Wie was Casanova? De man met een ongekende reputatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

We kennen allemaal een casanova: een vrouwenverslinder. Maar waar deze naam precies vandaan komt? Giacomo Girolama Casanova was een beroemde avonturier uit Venetië die in de 18e eeuw een reputatie opbouwde als vrouwenversierder. Hij werd op 2 april 1725 geboren in Venetië en werd 73 jaar oud.

Hij is tegenwoordig voornamelijk bekend als groot liefhebber van vrouwen, maar ook is hij beroemd als avonturier en reiziger. Deze man met een ongekende reputatie schreef verschillende gedetailleerde memoires, met de nodige academische omzichtigheid. We vertellen je meer over Casanova, zijn levensloop, reputatie en memoires. Benieuwd naar het verhaal van deze beroemde vrouwenverslinder?

De levensloop van Casanova: het begin

Casanova werd in 1725 geboren in Venetië en heeft daar ook een groot deel van zijn jeugd doorgebracht. Er wordt gedacht dat hij de zoon was van een actrice en een violist, maar het was ook zeer goed mogelijk dat hij eigenlijk de zoon van een patriciër was, mogelijkerwijs senator Bragadin. Tot op de dag van vandaag is er een hoop onduidelijkheid over zijn werkelijke ouders.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het gezin van Casanova bestond uit drie broers en twee zussen, waarvan een van de zusjes op jonge leeftijd overleed. De broer van Casanova was in zijn tijd enorm bekend als bekende schilder. Giacomo Casanova begon zijn carrière in Padua, waar hij begon met een studie om priester te worden. Deze kerkelijke carrière verliep echter niet volgens plan. Door zijn gedrag werd hij echter verwijderd van het seminarie, waarna hij naar Rome ging.

In de hedendaagse hoofdstad van Italië werd hij de secretaris van een kardinaal. Echter volgden er meerdere schadalen, waarna hij als violist weer terugkeerde naar Venetië. Daar bracht hij geld bijeen door prominente personen te bedriegen met occulte trucs.

Casanova als reiziger

Casanova reisde in zijn leven door een groot deel van Europa. In ieder geval is hij naar Spanje, Londen, Frankrijk, de Nederlanden, Rusland, Napels en Zwitserland geweest. Bij deze reizen nam hij een zelf verzonnen achternaam aan. Hij was een vrijmetselaar. Hij werd zowel geboeid door de geheime rituelen, als door het feit dat het een goede manier was voor hem om belangrijke contacten te leggen.

Hij heeft daardoor door zijn leven veel beroemde persoonlijkheden ontmoet zoals paus Clemens XIII, Voltaire, Rousseau en Mozart. Paus Clemens XIII was zelfs zo gecharmeerd van de jonge avonturier, dat hij hem in 1760 tot ridder in de Orde van de Gulden Spoor verhief.

Occulte bezigheden van Casanova

Casanova stond niet alleen bekend vanwege zijn erotische aangelegenheden, maar ook zeker vanwege de occulte bezigheden. In Venetië was dat in die tijd geen groot probleem, mits je het niet te openlijk deed. Hij haalde in 1755 echter zich de woede op de hals van de Venetiaanse Staatsinquisiteurs, waardoor hij werd beschuldigd van hekserij en het bezit van officieel verboden boeken. Verder werd hij ook aangehouden wegens atheïsme, occultisme en vrijmetselarij, waarna hij naar de Piombi werd gestuurd, de kerkers onder het dak van het Dogenpaleis in Venetië.

Gevangenschap en vlucht naar Parijs

Nadat Casanova veroordeeld werd tot vijf jaar gevangenschap, werd hij naar de gevangenis in Piombi gestuurd. Deze gevangenis maakt deel uit van het Dogenpaleis in Venetië. Tegenwoordig is deze beroemde gevangenis met loden dakplaten zeer beken bij toeristen als de Brug der Zuchten. Hij werd er onder hele zware omstandigheden gevangen gezet.

Echter wist Casanova na 15 maanden samen met een Monnik te ontsnappen. Hij ging naar Frankrijk, waar hij met zijn verhalen een ware sensatie werd. Hij bracht het pamflet over zijn verhaal over de ontsnapping uit de loden gevangenis van Venetië hier uit.

Parijs en verdere reizen

Doordat Casanova in Parijs met enkele anderen een koninklijke staatsloterij begon, werd hij een rijk man. Casanova was namelijk een begaafd mathematicus en hij publiceerde dan ook meerdere boeken over wiskunde. Hij kon dankzij zijn inzicht in kansrekening niet alleen een loterij opzetten, maar ook veel succes boeken aan de goktafels in Europa.

Hij reisde veel door Europa en tussen 1758 en 1760 bezocht hij ook tweemaal de Nederlanden. Na al het reizen werd hij uiteindelijk bibliothecaris in het kasteel van Duchcov (Dux) in het Tsjechische Bohemen. Hij laat er onder andere zijn memoires drukken, waarna hij in 1798 overlijdt aan een blaasaandoening.

Casanova als vrouwenversierder

In zijn memoires worden alle ontmoetingen en liefdesavonturen van Casanova uitvoerig beschreven. Dankzij deze memoires wordt Casanova het synoniem voor ‘vrouwenversierder’ en ‘ultieme eroticus’. Een casanova wordt tegenwoordig nog steeds gezien als een geobsedeerde versierder met sterke verleidingsstrategieën. Hij onderscheidt zich van een Don Juan, een ander type versierder, doordat de de Don Juan vooral geïnteresseerd is in korte avontuurtjes.

casanova memoires

Het werk van Casanova

De memoires ‘Histoire de ma vie’ van Casanova is het bekendste werk van de man. Het werk is bewaard gebleven doordat Casanova’s uitgebreide manuscript, in het Frans geschreven, door zijn neef aan de uitgever Brockhaus werd verkocht. Toen de zwaar gecensureerde memoires in 1822 verschenen, zorgde dit voor een enorme sensatie. Ze werden namelijk voor velen in die tijd bijna beschouwd als een pornografisch werk.

De erotische passages geven een levendige en gedetailleerde beschrijving. De verhalen gaan echter niet alleen over erotische ontmoetingen, maar ook over het leven in die tijd; vooral in de hogere kringen waarin hij vertoefde. In zijn werk verzwijgt Casanova bepaalde bezoeken en reizen. En sommige van zijn verhalen zijn verzonnen of verfraaid om sporen van fraude en bedrog uit te wissen.

Zijn memoires gaan over de periode vanaf zijn jeugd tot aan 1774, het jaar waarin het verhaal plotseling wordt afgebroken. Het is op dit moment nog onduidelijk of het restant misschien verloren is gegaan of dat deze nooit zijn geschreven. Pas in 1962 werd de eerste volledige editie gepubliceerd.

Belangrijke verhalen in de memoires

Het boek ‘Histoire de ma Vie‘ bestaat uit 12 delen met ongeveer 3.500 pagina’s. Het wordt gezien als de autobiografie van de beroemde Casanova. In het boek worden een hoop van de ontmoetingen van Casanova uitgebreid besproken. De hoogtepunten zijn de ontmoetingen met Paus Clemens XIII, Voltaire, Catharina de Grote en Frederik de Grote.

Het verhaal achter het manuscript

In 1794 ontstond er een vriendschap tussen Charles Joseph en Casanova. Charles wilde de memoires van Casanova graag lezen en Casanova besloot daarop het manuscript een beetje aan te passen voordat hij het verzond. Nadat Charles het manuscript een aantal keer had gelezen, suggereerde hij om de memoires te laten zien aan een editor in Dresden om het te kunnen publiceren. Casanova koos uiteindelijk echter voor een andere route. Hij vroeg namelijk Marcolini di Fano, een minister, om hem te helpen met de publicatie.

De memoires van Casanova zijn deels verfilmd in de Amerikaanse romantische komedie Casanova uit 2005 met Heath Ledger en Sienna Miller in de hoofdrollen.

In 1798 was Casanova alleen in Duchcov en voelde hij zijn naderende dood. Hij vroeg daarom familieleden in Dresden om hem te komen ondersteunen in zijn laatste momenten. Carlo Angiolini, de man van Casanova’s neef, reisde van Dresden naar Duchcov. Na de dood van Casanova nam hij het manuscript mee.

Carlo overleed echter in 1808, waarna het manuscript werd overgedragen aan zijn dochter Camilla. Door verschillende oorlogen was het geen goede tijd om het manuscript uit te brengen en na een aantal jaar besloot de familie van Camilla om het werk te verkopen. In 1821 werd het werk verkocht aan Brockhaus om het te publiceren. Het werk werd vertaald in het Duits en in 1822 werd het eerste deel gepubliceerd.

Nadat het werk in het Duits werd gepubliceerd werden er ook een aantal delen in het Frans gepubliceerd. Het originele manuscript werd bewaard in Leipzig tot 1943, waarna het in 1945 werd verplaatst naar Wiesbaden door de Amerikaanse troepen. In 1960 kwam er eindelijk een samenwerking tussen Brockhaus en de Franse editor Plon, waarna voor het eerst het manuscript werd gepubliceerd.

Andere werken van Casanova

Naast zijn beroemde memoires zijn er ook een aantal andere werken. Zo is er bijvoorbeeld een werk waarin hij probeert in de gratie te komen bij het Venetiaans bestuur. Ook is er zijn pamflet over de ontsnapping uit de staatsgevangenis van Venetië in 1756.

De studie van het werk van Casanova wordt casanovisme genoemd. Het werk van Casanova is enorm rijk aan details, waardoor er honderden boeken over het leven van hem zijn verschenen. Twee van de belangrijkste casanovisten zijn Félicien Marceau en J. Rives Childs. Zij zijn er door middel van een grote studie met politierapporten, archiefstukken en couranten achter gekomen dat de autobiografie van Casanova vrijwel geheel op feiten berust.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie