Wat als apps als Tinder en Bumble niet voor je werken? Dan maak je toch gewoon je eigen datingsite? Althans, dat is wat een groep studenten in Canada deed. Uitwisselingsstudenten aan de University of Waterloo hebben een datingsite voor studenten gemaakt. De site, Aphrodite Project genaamd, helpt studenten met dezelfde interesses elkaar te vinden via een algoritme.
Aphrodite Project is een door studenten gerund initiatief dat erop gericht is de perfecte match voor studenten te vinden. Het is een one-off evenement, dat elk jaar zo rond Valentijnsdag wordt gehouden. In aanloop naar dit evenement kunnen studenten van verschillende universiteiten meedoen aan het project, waarna zij algoritmisch gekoppeld worden aan andere studenten die bij hen passen.
Hoe ze dat voor elkaar krijgen? Met een stabiele matchmaking-algoritme dat is geïnspireerd en gebouwd op het Gale-Shapley-algoritme. Zoals dit stukje informatie al doet vermoeden, zijn de studenten bekend met computerwetenschappen. Verschillende leden van het Aphrodite-team volgen de opleiding Computer Science and Engineering wat hen uitermate geschikt maakt voor de taak om andere studenten te matchen met een eigen algoritme.
Hoe het werkt
Het Aphrodite Project is een gratis online dienst die alleen beschikbaar is voor studenten van de deelnemende universiteiten. Inmiddels zijn dat er al 11 – die in Canada, Singapore, Hong Kong en de Verenigde Staten te vinden zijn. De studenten die deelnemen kunnen een vragenlijst invullen, wat ongeveer 20 minuten in beslag neemt.
“Op basis van een vragenlijst genereren we een score om iedereen te rangschikken en vervolgens matchen we ze op basis van een metrisch algoritme”, zei mede-oprichter Aiden Low eerder tegen The Varsity. Een ingewikkelde formule matcht de studenten op basis van verschillende variabelen. “We kijken naar je dealbreakers”, zei Low. Het algoritme beperkt de pool van potentiële matches voor elke deelnemer op basis van deze dealbreakers.
Als de deadline voor het invullen van de vragenlijst is verstreken, laat het team het algoritme los op de ingevulde vragenlijsten om zo de beste matches per school te vinden. Zij krijgen vervolgens een dag voor Valentijnsdag, op 13 februari, een e-mail met daarin hun beste match.
Hoe het werkt
Sinds de lancering in 2019 is de site uitgebreid naar universiteiten over de hele wereld. Inmiddels hebben meer dan 35.000 studenten de site gebruikt. Er zijn ook zo’n 200 succesvolle relaties begonnen door het Aphrodite-project, waarbij het stel na 6 tot 8 maanden nog samen was. En dan hebben we het nog niet eens over de meer dan duizend vriendschappen die zijn ontstaan tussen de matches, zo stellen de makers. Het Aphrodite-project, dat overigens vernoemd is naar de Griekse godin van de schoonheid, breidt zich nu uit naar andere universiteiten.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.