Alleen op vakantie? Tips en voordelen van solo reizen of in groepsverband

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Iedereen heeft behoefte aan vakantie: even ontsnappen aan de normale wereld, cultuur snuiven en helemaal tot rust komen. Wanneer je een partner of gezin hebt is de stap om op vakantie te gaan niet moeilijk. Je overlegt wat, plant de reis in de periode die voor iedereen uitkomt, pakt je spullen en je bent ready-to-go. Op vakantie gaan is dan iets waar je vooral naar uitkijkt. Maar voor singles is dat niet altijd even vanzelfsprekend.

Alleen op vakantie gaan kan best een opgave zijn. Ga je helemaal alleen op vakantie, of ga je in je eentje mee op een groepsreis? Er zijn tal van mogelijkheden voor de alleenstaande reiziger, dat is het probleem niet. Wat misschien lastig is, is de mentale barrière. Je moet uit je comfort zone stappen en duimen dat de vakantie een succes wordt.

Alleen op groepsvakantie

Er zijn verschillende mogelijkheden waar je als alleenstaande voor kunt kiezen. Er worden meer dan genoeg groeps- en singlereizen aangeboden waarbij de hele vakantie al voor je is uitgestippeld. Je kiest een land naar wens en vliegreis, transfer, hotels en uitstapjes zijn allemaal vastgelegd en geregeld.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wanneer je meegaat op een groepsreis heb je je hele vakantie een vaste reisgids die alles van A tot Z begeleidt. Dat is ideaal, omdat je op deze manier geen stress hoeft te ervaren over hoe je je van de ene naar de andere plek vervoert, je niet in je eentje op gevaarlijke plekken komt en je verzekerd bent van gezelschap om je heen. Vind je het leuk om nieuwe landen en culturen te ontdekken, maar hou je ook van de nodige voorspelbaarheid en structuur? Dan is een groepsreis waarschijnlijk iets voor jou.

Er zijn twee soorten groepsreizen te onderscheiden: een groepsreis speciaal voor singles en een groepsreis waarvoor iedereen zich aan mag melden. En dan hebben we ook nog de échte soloreis: volledig in je eentje op vakantie. We bespreken de drie opties hieronder.

1. Een singlereis

Wanneer je kiest voor een singlereis is de kans groot dat je in een groep mensen belandt die allen graag contact maken met andere singles. Alleenstaand zijn is de gemeenschappelijke factor en staat dan ook vaak centraal. Sommigen zullen open staan voor de liefde, anderen zijn misschien vooral opzoek naar wat genegenheid hier en daar. Dit hangt ook absoluut af van de singlereis zelf.

Voor veer singlereizen geldt dat er bijvoorbeeld een leeftijdscategorie of opleidingsniveau verbonden is aan de vakantie. Jongere vrijgezellen zullen bijvoorbeeld kiezen voor een vakantie waarin veel ruimte is voor feesten of sportieve uitstapjes. Waarbij oudere alleenstaanden juist vaak de voorkeur hebben voor een rustigere vakantie waarin cultuur te boventoon heeft.

Bedenk voordat je zo’n vakantie boekt goed na over wat je zoekt in je reis. Op internet vind je eindeloos veel aanbieders van singlereizen, lees de omschrijving goed en bel nog even naar de organisatie indien iets niet helemaal helder is. Als je eenmaal op reis bent, kun je moeilijk terug of het plan wijzigen. Zorg er daarom voor dat je weet wat je te wachten staat.

groep mensen vuur

2. Een groepsreis

Is het voor jou belangrijk om vakantie te gaan, kennis te maken met een nieuw land, uit te rusten en dit alles met gezelschap om je heen? Dan is het een idee om als alleenstaande op een groepsreis te gaan die ook voor stellen (en eventueel gezinnen) wordt aangeboden. Als je je vakantie juist niet wil centreren rondom het vrijgezellenbestaan, maar het wél prettig vindt om niet alleen te zijn en het fijn vindt dat het programma bekend is, denk dan eens na over een reguliere groepsreis.

De kans dat je de enige single bent is bij deze reizen klein: er zijn meer alleenstaanden die voor deze vorm van vakantie kiezen. De kans dat er meer singles in de groep zitten is dus vrij groot, maar vaak gaan er ook stellen mee die het prettig vinden dat alles voor hen is uitgestippeld.

Een rondreis door een ver land kan namelijk best spannend zijn, ook voor niet-singles. Dit soort groepsreizen zijn vaak van alle gemakken voorzien en hebben veel oog voor cultuur en natuur. Ook bij deze reizen geldt vaak dat er op meer factoren wordt gelet, de reis kan bijvoorbeeld enkel voor singles en stellen zijn (en dus niet voor gezinnen met kinderen), enkel voor hoogopgeleiden of er is een leeftijdscategorie aan verbonden.

3. Solo op reis

Voor de echte avonturier is solo op reis gaan natuurlijk ook een optie. Backpacken is tegenwoordig ontzettend populair. Vaak gaan jongeren na hun schoolexamen of als tussenjaar van hun studie met de rugzak naar Zuidoost-Azië. Maar er wordt ook fanatiek ‘gebackpackt’ door eind-twintigers en dertigers. Deze groep reizigers vind je bijvoorbeeld veel in Zuid-Amerika: de landen zijn daar net wat duurder terwijl er wel een uitgebreide groep soloreizigers is.

Solo op reis gaan kan wat spannend zijn. Vooral wanneer dit je eerste keer is: het is moeilijk voor te stellen wat je kunt verwachten. Toch komt bijna iedereen die solo op reis is gegaan enthousiast terug, de vakantie kan vrijwel precies naar eigen wensen worden ingevuld.

alleen solo

Vind je het leuk om gelijkgestemden te ontmoeten? Dan is dat geen enkel probleem omdat er ontzettend veel hostels worden aangeboden met gemeenschappelijke ruimten waar iedereen met het grootste gemak met elkaar contact legt. Op deze manier hoef je je op reis niet eenzaam te voelen en kun je bijna altijd wel iemand vinden die met je op pad wil.

Ga je juist op vakantie voor de rust? Ook dat is mogelijk. Dan kies je niet voor een hostel maar bijvoorbeeld voor een retreat of (eco-)resort waar misschien wel yoga- of meditatielessen worden aangeboden.

Het voordeel van in je eentje op vakantie gaan is dat je zelf in de hand hebt waar je naartoe gaat, voor hoe lang en met welke mensen je je tijd doorbrengt.

De voordelen van alleen op vakantie gaan

Wanneer je voor het eerst alleen op vakantie gaat is de kans groot dat je wat nerveus bent, het is ook spannend om zo’n grote stap buiten je comfort zone te zetten. Toch is dat al meteen een groot voordeel: het komt niet vaak voor dat mensen achteraf negatief terugkijken op iets wat ze buiten hun comfort zone hebben gedaan. De weg er naartoe is vaak spannend, je haalt je misschien wel alle mogelijke doemscenario’s in het hoofd, maar uiteindelijk is het vrijwel altijd een succes.

Een ander groot voordeel is dat je ‘gedwongen’ contacten zal leggen. Wanneer je met een vriend of vriendin op vakantie gaat is het gemakkelijk om terug te vallen op het vertrouwde contact met diegene. Je hebt altijd iemand om je uitstapjes mee te doen en om mee te dineren. Dat is gezellig, maar zo ontmoet je niet snel nieuwe mensen. Andere mensen zijn ook minder geneigd om op je af te stappen, wanneer je al met iemand samen bent.

Kies je voor een solo-, single- of groepsreis en heb je behoefte aan gezelschap? Dan moet je wel contact leggen met de onbekenden die je tegenkomt. Dat is een kans om nieuwe vriendschappen op te bouwen, of misschien zelfs om liefde te vinden.

Tot slot is het prettig dat er altijd een gemeenschappelijke factor is, die jou en de reizigers om je heen verbindt: je hebt namelijk allen gekozen voor een reis naar de bestemming waar jullie je bevinden. Dat betekent dat je altijd een aanknopingspunt hebt om een gesprek te beginnen: “Goh, wat is de reden dat je hebt gekozen voor deze plek?” of “Zie je ook zo uit naar het bezoeken van deze bezienswaardigheid?”. Succes gegarandeerd.

Bekijk de top 10 aanbieders

Dit is hoe je je voorbereidt

Top, je hebt de stap durven zetten en gaat alleen op vakantie. Hoe je je hier op moet voorbereiden hangt natuurlijk af van de soort reis die je gaat maken en het land dat je gaat bezoeken. Meestal geeft het reisbureau waarmee je gaat reizen een paklijst mee, waarop spullen staan die handig of essentieel zijn voor jouw vakantie. Je kunt het reisbureau natuurlijk ook altijd even contacteren wanneer er nog onzekerheden zijn over het pakken van de koffer of backpack.

Wanneer je alleen op vakantie gaat hoeft je je eigenlijk niet heel anders voor te bereiden dan wanneer je met een vriend(in) of partner zou gaan. Het is zelfs een voordeel dat je enkel rekening hoeft te houden met je eigen hachje. Enkele dingen waaraan je moet denken bij het voorbereiden.

  • Check altijd even of er bijzonderheden spelen in het land waar je naartoe gaat.
  • Zijn er geen gevaarlijke virussen actief, houdt het klimaat zich kalm en is er geen sprake van politieke onrust?
  • Zorg dat je bijtijds je vaccinaties krijgt, indien nodig.
  • Scan je paspoort en bewaar de kopie in je e-mail.
  • Bekijk vooraf of een visum benodigd is voor de reislanden.
  • Activeer je pinpas voor gebruik buiten Europa, indien nodig.
  • Verspreid contant geld, pasjes en medicatie over verschillende plekken in baggage.
  • Wanneer je van plan bent spannende avontuurtjes te beleven: neem voldoende rubberen bescherming mee.

Wanneer je meegaat op een single- of groepsreis krijg je van tevoren vaak een lijst met gegevens van de groep, bijvoorbeeld hoeveel mannen en vrouwen er mee gaan en de leeftijden. Zorg dat je een papier uitprint waar de gegevens van je reisgids en reisbureau op staan, mocht je deze in geval van nood een keer nodig hebben.

De laatste tips

  • Ga je voor het eerst alleen op vakantie en vind je dit toch wel erg eng? Kies dan om eerst eens op een korte stedentrip te gaan. Dan is de grootse spanning er voor je ‘echte’ vakantie af. Eer zijn genoeg korte stedentrips die worden aangeboden als groepsreis, maar dit kun je natuurlijk ook zelfstandig doen.
  • Wanneer je kiest voor een soloreis, kun je van tevoren alvast een aantal groepsactiviteiten plannen. Alle toeristische plaatsen bieden tal van tours en workshops. Omdat je dan ook daadwerkelijk bezig bent met iets, is het gemakkelijker om tussendoor even een kort praatje te maken om af te tasten of het klikt met de rest van de groep. Is dit het geval? Dan heb je na de activiteit misschien wel een maatje gevonden om mee te borrelen of dineren.
  • Bedenk of u een eigen slaapkamer wilt of dat je deze deelt. Zowel wanneer je helemaal alleen op reis gaat als wanneer je met een groep reist, heb je vaak de mogelijkheid om in een privékamer te slapen of kies je om op een kamer te verblijven met één of meerdere reizigers.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie