De meeste stellen, zo niet alle, lopen op een gegeven moment tegen een obstakel aan. Hoe zorgzaam of begripvol jij en je partner ook zijn, meningsverschillen en misverstanden zijn onvermijdelijk. Zelfs de beste relaties komen soms in de problemen.
Jullie zijn beiden uitgeput als je thuiskomt van werk en elk woord dat wordt uitgewisseld is er één te veel. Of de kinderen hebben hun dag niet, waardoor de relatie onder spanning komt te staan. Of de werkloosheid van de één werkt de ander op de zenuwen. We weten allemaal hoe het gaat.
Al deze problemen zijn niet uniek. Elke relatie krijgt te maken met uitdagingen en hindernissen. Maar sommige van deze typische relatie-issues komen wel vaker voor dan anderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Cypriotische University of Nicosia en de Chinese Fudan University dat gepubliceerd is in het tijdschrift Evolutionary Psychology.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Onderzoekers van de twee universiteiten hebben onderzocht wat de grootste relatieproblemen zijn in relaties. In een eerdere studie brachten ze al 78 relatieproblemen in kaart en bouwden daarop voort in dit nieuwe onderzoek waarin zowel Grieken als Chinesen werden ondervraagd. Alle 1.403 ondervraagden hadden ten tijde van de studie een relatie en zij mochten aangeven wat voor hun de grootste issues waren.
Drie grootste issues
Wie denkt dat jaloezie, vertrouwensproblemen of slechte communicatie de grootste veroorzakers van relatieproblemen zijn, heeft het mis. Volgens de resultaten zijn aanhankelijkheid, lange werkdagen en een gebrek aan persoonlijke tijd en ruimte de grootste relatie-issues. Het onderzoek onthulde ook dat, hoewel mannen vaker slechte seks noemden als een bron van spanning in de relatie, vrouwen eerder geneigd zijn om aanhankelijkheid te noemen. En als de vrouwen dat doen, dan gaat het met name om hun eigen aanhankelijkheid – niet die van hun partner.
Een gebrek aan enthousiasme, slechte seks, ontrouw en kinderen werden vaker genoemd door de oudere deelnemers, terwijl een gebrek aan persoonlijke ruimte en karakterproblemen vaker genoemd werden door jongere deelnemers. Deze verhoudingen waren nagenoeg gelijk in zowel de Griekse als de Chinese groep deelnemers, wat suggereert dat het in andere landden niet heel anders is.
De onderzoekers merken op dat hun onderzoek verre van voldoende is om de issues te begrijpen waarmee mensen in relaties worden geconfronteerd. Het moet daarom worden beschouwd als een van de eerste stappen in de goede richting.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.