9 dingen die je nooit mag tolereren in een relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Liefde maakt blind. Het is een van de bekendste gezegdes als het over liefde gaat. Het wil zeggen dat je blind wordt voor de gebreken wanneer je verliefd bent. Je ziet de negatieve eigenschappen niet en negeert de rode vlaggen. Hoewel we allemaal wel eens verblind worden door de liefde, kan het er ook toe leiden dat je in een relatie beland waarin je slecht wordt behandeld.

9 dingen die je nooit mag tolereren

Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met een partner die voortdurend de grenzen opzoekt om vervolgens steeds over deze grenzen heen te gaan. Afhankelijk van hun tolerantieniveau kunnen ze het misschien vergeven, maar het feit blijft dat de grenzen worden overschreden. En dat is iets wat niemand zou moeten willen een relatie. We vertellen je wat jij echt niet mag tolereren in een relatie.

1. Je partner beledigt je lichaam

Bodyshaming: het is niet alleen gemeen en vernederend, maar het is ook kinderachtig en gebaseerd op valse idealen. Desondanks maken veel partners zich er schuldig aan wanneer ze zeggen dat hun partner ‘wel een keer wat kilo’s mag kwijtraken’. Als je een partner hebt die je blijft wijzen op je gewicht, lichaamsvorm, kleur of iets anders, beschouw dit dan als gedrag dat je niet mag tolereren.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

2. Je partner houdt je onder controle

Vertelt je partner wat je moet dragen, wie je mag zien en wat je moet doen? Wanneer je partner bezitterig gedrag vertoont is het verstandig om zo snel mogelijk aan te geven dat je dit niet tolereert. Het is niet altijd makkelijk om bezitterig gedrag te herkennen. Maar als je voelt dat je overal toestemming voor moet vragen, dan word je in feite gecontroleerd door je partner.

3. Je partner gebruikt fysiek geweld

Hopelijk spreekt dit voor zich, want dit is iets wat je écht niet mag tolereren in een relatie. Fysiek geweld, in welke vorm dan ook, mag je nooit tolereren. Koppels beginnen elkaar zelden vanaf dag één in elkaar te slaan. Vaak stapelen kleine acties zich op en volgt er uiteindelijk een eerste duw dat gevolgd wordt door een eerste klap. En hoewel je misschien denkt dat het een gevolg is van passie, kom je in feite terecht op het punt van onaanvaardbaar gedrag in een relatie.

4. Je bent slachtoffer van emotioneel misbruik

Huiselijk geweld bestaat niet alleen uit fysiek geweld. En geweld laat niet altijd een litteken achter op je lichaam. Een groot deel van huiselijk geweld heeft een psychisch gewelddadig karakter, ook wel emotioneel misbruik genoemd. Als je partner angst veroorzaakt, financiële afhankelijkheid creëert of pestgedrag vertoont, dan is er al sprake van emotioneel misbruik. En elke vorm van misbruik is nooit toelaatbaar in een relatie.

5. Je partner laat je steeds dommer voelen

Elke fout die je maakt wordt gecorrigeerd, zelfs als je van mening bent dat het niet fout is. Elke verkeerde beslissing die je maakt wordt continu naar de voorgrond gehaald. En alles wat je zegt wordt in twijfel getrokken. Het is gedrag dat je niet moet tolereren in een relatie. Als je het gevoel hebt dat je met de dag ‘dommer’ wordt in de ogen van je partner, dan is het tijd om de relatie eens goed te onderzoeken.

6. Je partner is respectloos

Respect voor elkaar mag niet missen in een relatie. Wanneer je respect voor elkaar hebt, laat je de ander in zijn of haar waarde. Als dat niet zo, dan heb je geen respect voor elkaar. Dat is bijvoorbeeld het geval als je partner jou kleineert, uitscheldt of geen rekening met je houdt. Respectloos gedrag waarbij de grenzen van goed fatsoen worden overschreden mag je niet tolereren binnen een relatie.

7. Je partner verwaarloost je behoeften

Alle mensen hebben hun eigen behoeften. In een relatie komen deze behoeften samen en krijgen de sommige behoeften meer aandacht dan de andere behoeften. Maar als het om de persoonlijke behoeften gaat, moet er wel een eerlijke verdeling zijn in de vervulling van deze behoeften. Dat wil zeggen: beiden mogen hun behoeften vervullen, niet alleen een van beiden. Als je partner wel de eigen behoeften vervult maar die van jou verwaarloost, dan hoef je dat niet te tolereren.

8. Je kunt niet jezelf zijn

Dit is nog niet zo eenvoudig, aangezien je misschien bang kunt zijn dat je de ander kwetst. Toch zijn deze gevoelens wel een groot onderdeel van jou en zal de ander dit moeten accepteren wanneer jullie in een relatie zitten. Anders zou je emoties moeten gaan onderdrukken en dat is niet goed voor de gezondheid.

9. Je partner vertrouwt je niet

Elkaar vertrouwen is de eerste prioriteit in iedere relatie. Je wilt je geen zorgen maken over waar je partner uithangt en met wie. Vertrouwen is dé bouwsteen van een gezonde relatie. Het kan voor veel spanningen zorgen wanneer dit niet aanwezig is. Als je partner geen reden heeft om je te wantrouwen, dan zijn vertrouwensproblemen iets dat je niet zou moeten tolereren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie