Als je iemand een berichtje stuurt via WhatsApp, Messenger, een SMS of een mailtje, dan wil je natuurlijk het liefste zo snel mogelijk een antwoord terug krijgen. Je kijkt regelmatig in je inbox, checkt je telefoon en verwacht een reactie. Maar soms zie je dat een berichtje helemaal niet gelezen wordt. Of juist wel, maar dat er alsnog geen antwoord volgt. Why?
Er zijn tal van redenen te bedenken waarom een bericht niet wordt beantwoord terwijl het wél gelezen is. Je hoeft niet direct het ergste te denken als iemand niet meteen antwoordt. Ook niet als dat normaal gesproken wel zijn of haar gewoonte is.
8 redenen waarom iemand niet reageert
Heb je tijdens het lezen van de inleiding al tig keer gekeken of je al een reactie hebt op je bericht? En heb je nu nog steeds geen reactie? Het is voor velen een ervaring om volledig van in de stress te schieten, want stel dat er iets met de ander is gebeurd. Of dat je misschien iets verkeerd hebt gezegd of gedaan. Meestal heeft een bericht lezen maar niet antwoorden echter een vrij onschuldige oorzaak. We hebben de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet.
1. Te druk met andere bezigheden
Met stip op nummer één staat natuurlijk de volgende reden: mensen beantwoorden een berichtje niet (direct) omdat ze het – op dat moment – simpelweg te druk hebben. Als mensen aan het werk zijn, willen ze nog wel eens een berichtje lezen, maar is antwoorden er niet bij. Als je er zeker van wilt zijn dat je sneller een antwoord krijgt dan na de volgende werkdag, kijk dan even goed wanneer de ander meestal online zijn. Dit is vaak rond hetzelfde tijdstip, dus dan heb je het meeste kans op succes.
Wat je niet moet doen? Een ongeduldig of verwijtend bericht versturen waarmee je – met wat pech – de woede van de ander op de hals haalt. Soms kan antwoorden gewoon even niet en niet iedereen zit heel de dag vastgeplakt aan z’n telefoon. En dat is maar goed ook, niet?
2. Te veel afleidingen
Een goede andere reden waarom mensen niet altijd direct een berichtje beantwoorden is dat ze het wel gelezen hebben, maar direct erna door iets anders worden afgeleid. Het gevolg: ze vergeten om te antwoorden. Dit kan van alles zijn en soms vergeet je dan gewoonweg dat je nog geen antwoord hebt gestuurd, totdat je dit op een later tijdstip weer ontdekt.
Mensen doen dit niet expres. Er komen elke dag zoveel afleidingen en indrukken op je af (alleen al alle meldingen die je van apps ontvangt) dat je wel eens wat vergeet. Zoals, juist, een antwoord sturen op een bericht.
3. Geen haast om een antwoord te sturen
Een andere reden waarom je niet altijd meteen een antwoord krijgt als je iemand een berichtje stuurt, is dat er geen haast bij geboden is om dit te doen. Ook al denk jij als degene die het bericht gestuurd heeft dat dit wel het geval is, de ontvanger hoeft die gedachte niet te delen.
De ander kan het bericht lezen en indien men vindt dat er geen haast bij geboden is, pas op een later tijdstip antwoorden. Mensen krijgen vaak zoveel berichtjes binnen op een dag dat elk bericht direct beantwoorden nauwelijks te doen is.
4. Berichtjes worden gemist
Houd er ook rekening mee dat berichten die je in een groepsapp met meerdere mensen plaatst, niet altijd even snel – noch door iedereen – in de groep worden gelezen. Soms wordt een berichtje gemist of zijn wel al heel wat berichten verder voordat de ander het een keer leest. De meeste mensen lezen niet alles meer terug. Stuur een persoonlijk berichtje om de kans op een antwoord groter te maken.
Sommige mensen lezen ook niet alle berichtjes die je stuurt. Ze zien vrijwel alleen het laatste staan. Heb je meer berichtjes achter elkaar gestuurd? Grote kans dat ze dan enkel de laatste berichten lezen en alleen daarop antwoorden.
5. Geen interesse om te antwoorden
Het komt ook voor dat mensen die een berichtje van je ontvangen er niet in geïnteresseerd zijn. Daarom geven ze ook geen antwoord. Stel, je hebt bijvoorbeeld de avond tevoren iemand leren kennen in de kroeg en jullie hebben telefoonnummers uitgewisseld. Indien jij wel interesse hebt in contact met de ander maar deze achteraf gezien toch niet met jou, dan kan het zomaar zijn dat je geen bericht terug ontvangt. Niet erg beleefd. Maar als je in beschonken toestand een telefoonnummer deelt, dan heb je er achteraf misschien wel veel spijt van.
- 41 berichten en appjes die hem een glimlach geven
- 12 aardige berichten voor een respectvolle afwijzing
- Berichten waar singles een hekel aan hebben
6. Berichtjes die eigenlijk nergens over gaan
Stuur je regelmatig berichtjes naar iemand die eigenlijk nergens over gaan? Of die je alleen maar stuurt om gewoon wat oppervlakkig contact met de ander te hebben? Grote kans dat de ander het dan wel een keer zat is. Het is niet boeiend en misschien zelfs saai. Dat is de reden waarom de ander er niet op reageert.
Als jij een ander blijft bestoken met tamelijk zinloze en onzinnige berichtjes, memes en foto’s, verwacht dan zeker niet dat je op elk bericht een antwoord krijgt. Je kunt namelijk ook te veel berichtjes sturen.
7. Mensen die niet zo actief zijn op social media
Geloof het of niet: er zijn ook nog mensen die wel op WhatsApp, Messenger, Instagram of wat dan ook actief zijn, maar niet zo actief als de rest van de wereld. Sommige mensen checken maar eens in de paar dagen – of voor een nog langere periode – hun berichten. Vanzelfsprekend is het dan ook niet vreemd dat je niet altijd meteen een antwoord krijgt. Dit gebeurt niet uit kwade wil, maar gewoon omdat mensen daar minder mee bezig zijn. In ieder geval veel minder dan jij.
8. Beledigende berichten
Als je een berichtje hebt gestuurd waarin je de ander op een negatieve manier raakt, dan is het niet eens echt vreemd dat je geen antwoord krijgt. Je kunt dan het beste even alles laten bekoelen (ook als er een vervelend mailtje terug mocht komen) om de kwestie daarna netjes proberen op te lossen. Berichtjes kunnen snel verkeerd begrepen worden. En daar waar jij er niets bijzonder mee bedoelt of geen verkeerde bedoelingen hebt, kan de ontvanger dit wel als zodanig opvatten.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.