14 tips om elke blind date te overleven

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Duik je in het diepe met een blind date? Spannend. Je hartslag versnelt terwijl je de onbekende toekomst tegemoet treedt, gewapend met niets meer dan de hoop op een vleugje romantiek – of op zijn minst een gezellige avond. Het idee dat je de liefde van je leven kunt ontmoeten zonder ooit een foto te hebben gezien, klinkt als een scène uit een film, maar jij staat op het punt dit echt te ervaren.

En laten we eerlijk zijn, je wilt niet alleen overleven, je wilt schitteren, een verpletterende indruk achterlaten en misschien wel een tweede date in de wacht slepen. Laten we dit een spannende draai geven met tips die jouw blind date kunnen veranderen in een avontuur dat het waard is om te vertellen.

1. Verwachtingen temperen

Voor een blind date geldt: minder is soms meer. Als je verwachtingen te hoog zijn, kun je alleen maar teleurgesteld raken. Hou het realistisch, zie het als een ontmoeting om iemand nieuw te leren kennen, meer niet. Zo sta je open voor een aangename verrassing, zonder dat je er te veel van verwacht.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Voorbereiden op de ontmoeting

Je voorbereiden is het halve werk. Denk na over wat je over jezelf wilt vertellen en welke vragen je kunt stellen. Het helpt ook om van tevoren alvast wat informatie over je date uit te wisselen, zodat je een aanknopingspunt hebt. Belangrijk: bedenk ook wat je absoluut niet wilt bespreken, zodat je grenzen duidelijk zijn.

3. Kleding en persoonlijke verzorging

Kleding maakt de man (of vrouw), dus kies iets uit wat past bij de gelegenheid en waar jij je comfortabel in voelt. Zorg dat je kleding schoon en netjes is en dat jezelf ook verzorgd overkomt. Een fris lichaam en een glimlach zijn je beste accessoires.

  • Kies een outfit waarin je je zelfverzekerd voelt.
  • Zorg voor een frisse adem en een verzorgd uiterlijk.

4. Aankomst en eerste indruk

Ze zeggen wel eens dat je maar één kans krijgt voor een eerste indruk. Kom daarom op tijd, maar liever ook niet te vroeg. Begroet je date met een vriendelijke glimlach en een passende begroeting – een hand of misschien een korte omhelzing als dat goed voelt.

5. Gespreksonderwerpen en ijsbrekers

Baan je een weg door de ongemakkelijke beginfase met luchtige gespreksonderwerpen. Weer, hobby’s en werk kunnen prima ijsbrekers zijn. Een complimentje geven over iets specifieks, zoals een accessoire, kan ook helpen om het gesprek op gang te brengen. Vermijd zware thema’s totdat het gesprek natuurlijk die richting opgaat.

6. Lichaamstaal lezen en gebruiken

Jouw non-verbale communicatie zegt vaak meer dan woorden. Let op de lichaamstaal van je date: een open houding, oogcontact en een glimlach wijzen op interesse. Gebruik jouw lichaamstaal bewust om te laten zien dat je betrokken en geïnteresseerd bent, maar voorkom dat je te veel ‘speelt’, blijf natuurlijk en oprecht.

7. Omgaan met ongemakkelijke stiltes

Stiltes zijn natuurlijk en hoeven niet ongemakkelijk te zijn. Als je merkt dat een stilte langer duurt, pak dan het moment om een oprechte vraag te stellen over iets wat je date eerder heeft gezegd. Zo toon je aandacht voor de andere persoon en geef je diegene ruimte om meer over zichzelf te vertellen.

  • Veilig onderwerp, zoals een recente film of boek dat jullie beiden interessant vinden
  • Complimentjes geven over iets specifieks, bijvoorbeeld een accessoire of kledingstuk
  • Korte anekdote over iets grappigs of opmerkelijks dat je recent hebt meegemaakt

8. Interesses delen en ontdekken

Om elkaar beter te leren kennen, is het delen van interesses essentieel. Praat niet alleen over jouw passies, maar vraag ook door naar de bezigheden waar jouw date enthousiast over is. Toon echte interesse, want dit zorgt voor diepgang in de conversatie en mogelijk ontdek je gedeelde passies.

9. Eten en drinken kiezen

Bij de keuze van eten en drinken kan je persoonlijkheid doorschemeren: ben je avontuurlijk of kies je voor veilig? Probeer samen beslissingen te nemen en sta open voor suggesties van de ander. Dit kan een leuke manier zijn om elkaar te leren kennen en elkaar iets nieuws te laten proberen.

10. Uitchecken en veiligheidsmaatregelen

Het is belangrijk dat je altijd aan je eigen veiligheid denkt. Zorg dat je op een veilige plek afspreekt, laat iemand weten waar je bent en zorg voor eigen vervoer terug. Bij het afscheid is het slim om te luisteren naar je gevoel. Deel geen persoonlijke informatie of maak vervolgafspraken alleen als je je comfortabel en veilig voelt.

11. Het gesprek afronden

Voel je dat de date tot zijn natuurlijke einde komt? Begin dan subtiel het gesprek af te ronden. Je kunt dit doen door te verwijzen naar iets wat eerder op de avond besproken is of door een laatste drankje te bestellen. Het is vriendelijk om te zeggen dat je een plezierige tijd hebt gehad en het gesprek af te sluiten met een positieve noot over de avond.

12. Afscheid nemen en vervolgafspraken

Aan het einde van de blind date staat het afscheid vaak gelijk aan het slotakkoord. Wees eerlijk, maar tactvol. Als je het gezellig vond en openstaat voor een vervolg, wees dan duidelijk. “Ik vond het erg leuk, zullen we dit herhalen?” werkt vaak goed. Zie je het niet zitten voor een tweede keer, bedank dan voor de leuke avond zonder valse beloftes te doen.

13. Reflectie na de date

Thuis aangekomen is het moment om even na te denken over hoe de date verliep. Wat vond je ervan? Kwam je date overeen met je verwachtingen en voelde je een klik? Dit is ook een goed moment om na te denken over wat je eventueel anders zou willen doen bij een volgende date.

14. Feedback geven en ontvangen

Openstaan voor feedback is waardevol, zowel het geven als ontvangen ervan. Als je date om feedback vraagt, probeer dan constructief te zijn. Ontvang je feedback, bedenk dat dit een kans is om te leren en jezelf te verbeteren. Toch is het ook belangrijk dat je bij je eigen gevoel blijft en je niet laat ontmoedigen door een enkele ervaring.

  • Luister naar je gevoel bij het reflecteren op je date.
  • Wees open en eerlijk, maar altijd respectvol.
  • Zie feedback als een groeikans, ongeacht of deze positief of negatief is.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie