Om een sterke relatie in stand te houden is het nodig dat beide partners soms een tandje bijzetten. Hard werken betekent niet zozeer dat je jezelf moet uitputten. Of dat je tientallen relatieboeken moet lezen. Het gaat erom dat je het verschil weet tussen praten, luisteren en communiceren.
Praten, op zichzelf, helpt niemand om vooruit te komen. Goede communicatie daarentegen helpt een relatie wel. Bijvoorbeeld om elkaar te begrijpen en samen hindernissen te overwinnen. Als de communicatie er niet is, dan kun je dingen te horen krijgen die je eigenlijk niet wilt horen uit de mond van je partner.
De impact van slechte communicatie
Het kan de meest liefhebbende stellen ernstige spanningen, wrok of zelfs de verbreking van hun relatie bezorgen: gebrekkige communicatie. Iedereen loopt het gevaar om een misstap te begaan als het om communicatie gaat. Terwijl je bijvoorbeeld denkt dat je onschuldig uitspraak doet, wordt het helemaal niet zo opgevat. Vaak zeggen we dan tegen onze partner: ‘maar zo bedoelde ik het helemaal niet’. Het kwaad is dan echter al geschied.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Het feit is dat sommige dingen die we zeggen ons allen hard kunnen raken. En als we niet oppassen, kunnen deze uitspraken uitlopen op een conflict. Het gaat niet alleen om beledigingen. Ook de meest onschuldig lijkende zinnen kunnen op de lange termijn grote problemen gaan veroorzaken.
26 dingen die je nooit moet zeggen
In het heetst van de strijd zeggen we allemaal wel iets wat we niet horen te zeggen. Maar als het er eenmaal uit is, kun je het niet terugnemen. Zo werkt het nu eenmaal met de uitspraken die we doen. Dit zijn 26 zinnen die je nooit tegen je partner zou moeten zeggen. En die je al helemaal niet wilt horen van je partner.
1. Ik kan niet op je rekenen
Als jij je partner vertelt dat je niet op hem of haar kunt rekenen, geef jij je partner het sein dat je het goede dat ze bijdragen aan de relatie niet kunt zien.
2. Ik wil er niet over praten
Als jij je partner de mond snoert of het gesprek afbreekt, laat je je partner als het ware weten dat ze niet belangrijk voor je zijn. Verkeer je in een emotionele toestand? Dan is het een goed idee een ander moment vrij te maken voor je partner om erover te praten.
3. Ik hou niet van je
Het is misschien verleidelijk dit midden in een hete discussie te zeggen tegen je partner. Ook al zeg je daarna ‘sorry’, je partner zal altijd blijven twijfelen. Wat je daarna ook zegt, het zal langdurig invloed hebben op de band en het vertrouwen in de relatie.
4. Je moet je niet zo voelen
Wanneer je je partner zegt dat ze zich niet op een bepaalde manier zouden moeten voelen, dan zal hij of zij aan zichzelf gaan twijfelen. En dat werkt ontmoedigend. Hoeveel je ook denkt dat de gevoelens van je partner verkeerd zijn: zeg nooit tegen een ander hoe deze zich moet voelen.
5. Je moet dat niet eten
Tenzij het eten van bepaald voedsel een allergische reactie bij de ander veroorzaakt, is het niet jouw taak om een ander te vertellen wat ze wel en niet moeten eten. Deze verklaring schreeuwt dat jij je partner probeert te beheersen. En sommigen voelen zich misschien beledigd als hun partner denkt dat ze te dik zijn.
6. Ik wil dat je meer gaat verdienen
Zelfs als je nauwelijks de eindjes aan elkaar kunt knopen, zal het alleen maar tot wrok en relatieproblemen leiden als jij je partner vertelt dat ze niet genoeg verdienen. In andere woorden betekent het: ‘Je bent niet goed genoeg voor mij’.
7. Ik zou dat niet doen als ik jou was
Deze uitdrukking lijkt niet alleen controlerend, maar kan zelfs bedreigend overkomen. Onbewust zeg je eigenlijk dat je niet vertrouwt op hun capaciteit om een keuze te maken.
8. Zet je eroverheen
Deze minachtende zin zal waarschijnlijk tot een grote ruzie leiden. Hoe onredelijk je ook denkt dat je partner is, vind een vriendelijkere manier om hun emoties te erkennen.
9. We moeten praten
Zelfs als je echt moet praten, is dit geen goede manier om te beginnen. Het betekent altijd dat een moeilijk gesprek zal volgen. De angst voor het onbekende maakt het nog erger.
10. Je bent precies zoals mijn vader/moeder
De kans is groot dat je partner dit niet als een compliment zal beschouwen. Vergelijkingen met een familielid zal de stemming direct beïnvloeden. En niet op een positieve manier.
11. Doe niet zo dramatisch
Als je het gevoel hebt dat je partner kleine dingen buiten proporties opblaast, kun je dat het beste uiten zonder het woord ‘drama’ te gebruiken. Wat jij als drama ziet, is misschien wel de reële en serieuze manier van je partner om hun gevoelens te uiten.
12. Dit is allemaal jouw schuld
Alle schuld bij iemand anders leggen is niet de beste manier om problemen op te lossen. Het is belangrijker om samen naar oplossingen te kijken, in plaats van één partner verantwoordelijk te houden.
13. Toen zag je er goed uit
Hoewel je dit misschien gewoon vriendelijk zegt, moet je niet verbaasd zijn als je partner denkt dat je zou willen dat ze er nog steeds zo uitzagen als jaren geleden. Of nog erger: dat jij je partner op dit moment niet meer aantrekkelijk vindt.
14. Je laat me nooit doen wat ik wil
Hoewel het lijkt alsof je partner jou probeert te straffen, is het belangrijk om te beseffen dat je verantwoordelijkheden hebt. De keuzes die jij maakt in het leven zorgen ervoor dat je niet meer kunt doen wat je wil.
15. Je zou moeten weten hoe ik me voel
Verwacht niet van je partner dat deze een expert in gedachtenlezen is. Het maakt niet uit hoe goed je partner je kent, ze kunnen je exacte emoties waarschijnlijk niet raden.
16. Je moet…
Je partner is een individu. Ze hoeven niet iets te doen, alleen maar omdat jij denkt dat ze het zouden moeten doen. Jezelf gedragen als hun ouder of leraar zal hoe dan ook niet de verandering opleveren waarop je hoopte.
17. Ik verveel me
Alleen omdat je geen manieren kunt bedenken om jezelf te vermaken, wil nog niet zeggen dat het een probleem is van je partner. Het is niet hun taak om ervoor te zorgen dat jij plezier hebt.
18. Schiet op!
Deze zin levert je niet veel goeds op. Je partner zal zich opgejut voelen en zich haasten omdat jij dat verlangt. Wat denk je dat dit doet met de ander? En je weet het; haastige spoed is zelden goed.
19. Vind je dat hij/zij aantrekkelijker is dan ik?
Het geven van het gewenste antwoord op deze vraag is een onmogelijke taak. Als je partner ‘ja’ zegt, dan ontstaat er ruzie. Als ze ‘nee’ zeggen, volgen er duizenden andere vragen om erachter te komen of ze de waarheid vertellen of niet.
20. Vat het niet persoonlijk op
Het is vrijwel onmogelijk om de woorden en daden van je partner niet persoonlijk op te vatten. Sterker nog, hoe de ander het opvat is helemaal niet aan jou. We hebben het recht om te voelen wat we voelen en om die emoties met onze partners te bespreken.
21. Hoeveel heb je gedronken?
Na een avondje uit met vrienden kun je beter vermijden om je partner te ondervragen en vragen hoeveel glaasjes ze op hebben. Heeft je partner de gewoonte heeft om te veel te drinken, dan is dat weer een ander verhaal.
22. Ik heb een hekel aan je familie
Als je specifieke problemen hebt met familieleden van je partner, bespreek die dan eerst in plaats van een hele familie te veroordelen. Dit is een van de zinnen die niemand in een relatie wil horen.
23. Ik haat je vrienden
Zelfs als je niet gek bent op de vrienden van je partner, is het het beste om niet ronduit te zeggen dat je ze haat. Zolang die vrienden niet respectloos of gevaarlijk zijn, kun je er beter niets over zeggen.
24. Ik wil er niet over blijven hameren, maar…
Als je weet dat je partner niet toekomt aan iets dat je nodig hebt, is het niet de beste manier om het keer op keer ter sprake te brengen. Herinner je partner eraan hoe jij je voelt als deze niet naar je verzoeken luistert.
25. Je praat te veel
Je partner vertellen dat ze te veel praten terwijl ze ergens enthousiast over zijn, is een gemene manier om de communicatie te verbreken. Communicatie is juist een essentieel onderdeel van de relatie.
26. Neem op als ik je bel
Soms heeft je partner andere verplichtingen die niet kunnen worden vermeden. Als ze niet gelijk de telefoon opnemen als je ze belt, hoef je dit niet als een directe vermijding te zien.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.