Je kijkt met een bittere blik in je ogen naar je partner die zojuist heeft gezegd dat je iets verkeerd deed. Woede en teleurstelling wisselen zich af terwijl je de scherpe woorden bedenkt die je wilt gebruiken. Zonder rekening te houden met de impact van je woorden, floept het eruit: “Het is echt zo fijn om iemand te hebben die alles weet. Ik bedoel, waarom zouden we nog tijd verspillen aan andere perspectieven of ideeën? Jij weet toch ALLES!”
Ondanks het feit dat het goed bedoeld was van je geliefde, en eigenlijk alleen maar om jou te helpen, maakte je een opmerking waarvan je wist dat het diep zou snijden. Maar op dat moment maakte het je niet uit. Je voelde je machtig door de controle die je over de situatie nam en je wilde dat je partner zich net zo gekwetst zou voelen als jij. Wat je echter niet wist, is dat je niet alleen je partner pijn deed, maar ook de fundamenten van jullie relatie schaadde.
Waarom je wilt weten hoe je je partner kunt kwetsen
Het kwetsen van je partner kan ernstige negatieve gevolgen hebben voor je relatie. Dat weet iedereen. Het verbreekt het vertrouwen en de veiligheid binnen de relatie. Het is niet netjes. Bewust emotionele schade aanbrengen bij een ander is niet gezond. Als je bijvoorbeeld herhaaldelijk kwetsende opmerkingen maakt, creëer je een klimaat van emotionele pijn en onveiligheid. Je partner kan zich ongeliefd, onwaardig en onzeker gaan voelen, en dat kan weer leiden tot een gevoel van afstand en vervreemding. Waarom zou je dan willen weten hoe je iemand kunt kwetsen, denk je?
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Het antwoord is dat je er veel van kunt leren. Niet omdat je je partner wilt kwetsen, maar juist omdat je dat wilt voorkomen. Als partner wil je leren van je fouten en negatieve patronen doorbreken. Als je weet hoe je je partner kunt kwetsen, kun je proactief werken aan het vermijden van deze pijnlijke situaties. Je kunt voorkomen dat je steeds in dezelfde valkuilen stapt en herhalende patronen doorbreken.
Wat is kwetsen precies?
Voordat we ingaan op de verschillende manieren waarop je je partner kunt kwetsen, is het misschien goed om uit te leggen wat kwetsen precies is. Als je je partner kwetst, betekent dit dat je woorden, acties of gedrag emotionele pijn veroorzaken bij je partner.
- Het getuigt van een gebrek aan respect, empathie en begrip.
- Het laat zien dat je niet voldoende aandacht besteedt aan de gevoelens en behoeften van je geliefde.
- Het kan wijzen op een gebrek aan communicatievaardigheden, frustratie of onverwerkte pijn die je projecteert op je partner.
Wanneer je je partner kwetst, kun je te maken krijgen met verschillende gevolgen. Ten eerste creëert het afstand tussen jullie. Je partner kan zich terugtrekken en een muur om zich heen bouwen, vooral bedoeld om zichzelf te beschermen tegen nog meer pijn. Het resultaat is dat de emotionele connectie verbrokkelt en de intimiteit afneemt.
Het probleem met kwetsen is dat het voor veel meer problemen kan zorgen, omdat het ook kan leiden tot wrok, boosheid en bitterheid. Deze negatieve emoties kunnen zich ophopen en een negatieve spiraal creëren, waarna jullie in een constante staat van oorlog verkeren. Het verorbert de relatie vanbinnen, tot een punt waarop het moeilijk wordt om de relatie te herstellen.
Als een steenworp in een vijver
Het is alsof je een steen gooit in een rustige vijver. Wanneer de steen het water raakt, veroorzaakt het een schokgolf die zich verspreidt en rimpelingen creëert, die de vredige oppervlakte verstoort. Net zoals de steen de kalmte van het water verstoort, zo verstoort het kwetsen van je partner het evenwicht in jullie relatie.
De rimpelingen breiden zich uit vanaf het punt waar de steen de vijver raakt en beïnvloeden alles eromheen. Op dezelfde manier verspreidt het kwetsen van je partner zich door de verschillende aspecten van jullie relatie. Het kan invloed hebben op de communicatie, het vertrouwen, de intimiteit en de algehele tevredenheid van jullie beiden.
En net zoals de rimpelingen in het water na verloop van tijd vervagen, zo kan de pijn die je partner voelt ook afzwakken. Totdat de volgende steen het water raakt, wat een nieuwe schokgolf veroorzaakt en de rimpelingen vergroot. Maar de sporen van schade blijven vaak zichtbaar. Net zoals de vijver tijd nodig heeft om de rust te herstellen en de rimpelingen te laten vervagen, heeft een relatie ook tijd nodig om te herstellen.
14 manieren waarop je je partner kunt kwetsen
Op de lange termijn kan het regelmatig kwetsen van je partner leiden tot een negatieve spiraal van wrok, woede en verdriet. Het kan ook makkelijk leiden tot het einde van de relatie, omdat de emotionele tol te groot wordt om te dragen. Zou je dat niet koste wat het kost willen voorkomen? Laten we eens kijken naar de manieren waarop je je partner kunt kwetsen en hoe je dat kunt voorkomen.
1. Kritiek op uiterlijk
Je partner kwetsen door kritiek te uiten over het uiterlijk kan diepe wonden achterlaten. Het maakt je partner onzeker, verlaagt de eigenwaarde en het zorgt voor een negatief lichaamsbeeld. Een aantal voorbeelden:
- Je ziet er echt dik uit in die kleding.
- Heb je al gemerkt hoeveel grijze haren je hebt gekregen? Je begint er oud uit te zien.
- Je hebt echt een rare oorvorm, het valt me elke keer op.
- Je hebt veel te veel rimpels, je ziet er veel ouder uit dan je eigenlijk bent.
- Je make-up maakt je eigenlijk alleen maar lelijker.
2. Minachtende opmerkingen over interesses en passies
Opmerkingen maken die minachting tonen zijn een groot probleem. Ze laten zien dat je de identiteit van je partner niet respecteert. Het kan je partner het gevoel geven dat de passies er niet toe doen, wat een emotionele klap kan zijn.
- Je obsessie voor dat hobbyproject is echt belachelijk.
- Waarom verspil je zoveel tijd aan die onzinnige hobby?
- Je passie voor muziek is zo kinderachtig. Wanneer word je eens volwassen?
- Ik begrijp niet waarom je zo geïnteresseerd bent in die saaie boeken.
- Je sportprestaties stellen niets voor. Waarom zou je er dan zoveel tijd en energie in steken?
- Waarom zou je zoveel geld uitgeven aan die verzameling van je? Het is gewoon zinloos geld uitgeven.
3. Vernederen in het openbaar
Je partner in het openbaar vernederen is een krachtige manier om hem of haar te kwetsen. Het zorgt ervoor dat je partner zich klein en vernederd voelt. In die zin kan het een gevoel van verraad geven.
- Je kunt echt niks goed doen, hè?
- Waarom zouden zij iets van jou aannemen?
- Ik schaam me echt om met jou gezien te worden.
- Ik kan niet geloven dat je zo dom kunt zijn.
4. Gevoelige onderwerpen gebruiken als wapen
Het bewust gebruiken van gevoelige onderwerpen als wapen om je partner te kwetsen: het is een diepe vorm van emotioneel misbruik. Het raakt de meest gevoelige snaren van je partner en kan daarmee langdurige emotionele schade veroorzaken, lang nadat jij de woorden hebt uitgesproken.
- Je kunt nooit iets goed doen, net als je vader en moeder.
- Andere mensen lachen je achter je rug uit.
- Je bent net als al die andere mannen/vrouwen.
- Je bent gewoon een mislukking, net als je vorige relaties.
- Je bent te onzeker om hiermee om te gaan, zoals altijd.
- Niemand denkt dat het jou lukt.
5. Vertrouwen schaden
Een relatie is gebaseerd op vertrouwen. Door het vertrouwen van je partner te verraden, schend je dus de essentie van de relatie. Het brengt diepe pijn en twijfel met zich mee. Het zorgt ervoor dat je partner zich onveilig en onzeker voelt.
6. Het emotionele aspect negeren
Het bewust negeren van de emotionele behoeften van je partner is een subtiele maar destructieve manier om iemand te kwetsen. Het creëert afstand en laat je partner zich onbelangrijk voelen.
- Je gevoelens doen er niet toe.
- Waar maak je je druk om? Het is maar een klein probleem.
- Ik kan niet geloven dat je je daar druk over maakt.
- Je moet gewoon sterker zijn en ermee dealen.
- Andere mensen hebben het veel erger dan jij, dus stop met klagen.
- Ik heb geen tijd voor je emotionele gedoe.
- Je bent altijd zo overgevoelig, kun je niet gewoon normaal doen?
7. Ongevoeligheid tonen
Ongevoeligheid tonen tegenover de gevoelens van je partner, bijvoorbeeld door het verdriet of de zorgen te minimaliseren, kan enorm kwetsend zijn. Het laat je partner in de kou staan en veroorzaakt een gevoel van eenzaamheid.
- Je bent altijd zo dramatisch, ik kan er gewoon niet meer naar luisteren.
- Ik kan niet geloven dat je hier zo’n big deal van maakt. Doe gewoon normaal.
- Ik begrijp niet waarom je hier zo emotioneel over bent. Het is niet zo belangrijk.
- Ik snap niet waarom je zo gevoelig reageert, het was maar een grapje.
8. Constante kritiek en negativiteit
Voortdurend kritiek uiten op je partner is niet goed. Het is ook niet goed om steeds negatieve opmerkingen te maken over alles wat je partner doet. Als je dit doet, kan het de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van je partner aantasten. Dit creëert een giftige omgeving waarin je partner zich voortdurend afgewezen voelt.
- Je doet altijd alles verkeerd.
- Je bent zo nutteloos, je kunt niets goed doen.
- Ik kan niet geloven dat ik met iemand als jou ben.
- Je bent zo lui, je doet nooit iets productiefs.
- Je ziet er altijd slordig uit, kun je niet eens fatsoenlijk voor jezelf zorgen?
9. Manipulatie en gaslighting
Met manipulatie en gaslighting zet je je partner op een psychologische en destructieve manier onder druk. Het doel is om je partner te laten twijfelen aan zijn of haar eigen gevoelens en realiteit, wat diepe emotionele littekens kan achterlaten.
10. Gebrek aan respect en luisteren
Je bagatelliseert de gevoelens en emoties van je partner als zijnde overdreven of onbelangrijk. Je laat merken dat je afgeleid bent of niet geïnteresseerd in wat je partner zegt. Of je onderbreekt je partner constant wanneer deze aan het praten is. Als je dit doet, dan ben je aan het kwetsen, omdat het een gebrek aan respect toont.
11. Emotioneel terugtrekken
Je emotioneel terugtrekken uit de relatie en je partner negeren kan een gevoel van eenzaamheid en verlating geven. Het veroorzaakt een kloof tussen jullie en je partner voelt zich daardoor onbelangrijk en ongewenst.
12. Geen steun geven
Niet aanwezig zijn of geen steun bieden wanneer je partner het nodig heeft, kan diep kwetsend zijn. Je partner voelt zich dan alleen in moeilijke tijden, wat de emotionele band tussen jullie verzwakt.
- Je moet het zelf maar oplossen, ik heb geen zin om te helpen.
- Ik heb wel belangrijkere dingen aan mijn hoofd dan naar jouw problemen te luisteren.
- Wat maakt het uit? Het is jouw probleem, niet het mijne.
- Je zou moeten leren om zelfstandig te zijn en niet altijd op mij te rekenen.
- Ik heb andere dingen om me druk over te maken.
- Er is altijd iets met jou. Zoek het zelf maar uit.
13. Ongelijke machtsverhouding
Voor je partner kan het kwetsend zijn als jij bewust een ongelijke machtsverhouding creëert waarin je partner zich ondergeschikt voelt. Dat brengt een gevoel van ongelijkwaardigheid en onderdrukking met zich mee, wat de relatie negatief beïnvloedt.
- Jij doet er niet toe, ik neem hier de beslissingen.
- Waarom zou je daarover nadenken? Jij begrijpt het toch niet.
- Ik weet beter dan jij, dus luister gewoon naar mij.
- Je bent te dom om dit te begrijpen, dus laat mij het regelen.
- Ik bepaal wel wat goed voor je is, dus stop met zeuren.
14. Emotioneel en fysiek misbruik
Emotioneel en fysiek misbruik vermelden we als laatst, maar het zijn misschien wel de meest verwoestende manieren om je partner te kwetsen. Het veroorzaakt diepe wonden en trauma, en heeft ernstige gevolgen voor de fysieke en emotionele gezondheid van je partner.
Zeg nu eens eerlijk: aan hoeveel van deze dingen heb jij je schuldig gemaakt? Als je zoals de meeste mensen bent, dan is het antwoord niet nul. In de meeste relaties is kwetsen onvermijdelijk, omdat wij als mensen niet perfect zijn. Maar het kan wel enorm helpen als je je bewust bent van de impact van je woorden en daden. Als je je daarvan bewust bent, kun je de kans op het kwetsen van je partner aanzienlijk verminderen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.