Catfish, ghosting, matches die je negeren en dates die niet komen opdagen: er is niemand die zegt dat daten in 2020 een makkie is. Als je het de gemiddelde Tinderaar vraagt, dan is de puinhoop van opgestapelde matches zelfs eerder een last dan een lust. Maar voordat je steen en been klaagt over hoe zwaar je hebt: het kan altijd erger.
Het datingritueel van swipen tot je een ons weegt is misschien niet eens zo slecht. Want vroeger was het zoveel vreemder en wilder dan nu, dat je eigenlijk niet zou moeten klagen over de huidige stand van zaken in de datingwereld.
De vreemdste datingrituelen
In Nederland maak je zelf de keuze met wie je date, hoe je dat doet en wanneer. Dat kan niet worden gezegd van de volgende datingrituelen en tradities in andere landen. In het verleden hebben verschillende volkeren van over de hele wereld er een aantal bizarre rituelen op nagehouden. Dit zijn 9 rituelen en tradities die je op z’n minst merkwaardig mag noemen:
1. Oostenrijkse appelschijfjes
Op het platteland van Oostenrijk kreeg je geen bosje bloemen, maar appels gedrenkt in okselzweet. Jonge vrouwen voerden een rituele dans uit met appelschijfjes in hun oksels. Na de dans gaf ze haar schijfjes aan de man van haar keuze, en hij at ze vervolgens op. Tenminste: als hij haar ook leuk vond.
2. De Cambodjaanse liefdeshut
Bij de Kreung-stam in een afgelegen gebied van Cambodja bouwen ouders een “liefdeshut” voor hun dochter voor ze haar tienerjaren bereikt. Verschillende jongens mogen vervolgens de nacht doorbrengen met het meisje in de hut die de ouders hebben gebouwd. Soms zelfs meer dan één in dezelfde nacht, totdat ze degene vindt met wie ze wil trouwen.
Scheiden is taboe onder de Kreung, dus daarom moeten stellen goed weten waar ze aan beginnen. Het is eigenlijk net als dating zoals wij dat kennen, alleen zonder het stigma dat wordt geassocieerd met meerdere sekspartners.
3. Het vijlen van de Balinese tanden
In een cultuur die sommige Nederlanders al tijdens hun vakantie hebben leren kennen, de traditionele hindoe-Balinese samenleving, is er nog zo’n vreemd ritueel. Jongens en meisjes die de fase van volwassenheid bereiken, ondergaan een rituele tandenslijping waarbij de hoektanden worden gevijld tot dezelfde lengte als de voortanden.
Het ritueel speelt zich af in een uitgebreide ceremonie en onder toezicht van een priester. Het pijnlijke ritueel zou hen verlossen van de slechte neigingen zoals hebzucht, lust, woede en jaloezie. En na de verlossing zijn ze er klaar voor om iemand te vinden om mee te trouwen.
4. Bakkie doen?
In Turkije gebruikten jonge vrouwen koffie om het huwelijksaanzoek van de man te accepteren of te weigeren. Als ze sterke en zoete koffie serveerde, betekende het dat ze hem leuk vond en bereid was om met hem te trouwen. Als de koffie bitter was en zonder suiker, betekende het dat ze niet geïnteresseerd was. En het grappige is: deze traditie bestaat nog steeds, alleen in een wat andere vorm.
5. De Taiwanese hoofden
In Taiwan hadden de mannen in de 19e eeuw nog zo’n aparte werkwijze gevonden om een vrouw te versieren. Dat deden ze niet met grootspraak, cadeaus of grappige openingszinnen, maar met onthoofde hoofden. Anekdotische verslagen suggereren dat mannen die uit de strijd terugkeerden, hun geliefden een afgehakt hoofd brachten, als teken van hun liefde. En als de vrouwen ingingen op de liefdesuiting, dan dienden ze het geschenk te accepteren.
6. Laat je ‘bundelen’
Een ritueel met de naam “Bundelen” was ooit een gangbare hofmakerijpraktijk in Nederland en delen van Amerika. Met toezicht van de ouders sliepen een jongen en een meisje samen in hetzelfde bed, maar afzonderlijk strak ingepakt in een deken, soms met een ‘bundelbord’ ertussen. Deze opstelling stond intimiteit toe, maar absoluut geen seks.1
7. Fluiten als waarschuwing
Voor de Mexicaanse stam Kickapoo is fluiten een belangrijk instrument om te laten zien dat je een relatie hebt en van plan bent om iets stouts te doen. Het stamvolk moedigde het fluiten aan om te voorkomen dat anderen de romantische plannen van het verliefde stel binnendrongen. En elk stel creëerde een eigen fluitgeluid dat uniek voor hen was. Als ze dan een privé-moment wilden, weg van de nieuwsgierige blikken, dan hoefden ze alleen maar te fluiten om anderen te waarschuwen.
8. Een ander okselritueel
In Europa en andere delen van de wereld waren de oksels, en waarschijnlijk de feromonen die er vrijkomen, het onderwerp van een ander dansritueel. Mannen droegen tijdens het dansen een zakdoek onder hun oksel om later te gebruiken om het zweet van het gezicht van hun geliefde te vegen. De vrouwen zouden het moeilijk vinden de geur te weerstaan en halsoverkop verliefd worden.
9. De 3-dagen-regel
We kennen de traditie dat seks voor het huwelijk uit den boze is, maar heb je ooit gehoord van 3 dagen geen toiletgebruik nadat je getrouwd bent? Dat is een huwelijksritueel in Borneo, waar pasgetrouwden de badkamer gedurende 3 dagen niet mogen gebruiken.
De inheemse Tidong geloven dat het legen van je darmen ‘tot een gebroken huwelijk, onvruchtbaarheid of zelfs een vroegtijdige dood van je kinderen kan leiden’. En om dit te voorkomen, worden pasgetrouwde stellen gedurende 3 dagen in hun bruidssuite opgesloten met weinig voedsel en water. Een huwelijksnacht om nooit te vergeten.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.