De problematische ontvangst van ongevraagde naaktfoto’s is verleden tijd, op dating app Bumble ten minste. Dat artificial intelligence niet alleen een trendwoord is, maar ook daadwerkelijk iets toevoegt aan ons leven, blijkt uit de toepassing van Bumble. Nadat de functie eerder dit jaar werd aangekondigd, is Bumble’s ‘Private Detector’ eindelijk live gegaan om gebruikers te beschermen tegen ongewenste naaktfoto’s.
Detector van private parts
Voor degenen die de eerste aankondiging hebben gemist: Private Detector is een kunstmatige intelligentie-functie die automatisch naaktfoto’s detecteert en vervaagt. Dat doet het met behulp van deep learning-technieken. Op de achtergrond scant de software van de app alle foto’s die gebruikers uploaden.
Als de software vermoedt dat het om een zogenaamde dickpic gaat, hoewel het natuurlijk ook om een intiem deel van het vrouwelijk lichaam kan gaan, dan word je gewaarschuwd. Met de melding dat het mogelijk een opgepast bericht is, krijg je vervolgens de keuze of je de afbeelding wil bekijken of blokkeren. Als je dat wilt, kun je de foto ook rapporteren aan Bumble.
1 op de 3 vrouwen
Deze nieuwste beschermingslaag op de software van Bumble is het directe resultaat van de feedback die zij ontvingen tijdens een enquête die ze in 2018 hadden laten uitvoeren. Niet geheel verrassend bevestigde de enquête dat maar liefst 1 op de 3 vrouwen ooit een ongevraagde naaktfoto hadden ontvangen. Bovendien gaf 96 procent van de ontvangers aan er niet blij mee te zijn dat ze de foto te zien kregen. Dit was reden voor Bumble om daar wat mee te doen.
Hoewel het aantal gedeelde nudes volgens Bumble zelf ‘minimaal’ is op de app, laat het weten dat gebruikers de functie waarderen. Verder zegt Bumble dat gemiddeld gezien 15 procent van de door vrouwen ontvangen naaktfoto’s wordt gerapporteerd, ten opzichte van 5 procent van de naaktfoto’s die mannen toegestuurd krijgen.
Uitrol naar meer apps
De feature wordt waarschijnlijk ook uitgerold onder de andere apps die gekoppeld zijn aan Whitney Wolfe Herd en Andrey Andreev, de oprichters van Bumble. Het gaat dan specifiek om Badoo en Chappy, terwijl het op Lumen helemaal niet mogelijk is om foto’s te versturen.
De Private Detector-functie is een aanvulling op de toch al uitgebreide reeks veiligheidsinitiatieven die Bumble de laatste jaren heeft geïntroduceerd. Zo is er een verbod op wapens en geweld in profielfoto’s, een verbod op hate speech, fotoverificatie en de toevoeging van videochat en audiogesprekken om iemand te verifiëren.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.