Onderzoek: dating apps bevorderen discriminatie op ras, afkomst en huidskleur

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Filters en geavanceerde zoekopdrachten op dating apps zijn handig om de beste matches voor je te vinden. Er is echter ook een nadeel. Dating apps die het mogelijk maken om op huidskleur of afkomst te filteren, of dit gebruiken in een algoritme, bevorderen namelijk discriminatie en versterken de vooroordelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Cornell University.

Het onderzoek laat zien dat rassenongelijkheid op de dating apps een wijdverspreid probleem is. Mannen en vrouwen met een donkere huidskleur versturen bijvoorbeeld 10 keer vaker een bericht naar een blanke gebruiker dan andersom. In één van de onderzoeken komt bijvoorbeeld naar voren dat mannen na gebruik van het datingplatform minder positief over multiculturalisme dachten en seksueel racisme als acceptabeler werd beoordeeld.

Filteren versterkt racisme

Dating apps zoals OkCupid, Jack’d en Coffee Meets Bagel maken het voor gebruikers mogelijk om hun voorkeur voor een ras kenbaar te maken. Het feit dat gebruikers daar kunnen filteren op ras zou een zogenoemd ripple-effect veroorzaken, waarbij een probleem klein begint en steeds groter wordt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Volgens de onderzoekers helpen de dating apps op deze manier mee bij het creëren van vooroordelen over andere rassengroepen. Dit zijn nog een aantal voorbeelden van de ongelijkheid op de dating apps:

  • Aziatische mannen en donkere vrouwen hebben de laagste kans op het ontvangen van een bericht of een reactie.
  • Blanke mensen van alle leeftijden gaan liever op date met andere blanke mensen.
  • Studenten staan er het minst voor open om met donkere vrouwen te daten.

“Gebruikers die berichten ontvangen van mensen van een ander ras blijken vaker in gesprek te raken met iemand van een ander ras dan normaal. Dit laat zien dat er bij het ontwerp van de dating apps al rekening mee gehouden moet worden,” zo stellen de onderzoekers. “Door het voor mensen gemakkelijker te maken om verschillende rassen te ontmoeten zouden de vooroordelen overwonnen kunnen worden.”

Kortom, door gebruikers van dating apps per ras te laten zoeken, sorteren en filteren wordt hen de kans niet gegeven om mensen te ontmoeten waarvan ze niet wisten dat die ook best leuk kunnen zijn.

Initiatieven

Gelukkig zijn er een aantal apps die al bezig zijn met een hervorming van de dating app, voornamelijk om seksueel racisme te beëindigen. Deze vorm van racisme komt veel voor op de gay dating apps, waarvan meerdere nu stappen ondernemen om het in te perken. Gay dating app Grindr heeft onlangs ‘Kindr‘ geïntroduceerd, een anti-discriminatie initiatief om de problemen aan te pakken. Door het aanpassen van de richtlijnen wil de gay dating app voorkomen dat er nog sprake is van seksueel racisme op het platform.

Het onderzoek van de Cornell University suggereert dat ontwikkelaars van dating apps de “filters” moeten verwijderen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veel gebruikers zijn de filters een manier om sneller een kandidaat te vinden die aan de eisen en wensen voldoet. Het onderzoek kan de dating apps wel helpen bij het ontwerp van nieuwe functies rekening te houden met de invloed op de rassenongelijkheid en racisme.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie