Time-out voor je relatie: werkt een tijdelijke break?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

De afgelopen maanden zijn zwaar geweest. Het voelt alsof er een afstand is ontstaan tussen jou en je partner – een afstand die je niet langer kunt overbruggen. De ruzies lijken eindeloos en de eens zo vonkende passie lijkt gedoofd. Je voelt je verward en emotioneel uitgeput. In je hart wil je niet opgeven, maar je weet dat er iets moet gebeuren om de relatie te redden. Een gedachte dringt zich op: misschien is een time-out voor jullie relatie wel het antwoord.

Soms belanden relaties in een crisis om diverse redenen. Het kan zijn dat een van jullie gevoelens heeft gekregen voor iemand anders of Misschien zijn jullie gewoon wat uit elkaar gegroeid en lijken jullie langs elkaar heen te leven. Met kinderen in het spel kan ook voelen alsof jullie meer ouders zijn dan geliefden. Overweeg je te scheiden en elk je eigen weg te gaan? Dan kan een time-out voor jullie relatie misschien van pas komen.

Wat houdt een time-out in?

Een relatie time-out is een adempauze voor jullie relatie, een moment waarop jij en je partner besluiten om even afstand te nemen van de dagelijkse gang van zaken en de emotionele turbulentie die jullie misschien ervaren. Het is een bewuste keuze om tijdelijk wat ruimte te creëren tussen jullie beiden. Het doel is dat jullie je gedachten, gevoelens en de richting van de relatie op een rijtje te zetten. In feite is het een soort intermezzo, een korte onderbreking van de romantische symfonie die jullie samen spelen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een time-out betekent meestal dat als jullie samenwonen, een van jullie tijdelijk ergens anders gaat verblijven. Als jullie niet samenwonen, is dit natuurlijk niet van toepassing. Het is echter belangrijk om tijdens de time-out af en toe contact te houden om te peilen hoe de relatie zich ontwikkelt. Het is namelijk riskant om elkaar maandenlang niet te spreken, want dan kan het gebeuren dat de ene partner hoop houdt op een hereniging, terwijl de andere partner inmiddels een nieuwe relatie heeft gevonden omdat hij niets meer van je heeft gehoord. Dat zou een pijnlijke ontdekking zijn. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe een relatie time-out in de praktijk kan werken:

Voorbeeld 1: de doordeweekse time-out

Een korte time-out kan soms wonderen verrichten. Het biedt een adempauze na de dagelijkse ruzies die alleen maar stress veroorzaken. Het voordeel van een korte time-out is dat het weinig invloed heeft op het dagelijks leven, maar het geeft wel de ruimte en tijd om de situatie te overdenken.

  • Je kunt bijvoorbeeld doordeweeks ergens anders verblijven en in het weekend thuiskomen.

Voorbeeld 2: de korte time-out

Soms is meer nodig dan alleen doordeweeks gescheiden zijn. Als er (nog) geen kinderen in het spel zijn, kun je ervoor kiezen om tijdelijk afstand te nemen. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken om een maand gescheiden te leven, met wekelijks een ontmoeting.

  • Je spreekt af een maand gescheiden te leven, met eens per week een persoonlijke gesprek.

Waarom een time out?

Waarom zou je een relatie time-out overwegen? Er zijn tal van redenen voor te noemen. Soms kom je als koppel in een fase terecht waarin alles niet meer soepel verloopt. Misschien hebben jullie voortdurende conflicten, voelen jullie je vastgelopen, of lijkt de vonk die ooit tussen jullie brandde te zijn gedoofd. Het kan ook zijn dat er externe stressoren zijn, zoals werkproblemen of familiezaken, die jullie relatie onder druk zetten.

Een time-out biedt jullie de gelegenheid om even op adem te komen en je te concentreren op jullie individuele behoeften en gevoelens. Het is een kans om na te denken over wat je echt wilt in een relatie en of je nog steeds dezelfde doelen en waarden deelt. Het helpt ook om emotionele afstand te creëren van eventuele conflicten, waardoor je helderder kunt denken en effectiever met problemen kunt omgaan.

Tijdens deze pauze is het belangrijk dat jullie beiden ruimte hebben om alles rustig te overdenken. Je kunt de tijd gebruiken om gewoon te ontspannen en te reflecteren. Het doel is niet om elkaar te vermijden, maar om te werken aan individuele groei en zelfreflectie, zodat jullie sterker terug kunnen komen in de relatie.

Afspraken tijdens de time out

Als jullie een time-out overwegen, is het cruciaal om goede afspraken te maken. Als er kinderen zijn en een van jullie tijdelijk elders gaat wonen, moet er een degelijke regeling voor de omgang met de kinderen worden getroffen. Het is handig als jullie dichtbij elkaar blijven wonen, zodat de kinderen gewoon naar school kunnen gaan en hun vriendjes kunnen zien, ongeacht bij wie ze verblijven.

Het is ook essentieel om af te spreken of daten met anderen tijdens de time-out is toegestaan of niet. Als jullie de relatie een kans willen geven, is het niet verstandig om tijdens de time-out vrij rond te daten en misschien zelfs vreemd te gaan. Dat is geen solide basis voor vertrouwen, zoals je waarschijnlijk wel begrijpt.

man vrouw discussie

Hoelang duurt de time-out?

Een relatie time-out kan variëren in duur, afhankelijk van wat jullie beiden comfortabel vinden. Het kan een paar dagen zijn, een paar weken of zelfs langer. Wat het belangrijkst is, is dat jullie beiden openstaan voor communicatie en bereid zijn om eerlijk te zijn over jullie gevoelens en behoeften wanneer jullie weer samenkomen.

De duur van de time-out hangt volledig af van de omstandigheden, dus er is geen vaste tijdsduur. Het is niet verstandig om een vaste periode vast te leggen als jullie een time-out overwegen. Jullie kunnen echter wel afspreken om bijvoorbeeld twee weken geen contact te hebben en dan te evalueren hoe jullie op dat moment tegenover de relatie staan. Afhankelijk van de ontwikkelingen kunnen jullie werken aan het herstel van de relatie of besluiten om op een zo aangenaam mogelijke manier uit elkaar te gaan.

Hulp van een psycholoog

Het kan nuttig zijn om met een relatietherapeut te praten. Samen kunnen jullie beoordelen of er nog genoeg fundament is voor een herstart van de relatie. Als jullie besluiten om samen door te gaan, moet er een stevige basis zijn, en het doel mag niet zijn om drie maanden later alsnog uit elkaar te gaan.

Een psycholoog kan jullie ook begeleiden als jullie uiteindelijk toch besluiten om uit elkaar te gaan. Goede afspraken over de scheiding, de omgang met de kinderen en andere praktische zaken kunnen worden besproken. Als dit alles goed is geregeld, kan een relatiebreuk iets minder pijnlijk zijn. Een vreedzaam afscheid kan ook positief zijn voor eventuele kinderen en gemeenschappelijke vrienden, omdat ze jullie beiden nog zien en mogelijk samen tijd doorbrengen.

Wel of niet tegen anderen vertellen?

Het is aan jullie om te beslissen of jullie aan familie en vrienden vertellen dat jullie een time-out nemen. Als jullie samenwonen en een van jullie tijdelijk elders gaat wonen, is het moeilijk om het geheim te houden. Maar als jullie een latrelatie hebben, kunnen jullie ervoor kiezen om jullie omgeving nog niet in te lichten. Dit voorkomt nieuwsgierige vragen als “zijn jullie alweer samen?” of “zijn jullie definitief uit elkaar?”

Als je liever niet wilt dat anderen zich ermee bemoeien, kun je aan familie en vrienden vragen om dit onderwerp met rust te laten en afspreken dat jullie zelf met een mededeling komen wanneer de tijd rijp is.

Relatiebreuk voorkomen

Als jullie relatie in een dip zit en jullie beiden diep van binnen voelen dat scheiden niet de juiste oplossing is, dan kan een time-out een uitkomst bieden. Scheiden is namelijk een ingrijpende beslissing en als jullie dat eigenlijk niet echt willen, is het tijd om aan jullie relatie te werken. Door even wat afstand te nemen, kunnen jullie de bestaande problemen misschien beter aanpakken.

Jullie kunnen openhartig praten over ergernissen en proberen ze op te lossen. Denk aan deze mogelijkheid als je wilt voorkomen dat jullie relatie strandt. Een definitieve breuk kan altijd nog plaatsvinden, maar laten we eerst proberen de liefdesboot weer op koers te krijgen.

Uiteindelijk is de relatie-time-out geen garantie voor succes, maar het kan wel een waardevol hulpmiddel zijn om jullie relatie nieuw leven in te blazen. Je kunt ermee zien of jullie nog steeds samen een toekomst willen opbouwen. Het is een teken van volwassenheid en toewijding om – zelfs in moeilijke tijden – te proberen de liefde te laten bloeien. Als je voelt dat je relatie op de rotsen loopt, overweeg dan eens een relatie time-out als een mogelijke manier om de storm te trotseren en te zien of de zon weer kan schijnen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie