2020 was een bijzonder jaar voor datingapps. Gedwongen door de wereldwijde maatregelen om het coronavirus in te dammen, zaten singles vaker en meer thuis. Datingapps kregen het drukker, terwijl persoonlijke ontmoetingen op de lange baan werden geschoven. Het beste alternatief dat de apps konden verzinnen, was videodaten: videochatfuncties waarmee je elkaar vanuit het comfort van je eigen huis kunt leren kennen. Maar dit bracht ook een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee. Want hoe voorkom je ongewenst gedrag in een videochat?
Uit een nieuw rapport van online reputatieplatform RealMe blijkt dat gebruikersveiligheid en beveiliging op dit moment de hoogste prioriteit heeft voor datingapps. In samenwerking met Global Dating Insights werden de afgelopen maanden 1.000 dating insiders ondervraagd om inzicht te krijgen in het huidige veiligheidsbeleid en de prioriteiten voor de toekomst. Dit is wat de professionals uit de datingbranche te zeggen hebben over de veiligheid van datingapps.
Datingfraude neemt toe
Veiligheid en beveiliging van datingapps zijn vandaag de dag belangrijker dan ooit, nu criminelen hun activiteiten steeds meer hebben verplaatst naar de digitale wereld. Dit wordt bevestigd door de insiders. Maar liefst 63% van de professionals ziet een verhoogd risico op oplichting en fraude voor online daters over de hele wereld. Van de ondervraagden had 42% ‘veel meer’ of ‘iets meer’ oplichtings- en catfishinggedrag in hun apps gezien sinds het begin van de coronapandemie.
Bijna een derde van de ondervraagden had in de afgelopen 12 maanden een toename gezien in het aantal schade- of intimidatiegevallen onder hun gebruikers, terwijl 58% verklaarde dat er niets was veranderd en ongeveer 10% een afname opmerkte.
Nepprofielen blijven een probleem
Hoewel de aanwezigheid van nepprofielen nooit helemaal kan worden verbannen, is er wel reden tot bezorgdheid. Een vijfde (21%) van de insiders zegt dat 10 tot 15% van de accounts die momenteel op hun datingapp staan, nep of verdacht zijn. Het grootste deel, 37% om precies te zijn, schat het aantal nepprofielen in tussen 0 en 5% van het totale aantal profielen, terwijl 11% denkt dat het ergens tussen de 5 en 10% ligt.
Veiligheid en beveiliging hoogste prioriteit
De nieuwe datingwereld en virtuele datingtrends zorgen niet alleen voor kansen, maar creëren ook nieuwe risico’s. Volgens het onderzoek zijn deze risico’s zo hoog dat ze samen 4 van de 5 grootste uitdagingen van datingapps vormen. De hoog scorende risico’s zijn video- en livestreamingveiligheid, veiligheid van vrouwelijke gebruikers, opschalen van de veiligheid en het ondergebruik van moderatie door kunstmatige intelligentie.
Dat er werk aan de winkel is, is duidelijk. Verschillende datingapps hebben het afgelopen jaar geïnvesteerd in de veiligheid van gebruikers. Gevraagd naar de prioriteiten van de datingapps, gaven de insiders aan dat de gebruikersveiligheid en beveiliging nu de hoogste prioriteit hebben:
- Gebruikersveiligheid en beveiliging – 59%
- Bedrijfsgroei – 40%
- Meer downloads – 40%
- Klantentrouw – 36%
- Merkbekendheid – 34%
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.