Hoe kun je een chatgesprek op een datingapp levendig houden?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
11 minuten leestijd

Je hebt net een match op een datingapp en het gesprek is net begonnen. ‘Hey, hoe gaat het?’ stuurt de ander. Een simpele, alledaagse vraag die een even simpele reactie kan uitlokken. Maar je voelt dat dit het moment is om het gesprek een andere wending te geven. Je besluit iets anders dan normaal te doen en typt: ‘Fantastisch, ik heb net een zelfgemaakte pizza uit de oven gehaald. Wat is jouw go-to comfort food?’

Je ziet de ‘aan het typen’-indicator tevoorschijn komen en je voelt een kleine adrenalinekick. Dit is je kans om het gesprek van gewoon naar gedenkwaardig te brengen, denk je. Het antwoord komt binnen: ‘O wow, pizza klinkt geweldig! Ik ben een sucker voor sushi.’ Je glimlacht, want het werkt. En beter nog: je grijpt de kans om dieper te graven. ‘Sushi? Ben je meer een sashimi-type of hou je meer van de gefrituurde versies?’ Het is een kleine, simpele manoeuvre, ontworpen om het gesprek interessanter te maken en levendig te houden. Laten we eens kijken naar wat je nog meer kunt doen.

Chatgesprek levendig houden

Een chatgesprek levendig houden is meer dan beleefdheden uitwisselen. Het gaat om het ontdekken van de unieke lagen van de ander. Iedereen kent het wel, je begint met een simpele ‘hey‘ en voor je het weet beland je in het niemandsland van ‘hoe gaat het’ en ‘wat doe je voor werk’. Saai, toch?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Zou het niet veel leuker zijn als al je chatgesprekken op datingapps een stuk levendiger zouden zijn? Natuurlijk, een goed gesprek is als een potje tafeltennis. Het moet van beide kanten komen en het moet boeiend zijn. Maar als je je eigen inbreng een beetje spannender wilt maken, maak dan gebruik van deze tips.

1. Begin met een knaller

Begin je gesprek niet met een suffe openingszin. Je bent interessanter dan dat. Probeer in plaats daarvan een leuke anekdote of grappige observatie te delen. Een gesprek levendig houden begint met de opening, deze bepaalt de richting van het gesprek en hoe de eerste indruk is.

2. Stel open vragen

Open vragen zijn je beste vriend in elk gesprek. Waarom? Omdat ze de ander de ruimte geven om meer te vertellen. In plaats van een gesloten vraag zoals ‘Hou je van muziek?’ kun je beter vragen ‘Wat is het laatste concert waar je naartoe bent geweest?’ Zie je het verschil? De tweede vraag nodigt uit tot een verhaal, de eerste niet.

3. Wees spontaan

Zit niet te veel in je hoofd en wees niet bang om iets geks te zeggen. Spontaniteit kan een gesprek echt tot leven brengen. Stel je voor, je praat over favoriete vakantieplekken en je gooit er spontaan uit: ‘Ooit nagedacht om een reis naar de ruimte te maken?’ Dat zet de deur open voor een echt interessante conversatie.

4. Gebruik humor

Humor is het smeermiddel van elk goed gesprek. Een beetje plagen, een grappige opmerking, het kan wonderen doen. Maar let op, humor is persoonlijk. Wat jij grappig vindt, hoeft de ander niet per se grappig te vinden. Dus voel je match een beetje aan voordat je de clown uithangt.

5. Toon interesse

Luisteren (lezen) is net zo belangrijk als praten (of typen). Toon interesse in de ander door vragen te stellen en echt te reageren op wat ze zeggen. Laat merken dat je het gesprek waardeert. Een simpele ‘Oh, echt waar? Vertel eens meer!’ kan al een groot verschil maken.

6. Houd het luchtig

Tenzij het gesprek daar natuurlijk om vraagt, is het meestal een goed idee om het licht en luchtig te houden. Zware of controversiële onderwerpen kunnen soms afschrikken.

7. Durf te teasen

Een beetje plagen kan een speels en uitdagend element aan het gesprek toevoegen. Zolang het maar respectvol en luchtig blijft, uiteraard. Het voegt wat pit toe aan het gesprek.

  • ‘Jij sport zes keer per week? Daar zit ik dan met mijn dagelijkse wandeling naar de koelkast.’
  • ‘Je denkt dat je goed bent in trivia? Ik versla je met één oog dicht.’
  • ‘Wacht, je hebt nog nooit ‘Friends’ gezien? Ik weet niet of dit gaat werken tussen ons.’
  • ‘Je houdt van katten én honden? Is er iets waar je níet van houdt?’

8. Vermijd clichés

Wees origineel en vermijd clichés. Ja, het weer en werk zijn veilige onderwerpen, maar ze zijn ook saai. Durf jij buiten de lijntjes te kleuren? Als iedereen het over het weer heeft, vraag dan naar hun favoriete seizoen en waarom. Maak het specifiek, anders en interessant.

9. Toon emotie met emoji’s

Emoji’s kunnen een grote hulp zijn om emoties over te brengen in een chat. En met emoties bedoelen we geen verdriet of angst, maar vooral de positieve emoties. Een knipoog , een glimlach , of zelfs een trommel kunnen het gesprek veel dynamischer maken. Maar overdrijf het niet – je wilt niet dat je bericht meer emoji’s dan woorden bevat.

10. Wees niet bang voor meer diepgang

Het is oké om het over serieuzere zaken te hebben. Vragen over levensovertuigingen, toekomstdromen, of zelfs politiek, ook al wordt de laatste vaak niet aanbevolen. Zulke onderwerpen kunnen het gesprek echter wel naar een ander niveau tillen. Natuurlijk, voel wel eerst aan of de ander daar ook voor openstaat.

11. Deel foto’s of gifjes

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het delen van een grappig gifje of een interessante foto kan het gesprek een hele interessante wending geven. Heb je een schattige hond? Show die viervoeter dan. Ben je aan het koken? Deel die culinaire creatie, vooral als het helemaal mislukt is.

12. Vind een gemeenschappelijke interesse

Het is veel makkelijker om een gesprek gaande te houden als je allebei enthousiast bent over hetzelfde onderwerp. Of dat nu kunst, sport of reizen is, een gemeenschappelijke interesse kan het gesprek een behoorlijke boost geven.

13. Durf te dromen

Een leuke manier om een gesprek interessanter te maken? Door te praten over dromen en aspiraties. Wat zouden jullie doen met een miljoen euro? Waar zien jullie jezelf over vijf jaar? Dit soort ‘wat als’-vragen kunnen een prachtig inzicht geven in wie jullie echt zijn.

14. Gebruik je zintuigen

Beschrijf dingen op een levendige, zintuiglijke manier. In plaats van te zeggen dat je van eten houdt, zeg dat je houdt van het knapperige geluid wanneer je in een stuk verse baguette bijt. Dat voegt een extra dimensie toe aan het gesprek.

15. Wees geduldig

Soms heeft het gesprek even tijd nodig om op gang te komen. Dat is oké. Geef het de ruimte en de tijd om te ontwikkelen. Het ergste wat je kunt doen is overhaast een conclusie trekken en het gesprek afkappen.

16. Wissel van onderwerp

Als het gesprek een beetje stagneert, wees dan niet bang om van onderwerp te wisselen. Dat houdt de boel fris en verrassend. Je hoeft niet per se het onderwerp af te ronden waar je mee bezig was – een zijspoor kan juist heel verfrissend werken.

17. Gebruik complimenten slim

Complimenten zijn geweldig, maar timing is alles. Gooi ze niet lukraak in het gesprek. Als je echt iets bewondert of opmerkt, zeg het dan. Een authentiek compliment komt altijd beter over.

18. Wees eerlijk

Eerlijkheid wordt enorm gewaardeerd in elk gesprek, ook in chatgesprekken. Als je ergens geen antwoord op wilt of kunt geven, zeg dat dan. Het is beter dan een antwoord verzinnen. Als je een gesprek levendig wilt houden, dan is één ding juist belangrijk: je mening. Hou hem niet voor je.

19. Experimenteer met tempo

Alle goede gesprekken hebben een ritme. Soms snel, soms langzaam. Gebruik deze wetenschap tot je voordeel om het tempo van het gesprek te veranderen. Een plotselinge vraag of opmerking kan een langzaam gesprek soms snel weer op gang brengen.

20. Geef ruimte

Soms is stilte oké. Je hoeft niet elke seconde te vullen met tekst en emoji’s. Een beetje ruimte kan de ander de tijd geven om na te denken en zelf met onderwerpen of vragen te komen.

21. Sluit af met een cliffhanger

Als je het gesprek moet afsluiten maar wilt zorgen dat het later weer makkelijk opgepakt kan worden, eindig dan met een cliffhanger. Iets als ‘Ik moet nu weg, maar ik vertel je later graag over die ene keer dat ik [naam beroemde acteur] ontmoette’. Dit maakt de ander nieuwsgierig en biedt een makkelijke manier om het gesprek weer op te pakken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie