ASKfm: de app voor anoniem vragen stellen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Heb je een vraag die je anoniem aan anderen wilt stellen? Of wil je dat anderen jou vragen stellen? Het kan met ASKfm; de eerste en oudste app die specifiek voor dit doel is ontwikkeld.

Vragen stellen en de antwoorden op deze vragen zijn de bouwstenen van een gesprek. En als je geen vragen stelt dan is het niet mogelijk om een diepgaand gesprek te hebben. Dat wisten de makers van de ASKfm app ook en met deze kennis zagen zij een kans. In 2010, toen er nog helemaal niet zoveel smartphone-apps waren, bedachten drie jongens uit Riga (Letland) dat een vragen-app wel nuttig zou kunnen zijn. Het bleek een groot succes.

Wat begon als een simpele app om anoniem vragen te stellen groeide uit tot een sociaal netwerk van formaat. ASKfm heeft nu meer dan 215 miljoen gebruikers, ongeveer 12 keer zoveel als het aantal inwoners in Nederland.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoe het werkt

Heb je een vraag over iets dat je met niemand kunt delen? Of heb je nog wat leuke vragen voor je date nodig? Op ASKfm kun je over van alles en nog wat vragen stellen; met miljoenen leden is er altijd wel iemand die je vraag beantwoordt.

Volgens de app worden er gemiddeld zelfs 10.972 vragen per minuut gesteld door de gebruikers. Dus of je nu vraag hebt over de wereld, of over jezelf, de kans is groot dat iemand je vraag wilt beantwoorden. En als je een vraag wilt stellen dan kun je deze vraag anoniem of onder je eigen gebruikersnaam stellen.

Maar voordat het zover is, moet je je eerst aanmelden bij de app. Hoewel je anoniem vragen kunt stellen is het aanmelden niet volledig anoniem. Uiteraard is dit voor de veiligheid en komt verder niemand achter je gegevens, als je dat niet wilt. Je kunt je profiel nog aanvullen met extra informatie, waaronder foto’s, maar die is niet verplicht.

askfm vragen

Volgers

ASKfm heeft een vergelijkbaar volgerssysteem als Twitter: je kunt ervoor kiezen om een andere gebruiker te “volgen”. In tegenstelling tot Twitter kun je echter niet achterhalen wie je volgt. Je ziet alleen het totale aantal volgers dat je hebt maar niet wie dat allemaal zijn. Hetzelfde geldt als jij iemand anders volgt.

Door iemand anders te volgen, kun je de vragen en antwoorden van deze persoon bekijken die op het profiel zijn geplaatst. Alle vragen en antwoorden van de personen die je volgt worden op je ‘Muur’ getoond. Dit is vergelijkbaar met de Facebook-tijdlijn; een plek waar alle updates van je vrienden worden verzameld om te bekijken. In het ‘Ontdekken’-gedeelte zie je de vragen van anderen, die jij kunt beantwoorden.

Hoe interessanter je antwoorden, hoe meer je volgers zullen groeien. Je bepaalt zelf welke vragen worden beantwoord en op je profiel worden weergegeven. Kun je geen goed antwoord bedenken? Dan sla je die over. De onbeantwoorde vragen verschijnen niet op je profiel. Maar aan de andere kant is alles wat je wel beantwoordt openbaar en te bekijken door anderen.

Vragen stellen

Je kunt op ASKfm elke andere gebruiker een vraag stellen. Zij kunnen vervolgens er zelf voor kiezen of deze beantwoorden of niet. Als de ander de vraag beantwoord dan is het antwoord terug te lezen op het profiel van deze persoon. Mocht je crush dus actief zijn op ASKfm dan zou je in het geheim kunnen vragen of dat wederzijds is.

Je kunt vragen stellen aan mensen bij je in de buurt door de Shoutout functie te gebruiken. Met de Foto-poll kun je anderen laten kiezen uit de foto’s die je zelf plaatst. Zit je te twijfelen over welke Tinder-foto je wilt gebruiken? Laat de ASKfm leden bepalen welke foto het best is. Heb je een andere vraag? Stel het aan de ASKfm gebruikers en wie weet krijg je vandaag nog antwoord.

De ASKfm app is beschikbaar via de Google Play Store van je Android smartphone of tablet. Als je een iPhone of iPad hebt dan is de app te downloaden in de Apple App Store. De app is gratis te downloaden, maar in-app aankopen zijn wel mogelijk. Een vergelijkbare app met de naam ASKIP kreeg onlangs veel kritiek, net als een andere vragen-app met de naam Sararah.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie