Bonje met je lover? 7 manieren om een botsing te voorkomen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

In sprookjes zien relaties er altijd zo lief en romantisch uit. Er zijn nooit problemen, nooit ruzies en nooit zijn er forse meningsverschillen. Kortom, je bent het altijd en over alles met elkaar eens. Helaas noemen we deze mooie verhalen daarom ook wel sprookjes en geen realityshows – ze zijn niet realistisch.

7 manieren om een botsing te voorkomen

Het maakt niet uit hoeveel je van elkaar houdt en om elkaar geeft. Discussies komen en gaan, en soms kunnen ze uitlopen op een ruzie. Eigenlijk horen ze ook wel een beetje bij het hebben van een relatie, maar dat betekent niet dat ze fijn zijn om te hebben. Zeker niet als het eigenlijk onnodig was. We vertellen je over verschillende manieren om een botsing met je lover te voorkomen.

1. Haal adem en wees eerlijk

Je begint erg geïrriteerd te raken over die vieze afwas in de gootsteen of de halflege glazen die overal in huis rondslingeren. Je bent zeker niet de enige met deze frustraties en groot gelijk dat je dit wil uiten naar je partner. Doe dit ook vooral, want als er iets niet handig is, is het opproppen van deze gevoelens.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Als je dit te lang doet, worden je boze gevoelens alleen groter en groter, waardoor je uiteindelijk geheid alles in één grote woede-uitbarsting eruit gooit. Iets wat je juist wil vermijden. Dus de volgende keer als je die vieze afwas ziet, haal adem, tel tot tien en zeg er gelijk, rustig, iets over. Zo zorg je ervoor dat er geen verhitte discussie ontstaat, maar dat de boodschap goed overkomt en jullie er normaal over kunnen praten.

2. Vergeven is vergeven

Als je iets hebt geleerd van series zoals Friends, is het wel dat je niet over het verleden moet beginnen. Vooral niet als jullie er al over hebben gesproken en het hebben vergeven. Het is voor niemand eerlijk als een gebeurtenis keer na keer tegen diegene wordt gebruikt. Als je lover iets heeft gedaan wat jij niet fijn vindt, praat erover en besluit het te vergeven of niet.

Vergeven kan moeilijk zijn en het is begrijpelijk als je dat niet altijd kan. Wees er dan eerlijk over. Al is het lastig, het kan ook beter zijn om wellicht wat afstand van elkaar te nemen in sommige situaties. Als er iets gebeurd is, wat je gewoonweg niet kan vergeven, zal het de relatie niet beter maken.

3. Zand erover

Je hoeft het niet altijd over alles eens te worden met je lover. Als jij die ene film geweldig vindt, maar je partner vindt hem juist verschrikkelijk, is het dan echt een onderwerp waard om over te discussiëren? Kies je battles en bedenk dat het soms beter is om het te laten gaan. Agree to disagree, want maakt het echt zo veel uit dat jullie in mening verschillen?

Niet iedereen kan hetzelfde over iets vinden en denken. Gelukkig ook, want anders zou de wereld – en je relatie – erg saai worden. Dit betekent dat ook jij en je partner, al hebben jullie nog zo veel gemeen, het niet overal over eens kunnen zijn. Accepteer dat, zand erover en zo ontwijk je weer een onnodige botsing.

4. Geef toe wanneer je het mis hebt

Het kan erg lastig zijn om het toe te geven, maar probeer dat wel te doen als je ongelijk hebt. Het zou je kunnen verbazen hoeveel de woorden ‘Sorry, ik zat fout’ voor iemand kunnen betekenen. Ruzie maken over iets waarvan je weet dat het niet klopt, heeft geen zin. Het enige wat je hoeft te doen, is erkennen dat je fout zat en de nutteloze ruzie is voorbij. Zeg natuurlijk wel alleen ‘sorry’ als je het daadwerkelijk meent. Uit een ongemeend excuus kan namelijk ook zeer snel een discussie voortkomen of de ruzie alleen erger maken.

5. Wees de betere persoon

In een ruzie worden er door beide partijen vervelende dingen gezegd. Uitspraken die de ander en jou pijn doen. Het is begrijpelijk als je geen zin hebt om elke keer de eerste te zijn die ‘sorry’ komt zeggen, maar toch is het aan te raden dit wel eens te doen. Zoals hierboven al werd gezegd, een gemeend excuus kan voor de ander zo veel betekenen en is voor jou eigenlijk een kleine moeite. Sta erboven, wees die betere persoon, en vaak, als er eenmaal door iemand ‘sorry’ is gezegd, volgt de ander.

6. Let op de reactie

Merk je dat de ander chagrijnig of geïrriteerd op je reageert? Er is dan een grote kans dat er iets aan de hand is. Als je zo’n spanning voelt, vraag aan je partner wat er mis is en of alles goed gaat. Maak je niet meteen zorgen, want het hoeft helemaal niet over jou te gaan. Het kan zijn dat je onbewust een fout hebt gemaakt, maar dat hoeft niet.

Heb je misschien iets gedaan wat ze niet leuk vonden? De ene keer krijg je er snel en duidelijk antwoord op en kun je erover praten. De andere keer krijg je wellicht geen antwoord, dat kan natuurlijk ook. Dan heeft je partner waarschijnlijk iets meer tijd nodig. Laat het in dat geval even rusten. Je hebt interesse getoond, dat kan al genoeg betekenen voor de ander. Wanneer ze er wel over willen praten, weten ze dat ze naar je toe kunnen komen.

Pas op dat je niet te veel pusht of de hele dag blijft vragen of er iets mis is. Als je na de eerste keer vragen nog geen antwoord krijgt, heeft de ander gewoon wat ruimte en tijd nodig. Als je door blijft vragen, kan dit een discussie veroorzaken, terwijl je dat juist wilde vermijden.

7. Geef elkaar ruimte

Zeker in het begin van een relatie wil je zo veel mogelijk bij elkaar zijn. Begrijpelijk, want je bent gek van elkaar en mist de ander wanneer je niet samen bent. Maar als je te veel op elkaars lip zit, kan er ook spanning ontstaan. Respecteer het dus wanneer een van beiden iets meer ruimte nodig heeft en accepteer het feit dat je niet alles samen hoeft te doen.

Als je partner met vrienden wil stappen, neem dan zelf wat ‘me-time’ of trommel je eigen vrienden op voor een drankje of een filmavondje. Dat je niet meegaat naar dezelfde club, betekent niet dat jij je lover minder leuk vindt. Een eigen leven hebben naast een relatie is juist gezond. Jullie zien elkaar snel genoeg weer. Het kan zelfs leuker zijn om elkaar te zijn, wanneer je tijd hebt gehad om elkander te missen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie