Dating apps voor mensen met autisme

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Daten is ingewikkeld? Stel je dan eens voor hoe het is voor iemand met autisme. Alsof leven met een kwetsbaarheid nog niet moeilijk genoeg is, doet online daten daar nog een schepje bovenop. Daar liep ontwikkelaar Douwe Boschma ook tegenaan. Hij ontdekte tien jaar geleden dat hij in het autismespectrum zat. Als gevolg van de beperking had hij een moeizaam datingleven.

“Ik vond het erg moeilijk om contact te maken met mensen, terwijl ze niet wisten dat ik autistisch was”, zegt hij tegen Ozy. “Dus ik kreeg het idee om mijn eigen datingsite te bouwen.”

Inhoud van deze pagina

Aspie Singles

Vier jaar geleden lanceerde hij Aspie Singles, een datingsite gericht op de autistische gemeenschap. Boschma, nu 50 en getrouwd, snapte als geen ander hoe het was om te daten met een beperking. En om anderen te helpen die met hetzelfde probleem zitten, ontwikkelde hij Aspie Singles. Inmiddels bestaat de datingsite uit een groeiende groep gebruikers van 4.500 mensen met 15 tot 20 nieuwe aanmeldingen per dag.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Dating apps voor iedereen – zoals Tinder en Badoo – staan ​​open voor mensen met autisme, maar ze zijn niet ontworpen voor deze doelgroep. Dat maakt ze verre van ideaal als platform waar mensen met autisme zichzelf kunnen presenteren als potentiële partner. En aangezien ongeveer 1% van de wereldbevolking autisme heeft, in Nederland zo’n 200.000 mensen, is er een vraag naar dating apps die zich specifiek op deze groep singles richten.

Hiki

Boschma is met het Aspie Singles-initiatief niet de enige die zag dat er vraag was naar een dating app voor mensen met autisme. Hiki, gelanceerd in 2019, is een van de andere apps die gericht is op mensen met autisme. Het is ontworpen door een autistische vrouw en getest door mensen in het spectrum. De Hiki app, die is opgericht door ondernemer Jamil Karriem, heeft inmiddels al 9.000 gebruikers.

Uneepi

Weer een andere app met de naam Uneepi werd in 2016 gelanceerd. Deze app pakt het wat anders aan en heeft coaches die mensen met autisme helpen om sociale signalen op te pikken, iets waar mensen met autisme moeite mee kunnen hebben. De coaches van de app leren gebruikers om effectief hun emoties en verlangens te communiceren. Uneepi heeft 3.500 gebruikers.

Capido

Naast alle internationale initiatieven die zich grotendeels richten op de Engelstalige markten, zijn er ook apps voor autisten in het Nederlands. Capido is in augustus 2016 opgericht door Erwin Oudshoorn die zelf is geboren met lymfatische malformatie. Door zijn persoonlijke ervaringen startte hij Capido, omdat hij bekend is met de worstelingen van mensen met een beperking. In tegenstelling tot de eerder genoemde apps, is het bij Capido wel mogelijk om mensen zonder autisme te ontmoeten.

Hoewel veel van de apps aangeven zich te richten op dating, is het op elke app mogelijk om vrienden te vinden. Karriem van Hiki benadrukt zelfs dat het vriendenaspect nog wel belangrijker is, omdat die elkaars ervaringen begrijpen. “Meer mensen komen eigenlijk bij Hiki om vrienden te vinden dan om een liefdespartner te vinden”, zegt Karriem daarover. Hoewel daten met autisme nooit makkelijk zal zijn, maken deze apps voor mensen met autisme gelukkig iets makkelijker.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie