Alcohol en relaties: dit doet je drankgebruik met je liefdesleven

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
7 minuten leestijd

Mensen beginnen vaak een relatie met iemand die op hen lijkt. Over het algemeen zijn ze ongeveer even groot, hebben ze een vergelijkbaar opleidingsniveau en zijn ze even aantrekkelijk. Maar ze zijn nooit helemaal hetzelfde, omdat iedereen uniek is.

Ondanks dat jij en je partner goed bij elkaar passen, betekent het dus ook dat je een eigen mening, voorkeur en afwijkende gewoontes hebt. En dat is helemaal niet erg. Meestal zijn het juist de verschillen die een relatie mooi maken. Je kunt elkaar helpen groeien en nieuwe dingen leren over het leven. Maar de verschillen kunnen ook een probleem gaan vormen in een relatie, zoals het geval is bij alcoholgebruik.

Alcohol en relaties

Je hoeft geen alcoholist te zijn om te beseffen dat drankgebruik voor relatieproblemen kan zorgen. Denk maar eens terug naar de grootste ruzies die je hebt gehad met je partner. Bedenk je daarna hoe vaak deze ruzies plaatsvonden terwijl één of beiden onder invloed waren van alcohol. En?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het antwoord zal je misschien verbazen, omdat je er nooit zo over hebt nagedacht. De kans is heel groot dat de grootste relatieconflicten zich voordeden toen jullie een slok op hadden. Of je nu lichtelijk aangeschoten was, een beetje tipsy of ladderzat: alcohol is een katalysator voor relatieproblemen.

Wat alcohol met je relatie doet

Mensen drinken alcohol om verschillende redenen. Je drinkt omdat je denkt dat het goed voor de sfeer is, als ontsnapping aan de stress of misschien zelfs om lichamelijke klachten te verlichten. Wat de reden ook is, overmatig of te vaak alcohol drinken kan schadelijk zijn voor de relaties in je leven, zelfs als je geen probleemdrinker bent.

Onderzoeken tonen consequent aan dat drinken – vooral als het veel is – een negatieve invloed heeft op liefdesrelaties. En hoewel dit er misschien niet toe leidt dat je overgaat op een alcoholloos bestaan, zet het je wel aan het denken. Deze onderzoeken vertellen wat alcohol met je relatie doet.

Eén zware drinker vergroot kans op scheiding

In 2013 publiceerde de University at Buffalo een onderzoek onder 634 stellen die net getrouwd waren toen ze deelnamen aan het onderzoek. Deze koppels werden gedurende negen jaar gevolgd om erachter te komen of alcoholgebruik een negatieve invloed heeft op het huwelijk. Aan het einde van de negen jaar ontdekten de Amerikaanse onderzoekers dat een huwelijk waarbij de ene echtgenoot een zware drinker (6 of meer drankjes per keer) is en de andere niet, het meest waarschijnlijk zal gaan scheiden. Van de stellen waarbij dit van toepassing was ging de helft uit elkaar.

Maar wat als beide echtgenoten zware drinkers zijn? Dan is het blijkbaar geen probleem voor de relatie. Het aantal echtscheidingen onder twee zware drinkers was hetzelfde als voor stellen waarvan geen beiden zware drinkers waren. Van deze stellen ging uiteindelijk 30 procent scheiden.

Zware drinkers die vrouw zijn vergroten kans op scheiding

Het onderzoek van de University at Buffalo staat niet op zichzelf. Door de jaren heen hebben verschillende onderzoekers gekeken naar het verband tussen alcoholgebruik en echtscheidingen. Een ander onderzoek uit hetzelfde jaar, dat is gepubliceerd in Alcoholism: Clinical and Experimental Research, bijvoorbeeld nagenoeg hetzelfde.

In dit onderzoek van de Norwegian Institute of Public Health werden 19.977 getrouwde stellen gedurende een periode van 15 jaar gevolgd. De onderzoekers stelden vragen over hun alcoholgebruik om te ontdekken hoe waarschijnlijk het was dat deze stellen zouden scheiden.

Uit de resultaten bleek dat veel drinken de kans op een scheiding verhoogt. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Maar er is wel een sekseverschil: wanneer de vrouw in de relatie een zware drinker is, neemt de kans op een echtscheidingen meer toe dan wanneer de man een zware drinker is. En net als hun Amerikaanse collega’s ontdekten de Noren ook dat twee niet-drinkers en twee zware drinkers een lager risico op scheiden hebben.

Alcohol is niet altijd slecht

Nu zou je kunnen denken dat alcohol drinken altijd slecht is voor een relatie. Maar dat is het niet, zo zeiden onderzoekers van de University at Buffalo als reactie op een eerder onderzoek. In dit onderzoek werden 69 stellen ondervraagd over hun alcoholgebruik.

“Het blijkt bijvoorbeeld dat samen drinken in plaats van apart van elkaar duidelijk goed is voor relaties”, zei Ash Levitt, onderzoeker van UB’s Research Institute on Addictions. “Mensen die met hun partner drinken, geven aan de volgende dag meer intimiteit en minder relatieproblemen te hebben, vergeleken met mensen die apart van hun partner drinken of helemaal niet drinken.”

Deze gunstige uitkomsten voor relaties worden dan wel weer opgemerkt als er niet te veel wordt gedronken, bijvoorbeeld één tot drie drankjes. De slechte uitkomsten voor een relatie – zoals minder intimiteit en meer relatieproblemen – zijn vooral van toepassing als er meer wordt gedronken, zoals bij vier of meer drankjes.

Evenveel en sociaal drinken is juist goed

Een andere groep Amerikaanse onderzoekers van de University of Michigan ontdekte dat (oudere) stellen die vergelijkbare drinkgewoonten delen gelukkiger zijn dan stellen met verschillende drinkgewoonten. De onderzoekers wilden weten welk effect drankgebruik op oudere stellen heeft en kwamen erachter dat koppels die evenveel drinken minder relatieproblemen hebben dan koppels die verschillende drinkgewoonten hebben.

Van de 4.864 deelnemers aan het onderzoek gaf 62% aan weleens alcohol te drinken, terwijl 38% dat nooit deed. Degenen die wel alcohol dronken namen gemiddeld 4,8 glazen per week, wat erop duidt dat het geen probleemdrinkers waren en eerder sociale drinkers. De consensus onder wetenschappers is dan ook dat sociaal drinken geen negatieve invloed op een relatie heeft, maar probleemdrinken wel.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie