Het coronavirus blijft zich verder verspreiden over de wereld. Terwijl we richting de 100 miljoen bevestigde besmettingen gaan in meer dan 190 landen, is er niemand die twijfelt over de gigantische impact dat het virus heeft op ons leven. De pandemie heeft onze relaties met andere mensen op een ongekende manier veranderd.
Of je nu actief bent op datingsites, net aan iets nieuws bent begonnen of al jaren samen bent, het coronavirus heeft invloed op elke liefdesrelatie. Het leven in lockdown heeft het contact met partners nauwer en constanter dan ooit gemaakt. Maar tegelijkertijd hebben de sociale maatregelen ons geïsoleerd van de rest van de wereld – waaronder familie, vrienden en kennissen. Het is een… unieke tijd.
Toen de pandemie in het voorjaar van 2020 in een stroomversnelling raakte, begonnen relatieonderzoekers deze bijzondere tijd te bestuderen. Ze probeerden al vroeg na de uitbraak te onderzoeken hoe de pandemie effect had op onze liefdesrelaties. Bijna een jaar later zitten we nog steeds in hetzelfde schuitje.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
In al die tijd hebben wetenschappers vele koppels gevolgd om de langetermijneffecten van de pandemie in kaart te brengen. Wat hopelijk een once-in-a-lifetime ervaring is voor ons allemaal, is voor onderzoekers een kans om meer te leren over de relaties die we hebben met anderen. Dit zijn volgens Amie M. Gordon van de University van Michigan de eerste drie bevindingen over hoe het koppels verging tijdens de vroege dagen van de pandemie.
1. Er werd minder geklaagd over slecht gedrag
Onderzoekers van de University of Texas bekeken de relatiekwaliteit van 654 deelnemers in de Verenigde Staten. Dat deden ze voor de uitbraak in de VS in december 2019 en daarna tijdens de uitbraak in maart en april van 2020. De onderzoekers ontdekten dat de gemiddelde relatietevredenheid niet was veranderd. Maar dat vertelt slechts het halve verhaal, zo blijkt uit het onderzoek.
Dat het gemiddelde niet veranderde, kwam doordat mensen die het goed hadden tijdens de pandemie (bijv. niet zo vaak vechten, goed in teamverband werken) meer tevreden waren over hun relatie, terwijl degenen bij wie het minder goed ging ook minder tevreden over hun relatie waren.
Wat de onderzoekers opviel, was dat de deelnemers over het algemeen minder klaagden over hun partners. Als hun partner hen bijvoorbeeld bekritiseerde, dan namen ze hen dat minder snel kwalijk, in vergelijking met vóór de pandemie. De reden? Omdat ze duidelijk een externe factor hebben om het slechte gedrag te verklaren: de pandemie.
2. Werk speelde geen grote rol
In Duitsland werd – iets later in het jaar – ook onderzoek gedaan naar de veranderingen in de relatiekwaliteit. Onderzoekers van het Leibniz Institute for the Social Sciences ondervroegen 781 mensen die samenwoonden met hun liefdespartner. Zij ontdekten dat een minderheid van de deelnemers (20%) meer tevreden was over hun relatie. De meeste deelnemers waren echter minder tevreden over hun relatie (40%) of zagen geen verandering (40%).
Ze onderzochten ook of werk daar iets mee te maken zou kunnen hebben. Thuiswerken of kortere werktijden zorgden ervoor dat de deelnemers minder tevreden waren met hun relatie. Maar degenen bij wie niets veranderde op werkgebied waren echter ook minder tevreden over hun relatie, wat eigenlijk dus bevestigt dat de pandemie een negatieve invloed heeft op relaties, ongeacht of iemand van werk was veranderd.
3. Routines werden verstoord
In het derde onderzoek werden 165 getrouwde mensen ondervraagd door onderzoekers van de West Virginia University. Zij onderzochten vooral hoe partners die elkaars routines belemmeren de relatiekwaliteit kunnen veranderen. En zoals we allemaal weten, heeft de pandemie ervoor gezorgd dat dit nu meer het geval is dan normaal.
De onderzoekers ontdekten dat hoe meer mensen het gevoel hadden dat hun partner hun dagelijkse routine verstoorde (bijvoorbeeld door plannen te verstoren die ze hadden gemaakt), hoe meer ze hun relatie als chaotisch en turbulent zagen. Degenen die gestoord werden in hun routines, voelden bovendien meer woede en verdriet in de interactie met hun partner.
“De pandemie heeft veel mensen gedwongen om hun routines te veranderen,” zegt Gordon over het onderzoek. “Het is moeilijk om elkaar niet in de weg te lopen of elkaars plannen niet te onderbreken als je allebei de hele tijd thuis bent.” De sociale psycholoog heeft wel een tip voor koppels om er beter mee om te gaan.
“Deze bevindingen suggereren dat je een bron van ondersteuning kunt zijn als je elkaars dagelijkse routines kunt vergemakkelijken. Maar aan de andere kant kun je ook een bron van frustratie en verdriet zijn als je elkaars plannen onderbreekt en verhindert dat de ander in staat is een dagelijkse routine vast te houden.”
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.