De coronapandemie was niet sexy. Voor singles was daten op anderhalf meter onaantrekkelijk. Voor datingapps ruïneerde het de manier waarop ze zaken deden, want plotseling was het voor singles niet meer mogelijk om fysiek af te spreken. Vanaf maart 2020 gingen datingapps daarom een sombere toekomst tegemoet.
Relaties die online hun oorsprong vonden gingen er vanaf dat moment heel anders uitzien. Maar, zo zegt een nieuwe studie van Canadese onderzoekers, datingapps hebben zich wel snel aangepast aan de nieuwe situatie.
“Deze apps moesten de pandemie serieus nemen, omdat er in het begin veel media-aandacht naar de datingapps uitging”, zegt Stefanie Duguay van de Concordia University. “Deze apps werden betrokken bij de grotere publieke discussie, dus het zou heel vreemd zijn geweest als ze gewoon hetzelfde zouden blijven doen.”
Virtueel daten werd een ding
Duguay en haar co-auteurs begonnen vanaf maart 2020 met het verzamelen en analyseren van gegevens over datingapps, toen landen begonnen te reageren op de coronapandemie. Volgens de onderzoekers waren de meeste apps er snel bij om de kansen te grijpen die werden geboden door gebruik te maken van videobellen om virtueel daten ‘normaal’ te maken.
Hoewel de term ‘virtueel daten’ uit de jaren negentig dateert, toen het gebruik van een datingsite nog werd gezien als ‘virtueel’, is de betekenis ervan veranderd. Virtueel daten is nu nog virtueler geworden, omdat de huidige videotechnologie het voor potentiële stellen mogelijk maakt om samen te eten, drinken en praten vanuit hun eigen huis. Het mist misschien de sfeer die aanwezig is in een restaurant of café, maar het komt wel heel dicht bij de werkelijkheid.
Traditioneel is weer hot
Om ervoor te zorgen dat singles de apps bleven gebruiken, zelfs wanneer in levende lijve daten moeilijk – zo niet onmogelijk – was, veranderden de datingapps hun strategie. Ze legden meer de nadruk op authenticiteit, liefde en romantiek, wat ook de aandacht van de onderzoekers trok. Ze ontdekten dat datingapps in een hoogst ongebruikelijke tijd als een wereldwijde pandemie zich meer gingen inzetten op vertrouwen, monogamie en het huwelijk.
“Deze ideeën zijn erg veilig en traditioneel, en veel mensen proberen zich te verankeren in verbindingen, relaties en emotionele stabiliteit”, zeggen ze onderzoekers. Naarmate samenlevingen de pandemie achter zich laten, zijn de onderzoekers van mening dat de datingapps ten minste een aantal van de nieuwe functies zullen behouden.
Duguay denkt in ieder geval dat virtueel daten – in sommige aspecten – ook onderdeel is van de toekomst van online dating. “Ze hebben geïnvesteerd in de technologie, het bericht [dat het mogelijk is naar] mensen gestuurd en de ervaring is eenvoudig en vloeiend”, zegt Duguay. En, zo zeggen de onderzoekers, de onvermijdelijke terugkeer naar persoonlijk daten betekent niet noodzakelijkerwijs het opgeven van deze nieuwe strategie.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.