Cryptoscams op dating apps: de opkomst van de crypto-catfish

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Het is makkelijker dan ooit om je geld in crypto’s te investeren, maar het is nog makkelijker om je volledige investering kwijt te raken. En datingapps zoals Tinder kunnen daar een rol in spelen.

Alsof het nog niet moeilijk genoeg is om een ​​date te regelen, gebruiken oplichters nu ook datingapps om nieuwe slachtoffers te werven. Single mannen vallen voor de charmes van veelal Aziatische “vrouwen”, zo blijkt uit een toenemend aantal meldingen van deze vorm van datingfraude. Het zijn echter geen potentiële partners, maar catfish-profielen van oplichters.

Gepopulariseerd door het gelijknamige MTV-programma Catfish is de term ‘catfish’ inmiddels bij iedereen bekend. Een catfish creëert een neppersonage met aantrekkelijke foto’s van iemand anders om vervolgens een relatie aan te gaan met een nietsvermoedende vreemdeling.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoewel het in MTV’s programma vaak om een relatief onschuldige vorm van misleiding ging, gaan de catfish van nu een stapje verder. Ze hebben een match gevonden in cryptovaluta om argeloze datingapp-gebruikers op te lichten. Maak kennis met de crypto-catfish.

De crypto-catfish

Dankzij de stijgende interesse in cryptovaluta en de forse bedragen die erin geïnvesteerd worden, is het een logisch gevolg dat cybercriminelen een kans zien liggen. Als crypto-investeerder word je geconfronteerd met unieke risico’s: van grootschalige ‘pump-en-dump’-praktijken tot nep crypto-apps en valse ICO’s voor ’hype’-coins. Maar als swipende crypto-investeerder is er nog een extra risico: nepprofielen die je willen verleiden tot de aankoop van cryptovaluta.

Terwijl iedereen weet dat je niet zomaar op een link in je e-mail moet tikken, al helemaal niet als de titel zegt dat ‘$50.000 op je account is gestort’, zijn de gevaren van emotionele misleiding op datingapps nog niet bij iedereen bekend. De laatste maanden krijgen we steeds meer meldingen van gebruikers die verleid worden om cryptovaluta aan te schaffen op dubieuze platforms.

Hoe deze vorm van datingfraude werkt

Begin juni zit Mark (31) – niet zijn echte naam – op datingapp Tinder. Zoals gebruikelijk tijdens de coronaperiode is hij aan het swipen op de app totdat hij een Super Like ontvangt. Het is afkomstig van Jia, een Aziatische vrouw van midden twintig. Ze is spraakzaam en reageert meteen op de berichten die Mark verstuurt. “Eigenlijk was het een heel leuk en enthousiast gesprek”, zegt Mark tegen deze site. “We hadden het over de alledaagse dingen. Ze was bij familie op bezoek en zou volgende maand terugkeren naar Nederland.”

Jia vraagt Mark om het gesprek te verplaatsen naar WeChat, een populaire chatapp in China en andere Aziatische landen. Hij stemt ermee in en ze wisselen nog meer berichten uit. In die gesprekken komt hij erachter dat Jia – net als Mark – ook geïnteresseerd is in cryptovaluta. “Ze liet mij foto’s zien van het appartement dat ze betaald zou hebben met haar winsten”, zegt Mark. “Het leek mij niet ongeloofwaardig, omdat die appartementen daar waarschijnlijk niet zoveel kosten. En we hadden leuk, normaal contact.”

Mark heeft geen reden om te twijfelen aan de bedoelingen van Jia, totdat ze de volgende dag weer over cryptovaluta begint. “Ze vertelde over een vriend van haar die in cryptovaluta handelt. Een insider. Hij had haar een tip gegeven dat de koers van een coin zou exploderen. Of ik ook mee wilde doen, want ze wilde mij die kans ook geven”, zegt hij.

“Ze vertelde over een vriend van haar die in cryptovaluta handelt.”

Jia vraagt Mark om zich te registreren op een Chinees handelsplatform – een onbekende exchange, zo ontdekt Mark tijdens een zoekopdracht in Google. “Ze stelde mij gerust. Het was te vertrouwen”, zegt hij. Maar Mark weigert. Jia probeert hem nog over te halen om met haar mee te doen, maar hij houdt zijn poot stijf. Als hij twee dagen later opnieuw de website van handelsplatform bezoekt, is het offline. Op dat moment is het contact met Jia al verbroken.

Hoewel Mark geen financiële schade heeft geleden en dankzij zijn gezond verstand geen slachtoffer is geworden van datingfraude, voelt hij zich wel bedrogen. Omdat hij wil voorkomen dat anderen slachtoffer worden van deze cryptoscam neemt hij contact op met deze site. Maar het verhaal van Mark staat niet op zichzelf. De cryptoscam op datingapps is in opkomst.

tinder divider

De gebruikelijke werkwijze

De oplichter gedraagt ​​zich zoals alle singles op een datingapp. Hij of zij reageert op berichten, verzendt foto’s en video’s en presenteert zichzelf als de perfecte kandidaat. Er is interesse en vragen worden gesteld om je te leren kennen. In feite is dit niet anders dan normaal: ze lijken oprechte interesse in je te hebben. En bovendien gaat het niet meteen over seks of afspreken.

Het profiel waarachter de oplichter zich verschuilt is nep. De foto’s zijn echt, maar niet van de oplichter. De oplichter portretteert zichzelf als een knappe, succesvolle man of vrouw die er klaar voor is om zich aan iemand te binden. In de meeste gevallen worden foto’s gebruikt in de bekende influencerstijl – meestal van rijk uitziende Aziatische vrouwen.

Terwijl de gesprekken op gang komen en de tijd verstrijkt, wordt de muur van het slachtoffer beetje bij beetje afgebroken. Er wordt vertrouwen gewekt zodat de weg wordt vrijgemaakt voor wat altijd het echte doel is geweest: je ervan overtuigen om te investeren in een financieel product dat is ontworpen om je geld te verliezen.

Wat de slachtoffers in gemeen hebben is dat ze niet gepusht worden. De oplichter deelt in eerste instantie alleen wat persoonlijke financiële successen om het er daarna even niet meer over te hebben. Het doel is om je te intrigeren en nieuwsgierig te maken. Totdat op een gegeven moment een voorstel volgt: een onweerstaanbare deal. Je hebt zelf de keuze om ‘erin te stappen’, wat sommige slachtoffers daadwerkelijk doen. Zij verliezen grote bedragen aan deze vorm van datingfraude.

“If it seems too good to be true, it probably is.”

Wie zijn het?

Zoals normaal is bij datingapps, weet je niet zeker wie er schuilgaat achter een profiel. Het kan degene zijn die je op de foto’s ziet, maar dat is nooit helemaal zeker. Het kan net zo goed een groep zijn die actief op zoek is naar slachtoffers voor de cryptoscam die zij hebben ontwikkeld. In de regel spreken de personen achter de profielen gebrekkig Engels.

De meeste slachtoffers spreken over profielen die mooie Aziatische vrouwen vertegenwoordigen. De vrouwen worden omringd door sportieve auto’s, dure hotels en luxe artikelen. Vrouwelijke slachtoffers spreken over blanke mannen die zichzelf typeren als zakenmannen. Deze profielen wekken blijkbaar het vertrouwen en de aandacht van slachtoffers.

Een toenemend fenomeen

De eerste berichten over de crypto-oplichting op datingapps verschenen eind 2019 toen een Reddit-gebruiker zijn ervaringen deelde op het platform. Volgens de reviews van het cryptoplatform dat werd gebruikt voor de scam, liepen de verliezen op tot vele duizenden euro’s per slachtoffer. In het coronajaar dat volgde nam het gebruik van datingapps toe. Hetzelfde was het geval voor datingfraude.

Uit meldingen die zijn binnengekomen bij de Fraudehelpdesk raakten slachtoffers in 2020 meer geld kwijt door de fraude – gemiddeld 17.000 euro per persoon. Daarom werd in december gestart met een voorlichtingscampagne om datingfraudeslachtoffers te voorkomen. In dezelfde periode waarschuwde de Belgische autoriteit FSMA voor cryptoscammers en waarschuwde ook het Amerikaanse Better Business Bureau voor de nieuwe vorm van datingfraude.

Geholpen door de toename in het gebruik van datingapps en de beperkte algemene kennis van digitale valuta hebben oplichters een nieuwe manier gevonden om mensen op te lichten. Het advies om veilig te blijven?

  1. Laat je nooit overtuigen van financieel advies door iemand die je hebt ontmoet via een datingapp.
  2. Houdt je date-activiteiten en financiën strikt gescheiden.
  3. Blokkeer matches die geen Nederlands spreken (en over crypto beginnen).
  4. Communiceer in eerste instantie alleen via de datingapp.
  5. Wees op je hoede als er wordt gesproken over geld, investeringen of cryptovaluta.
  6. Investeer of verstuur geen geld aan iemand die je nog nooit hebt ontmoet.
  7. Rapporteer de gebruiker aan de datingapp bij een vermoeden.
  8. Doe melding bij de Fraudehelpdesk.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
2 reacties