsessieve vormen aan en ben je blind voor de gebreken. Maar dit duurt niet eeuwig.
Zodra de vlinders in je buik weg beginnen te fladderen, betreed je een nieuwe fase in de relatie waarin jij en je partner op je gemak gaan voelen. De eerste scheetjes worden gelaten in elkaars bijzijn, de make-up blijft soms wat langer af en eindelijk durven beiden hun schild wat te laten zakken. Hoe fijn het ook is om wat meer jezelf te zijn, je kunt je ook té comfortabel gaan voelen. En dan kun je dingen gaan doen die je relatie langzaam kapotmaken.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
13 dingen die een relatie langzaam kapotmaken
Wanneer je de relatie op zijn beloop laat gaan, verlies je de relatie geleidelijk uit het oog. Het zijn dan niet de uitbarstingen van woede en verdriet die de relatie vernietigen, maar een heleboel kleine dingen die elkaar opstapelen. Op zichzelf zijn het misschien geen grote problemen, maar als je ze optelt kunnen ze langzaam hun tol gaan eisen. Dit zijn 13 van die kleine dingen die een relatie langzaam kapotmaken.
1. Je partner voor lief nemen
Hoe vaak toon je waardering voor de dingen die je partner doet? Als je de kwaliteiten van je partner – waar je verliefd op werd – uit het oog verliest, dan kun je je partner voor lief gaan nemen. En wanneer je alles wat je partner doet als vanzelfsprekend begint te beschouwen, geef je niet de waardering die je partner verdient.
2. Wrok koesteren
Je kunt niet altijd boos blijven op je partner. Mensen maken nu eenmaal fouten. Het hoort bij het leven – en bij relaties. Als je het niet kunt laten gaan, zelfs niet nadat je partner zich heeft verontschuldigd en er is voldoende tijd verstreken, dan wordt het steeds moeilijker om nog gelukkig te zijn met elkaar.
3. Te veel kritiek geven
Niemand is perfect, waarom verwacht je dat dan wel van je partner? In een ideale wereld hebben we allemaal een ideale partner die precies doet wat we willen. Maar de wereld is niet ideaal, en relaties ook nooit, wat betekent dat het nodig is om compromissen te sluiten. Zelfs als je dat niet wilt. Negatieve kritiek geven is een manier van oordelen en daar verandert niemand door.
4. Van een mug een olifant maken
Hoe vaak ben je ’s ochtends wakker geworden om te denken: “Waar maakte ik mij toch zo druk om?” Als je net als de meeste mensen bent, dan herken je dit meteen. In relaties hebben mensen de neiging om van een mug een olifant te maken. Ze worden bozer en geïrriteerder door kleine, nietszeggende dingen. Het is onnodig en kan op de lange termijn een relatie kapotmaken.
5. Nooit ‘sorry’ zeggen
Sommige mensen zijn te trots om ‘sorry’ te zeggen. Ze geven de ander de schuld, vermijden het gesprek of verzinnen een smoesje. Hoewel je kunt denken dat deze mensen te trots zijn om toe te geven dat ze fout zaten, is het vaak een kwestie van kwetsbaarheid tonen. Het is gedrag dat een relatie kapot kan maken als je daardoor niet normaal met elkaar kunt praten.
6. De speciale momenten in de relatie vergeten
Elke relatie kent z’n mijlpalen: van de eerste kus tot de huwelijksdag. Het zijn de momenten waarop de relatie gevierd mag worden. Maar doe je dat ook? Als je de speciale dagen vergeet, vernietig je beetje bij beetje hetgeen dat de relatie zo speciaal maakt.
7. Blijven zeuren
Zeuren is de goedkope vervanger van goede communicatie. Wanneer je continu blijft zeuren over je onvervulde behoeften, zoals rondslingerende sokken die je uitzicht vanaf de bank verpesten, kom je terecht in een vicieuze cirkel. Het houdt niet op. Het helpt de relatie niet. Het maakt de relatie langzaam kapot.
8. Geldproblemen
Het financiële huishoudboekje heeft vele relaties langzaam kapot gemaakt. Meningsverschillen over hoe het salaris besteed moet worden, schulden en onverantwoordelijke uitgaven zijn in talloze relaties dagelijks het onderwerp van gesprek. En hoewel vaak gesteld wordt dat ‘geld niet gelukkig maakt’, kan geld mensen in relaties behoorlijk ongelukkig maken.
9. Passief-agressief gedrag
Krop je je gevoelens altijd op en laat je de ander met je negatieve gedrag merken dat je boos bent? Als er gevraagd wordt wat er mis is, zeg je: “Niets.” Deze vorm van passief-agressief gedrag is enorm schadelijk voor een relatie. Het is een manier van agressie uiten die niet goed begrepen wordt omdat het een verhulde vorm van agressie is. Dit gedragspatroon kan een relatie langzaam ruïneren als er niets verandert.
10. Geen leven buiten de relatie hebben
Samenzijn is niet alles. Iets dat de sterkste relaties kan schaden, is het gebrek aan een leven naast de relatie. In het begin is dat goed vol te houden, maar wat de meeste mensen later gaan merken is dat ze een deel van hun oude leven gaan missen. Dat kan ertoe leiden dat je je eigen unieke identiteit verliest tijdens de relatie.
11. Confrontaties vermijden
Ben je geen ruziemaker? En je partner ook niet? Maak dan niet de fout om koste wat kost een confrontatie te vermijden. Als je vastbesloten bent om geen ruzie te maken, veeg je de problemen onder het tapijt. Dat betekent niet dat ze niet meer bestaan; ze stapelen zich op tot een puinhoop onder het tapijt. En dat blijft niet altijd goed gaan.
12. Geen aandacht aan jezelf besteden
Hoewel dit misschien wat oppervlakkig klinkt, zegt het veel over de relatie. Als je geen tijd aan jezelf en je uiterlijk besteedt, dan onderstreept dat ook het feit dat je niet bereid bent om moeite te doen om er goed uit te zien voor je partner.
13. Geen quality-time voor elkaar vrijmaken
Hoe vaak hebben jullie een date night? Of een diepgaand gesprek zonder enige vorm van afleidingen? Wat veel stellen uit het oog verliezen is dat beiden behoefte hebben aan aandacht, ook al ben je je dat zelf niet eens bewust. De dagelijkse routine neemt de relatie over en voor je het weet ben je beland in een sleur: een fase waarin de liefde kan vervagen, als je er niets aan doet.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.