Bi-curious: wat het is, kenmerken en signalen dat je dit bent  

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

De meeste mensen zijn hetero en denken er niet aan om iets te beginnen met iemand van hetzelfde geslacht. Voor hen is het duidelijk: ze zijn straight. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen denken dat ze hetero zijn, totdat ze er op een willekeurige avond achter komen dat ze eigenlijk wel nieuwsgierig zijn om nieuwe ervaringen op te doen… met mensen van hun eigen geslacht.

Ben je sinds kort nieuwsgierig geworden naar mensen van hetzelfde geslacht? Fantaseer je wel eens over een romantische of seksuele relatie met iemand die niet hetero is? En ben je plotseling geïntrigeerd door de biseksuele influencers die je voorbij ziet komen in je feeds? Als het antwoord ‘ja’ is op deze vragen, dan zou je jezelf mogen omschrijven als bi-curious.

Ben je benieuwd of jij ook wellicht bi-curious bent? Of dat je misschien wel biseksueel bent? We vertellen je meer over deze termen en geven je zeven handige vragen om jezelf te stellen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat betekent bi-curious?

De term bi-curious wordt vaak gebruikt voor mensen die er nog niet over uit zijn of ze biseksueel zijn. Het is een label dat gegeven wordt als iemand dat aan het ontdekken is. Het woord bi-curious bestaat uit het woord ‘bi’ en ‘curious’, wat staat voor biseksueel en curious, wat samen nieuwsgierigheid naar biseksualiteit betekent.

De Nederlandse term wordt daarom ook wel bischierig genoemd, een combinatie van de woorden biseksueel en nieuwsgierig. Ter herinnering, dit is wat biseksualiteit betekent:

  1. Je voelt je aangetrokken tot mensen van twee of meer geslachten.
  2. Je kunt je aangetrokken voelen tot mensen van je eigen geslacht én tot mensen die een ander geslacht hebben.

Nieuwsgierig naar…

Ben je bi-curious, dan ben je aan het onderzoeken of je daadwerkelijk alleen op iemand van het andere geslacht kunt vallen of dat je mogelijk interesse hebt in meerdere geslachten. Als mensen het over bi-curious hebben, gaat het meestal over ‘heteroseksuelen’ die nu hun aantrekkingskracht op mensen met een gelijkaardig geslacht onderzoeken.

Zelfs als je geen seksuele of romantische relaties aangaat met iemand van hetzelfde geslacht, is het mogelijk om je als bi-curious te identificeren. Want dat je openstaat voor het verkennen of experimenteren met biseksualiteit is al genoeg. Wat de term voor sommigen aantrekkelijk maakt, is dat het flexibiliteit geeft terwijl je je eigen voorkeuren, oriëntatie en geaardheid aan het ontdekken bent.

Verschil met biseksualiteit

Biseksueel en bi-curious zijn twee verschillende dingen. Als iemand zichzelf biseksueel noemt, dan betekent dit vaak dat ze fysieke, emotionele en/of romantische banden kunnen hebben met meer dan één geslacht. Iemand die zichzelf bi-curious noemt is daar nog niet zeker over – het is meer een gevoel van verkenning. Het grote verschil tussen bi-curious en biseksueel is dus dat de een nog onzeker is over de identiteit en de ander een stabielere identiteit.

7 signalen dat jij bi-curious bent

Nu duidelijk is wat bi-curious precies betekent, vraag je je misschien af of de term bi-curious bij je past. Maar als het om seksuele identiteiten en geaardheden gaat, kun je natuurlijk geen test doen. En dat is ook helemaal niet nodig, want het belangrijkste is dat jij je comfortabel en prettig voelt bij een term.

Maakt de term bi-curious je blij en klinkt het vertrouwd? Geeft het je een goed gevoel over jezelf? Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is, dan is de term bi-curious misschien wel wat voor jou. Dit zijn zeven vragen die jezelf kunt stellen als je denkt dat je bi-curious bent.

  1. Is het niet helemaal zeker dat je hetero bent?
  2. Kijk je om als je een aantrekkelijk iemand van hetzelfde geslacht voorbij ziet lopen?
  3. Volg je mensen van hetzelfde geslacht op sociale media omdat ze aantrekkelijk zijn?
  4. Heb je er weleens over nagedacht om iets te proberen met iemand van hetzelfde geslacht?
  5. Maakt de gedachte om bi-curious te zijn je gelukkig?
  6. Geeft de term bi-curious je een gevoel van uitdaging?
  7. Geeft bi-curious zijn je een gevoel van gemeenschap?

3 tips om je seksualiteit te onderzoeken

Ben je je seksualiteit aan het onderzoeken en ben je benieuwd of je bi-curious of biseksueel bent? Hoewel bi-curious zijn kan leiden tot biseksualiteit, is dat niet altijd het geval. Het kan immers gewoon een fantasie zijn, want we hebben allemaal fantasieën die we nooit echt van plan zijn uit te proberen. Het kan ook een fase zijn die je doormaakt in je seksuele leven. Hoe dan ook, dit zijn drie handige tips voor het ontdekken van je seksualiteit.

1. Ga op avontuur op datingapps

De datingapps voor queers zijn een geweldige manier om je seksualiteit te ontdekken. Het is namelijk een eenvoudige methode om discreet en veilig nieuwe mensen te leren kennen. Maak een datingprofiel aan en stel je voorkeuren in op twee of meer geslachtsopties. Ga er open-minded in en leg contact als je je aangetrokken tot iemand voelt – of dat nu een man, vrouw of iemand anders is.

2. Ga op dates met mensen van verschillende geslachten

Ervaring is geen voorwaarde voor biseksualiteit. Je hoeft absoluut niet op date te gaan of seks te hebben met twee of meer geslachten om te kunnen bevestigen dat je biseksueel bent. Maar het kan zeker nuttig zijn om op date te gaan als je je afvraagt of je biseksueel bent. Wat voel je? Is er een romantische klik? Voel je een seksuele aantrekkingskracht?

3. Zoek contact met anderen in de LGBTQ+ gemeenschap

Voor sommige mensen speelt het contact met de biseksuele gemeenschap een grote rol in de ontdekkingstocht. Het kan helpen om je op je gemak te voelen om je als biseksueel te identificeren. Voor iemand die onzeker is over de gevoelens is het verstandig om contact te zoeken met andere biseksuele mensen. Voer gesprekken en kom erachter of je je comfortabel met deze term voelt.

Onthoud dat je seksualiteit altijd mag en kan evolueren. Hoe jij je vandaag voelt over je seksuele oriëntatie kan anders zijn dan volgend jaar. En de termen die je gebruikt voor je seksualiteit mogen altijd veranderen: wanneer jij dat wil.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie