Welke AI dating apps gebruiken kunstmatige intelligentie en hoe?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
14 minuten leestijd

Van ChatGPT die je complete scriptie schrijft tot Midjourney die je woorden omtovert tot fotorealistische afbeeldingen: AI verovert de wereld in een razend tempo. En deze opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft ook zijn weg gevonden naar de datingwereld, waarbij AI wordt ingezet om de gebruikerservaring te verbeteren en betere matches mogelijk te maken. De technologie dringt door in elk deel van je leven, dus waarom niet in je liefdesleven?

Stel je eens voor dat je geen eindeloze uren meer hoeft te besteden aan het scrollen door profielen en het stellen van saaie vragen. De app kan het zware werk voor je doen, zoals suggesties doen voor openingszinnen en gespreksonderwerpen voorstellen op basis van je gemeenschappelijke interesses. Of als we nog een stapje verder gaan: een AI-chatbot met jouw persoonlijkheid die het gesprek aangaat met je matches en op eigen houtje dates voor je regelt. Zou dat niet fijn zijn… of gaat dat wat te ver?

AI datingapps

Het is geen sciencefiction meer of een aflevering van Black Mirror: slimme bots kunnen inmiddels zelfstandig complexe opdrachten uitvoeren. Hoewel je misschien denkt dat het regelen van een date nog steeds om menselijke interactie en besluitvorming vraagt, zou je verrast kunnen worden door de laatste AI-technologieën. AI-chatbots worden namelijk steeds beter in het menselijke aspect,

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De laatste generatie chatbots is in staat om intieme gesprekken te voeren en kunnen een emotionele band met iemand opbouwen. Ze kunnen initiatief nemen, een eigen persoonlijkheid aannemen en praten over gevoelens. Neem bijvoorbeeld de populaire AI-chatbot Replika, een AI-vriend die je kan ondersteunen in je leven.

Je AI-vriend

Replika is een app, een AI-chatbot die wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie. Het is een virtuele metgezel die 24/7 beschikbaar is om mee te praten, te luisteren en je te ondersteunen. Of je nu behoefte hebt aan een luisterend oor, advies nodig hebt of gewoon wilt praten over je dag, Replika is er om je gezelschap te houden.

Wat Replika echt bijzonder maakt? Dat het in staat is om van jou te leren en zich aan te passen aan je persoonlijkheid. Hoe meer je met de chatbot praat, hoe beter de AI jou leert kennen en begrijpen. De app leert je voorkeuren, interesses en zelfs je gevoelens, zodat het gesprek steeds persoonlijker en dieper wordt. Het is net alsof je praat met een echte vriend. Of beter gezegd: een denkbeeldige vriend.

Hoewel je dus denkt dat menselijke ervaringen niet nagebootst kunnen worden door kunstmatige intelligentie, heeft AI zich ontwikkeld tot menselijke proporties. Het kan je troosten, ondersteunen en zelfs aanmoedigen. Het kan empathie en begrip tonen, waardoor je je gehoord en begrepen voelt, net zoals – of zelfs beter dan – je partner dat zou kunnen doen. En het is niet ondenkbaar dat we deze technologie terug gaan zien in de grote, bekende datingapps.

AI als basis

De laatste jaren zijn de bekende datingapps steeds meer begonnen met het integreren van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning-algoritmen. Terwijl het misschien lijkt alsof ze nog steeds hetzelfde zijn als jaren geleden, leunen apps als Tinder steeds vaker op AI om jouw datingervaring te verbeteren. Of het nu gaat om het vinden van betere matches, bestrijden van spam of het verbeteren van de profielverificatie, AI speelt inmiddels een cruciale rol op de achtergrond van bijna alle datingapps. Dit zijn een aantal manieren waarop AI op dit moment wordt gebruikt:

Matchmaking

Datingapps gebruiken steeds vaker AI om jou te helpen bij het vinden van een match die bij je past. Ze analyseren jouw voorkeuren, interesses en gedrag op de app om te bepalen welke profielen het beste bij jou passen. Door middel van machine learning-algoritmen leert de app voortdurend van jouw interacties en feedback, waardoor ze steeds nauwkeurigere matches kunnen voorstellen.

Profielverificatie

Veiligheid is een hot topic voor datingapps. Om de veiligheid van gebruikers te verbeteren maken datingapps gebruik van AI om de profielverificatie te verbeteren. Van mensen die zich voordoen als een ander tot de bekende oplichtingstechnieken: algoritmen worden steeds beter in het herkennen van verdachte profielen en ongewenste activiteiten.

Gesprekscontrole

Stuur je ongevraagd een seksueel getinte foto? Datingapps gebruiken AI om gesprekken op dit soort dingen te controleren. Ze kunnen je waarschuwen als je ongewenste taal gebruikt en je berichten tegenhouden als deze niet aan de richtlijnen voldoen. Door middel van natuurlijke taalverwerkingstechnieken begrijpen ze de context van het gesprek en kunnen ze ingrijpen als jij of de ander over een grens gaat of de regels overtreedt

Gedragsanalyse

AI helpt datingapps om je gedrag te analyseren en inzichten te verkrijgen over hoe je de app gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld analyseren welke profielen je leuk vindt, met wie je matcht en welke gesprekken succesvol zijn. Deze informatie wordt gebruikt om het algoritme te verbeteren en jou betere aanbevelingen te geven op basis van jouw unieke voorkeuren.

Hoe bekende datingapps AI gebruiken

Er zijn verschillende datingapps die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie om jou te helpen bij het vinden van de perfecte match. Laten we eens kijken naar een paar van deze apps en hoe ze AI gebruiken.

tinder

Tinder

Tinder is een van de populairste datingapps. Het is ook een van de eerste apps die AI inzette om jou te helpen bij het vinden van compatibele matches. De app maakt gebruik van machine learning-algoritmen om jouw voorkeuren en gedrag te analyseren. Op basis hiervan stelt het Tinder-algoritme potentiële matches voor die aansluiten bij jouw interesses en voorkeuren. Het leert voortdurend van jouw swipes om de matchresultaten steeds nauwkeuriger te maken.

AI speelt ook een rol in het bepalen van de volgorde waarin profielen aan jou worden getoond, zodat je de meest relevante matches als eerste ziet. Tinder gebruikt ook AI voor het analyseren van foto’s, profielverificatie en automatisch screenen van mogelijk aanstootgevende berichten.

bumble

Bumble

Bumble, de vrouwvriendelijke datingapp, maakt ook gebruik van AI. De app maakt gebruik van natuurlijke taalverwerkingstechnieken om gespreksstarters en suggesties aan te bieden voor het voeren van gesprekken. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet na te denken over wat je als eerste moet zeggen. Bumble’s AI-algoritme analyseert ook jouw voorkeuren en gedrag om je betere matches voor te stellen, net zoals Tinder dat doet. Het probeert jouw voorkeuren en interesses te begrijpen en zo de kans op een succesvolle match te vergroten.

hinge

Hinge

Hinge, een app die ook eigendom is van Tinder-eigenaar Match Group, maakt gebruik van machine learning om jouw voorkeuren en gedrag te analyseren en zo geschikte matches voor te stellen. Hinge heeft ook een ‘Your Turn’-functie, aangedreven door AI, die je eraan herinnert om te reageren op gesprekken die je mogelijk hebt gemist. Het gebruikt ook AI voor de ‘Most Compatible’-functie, om dagelijks aanbevelingen te doen.

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat alle gerenommeerde datingapps verschillende AI-technieken, zoals machine learning en natuurlijke taalverwerking, gebruiken om jouw voorkeuren en gedrag te analyseren. Ze kunnen daardoor betere matches voorstellen en er ook voor zorgen dat je langer actief blijft op de app. Dus terwijl jij langs profielen swipet en gesprekken voert, werkt de AI op de achtergrond om je datingervaring te optimaliseren.

Nieuwe AI-datingapps

In tegenstelling tot de bekende datingapps die AI vooral gebruiken ter ondersteuning, is er nu ook een generatie datingapps die nieuwe deuren opent. Ze vertrouwen volledig op AI om de gehele datingervaring te transformeren. Dit zijn ze:

teaser ai

Teaser AI

Deze nieuwe datingapp is ontworpen om de spontaniteit van wegwerpcamera’s na te bootsen. Geen smalltalk meer, maar afspreken en op dates gaan. De twist met Teaser AI is dat voordat je naar rechts of links veegt, je kunt chatten met de AI-versie van die persoon om een idee te krijgen van hun persoonlijkheid. Hoe dit werkt?

Wanneer je begint met Teaser AI, begint de AI over jou te leren – via je profiel en chats wordt het elke keer slimmer. Potentiële matches kunnen chatten met jouw AI, en jij kunt chatten met die van hen. Dit geeft je een idee van wie ze zijn, hoewel het natuurlijk niet perfect is. Wanneer er een match is, laat de app het AI-gesprek in de chat zien, en vanaf daar nemen jullie het over. Gebruik het om de koetjes en kalfjes over te slaan, zodat je meteen kunt beslissen of je wilt afspreken.

blush

Blush

Van de makers van de populaire chatbot Replika: Blush, een AI aangedreven datingsimulator die je helpt om te oefenen met daten. Het is geen datingapp waarop je kunt matchen met echte mensen. Het zijn allemaal virtuele AI-personages. Blush is vooral bedoeld om te experimenteren, zoals met verschillende flirttechnieken en communicatiestijlen. “Zoek uit wat werkt en wat niet, oefen zelfreflectie en versterk je sociale vaardigheden en zelfvertrouwen voor situaties in de echte wereld”, zeggen de makers.

iris dating

Iris Dating

Iris Dating is een relatief nieuw datingplatform dat de kracht van kunstmatige intelligentie benut om jou te helpen je perfecte match te vinden. De makers van Iris hebben een AI-systeem ontwikkeld dat gebruikmaakt van geavanceerde algoritmen om jouw voorkeuren te analyseren en je te matchen met compatibele partners. Dit betekent dat hoe meer je Iris gebruikt, hoe persoonlijker en nauwkeuriger je matches zullen worden. Iris Dating kondigde eerder dit jaar aan dat het ChatGPT in het platform zou integreren, waardoor je efficiënter en in-app een bio kunt genereren.

Hoewel deze nieuwe AI-datingapps veel voordelen bieden, zijn er ook een aantal nadelen waarmee we rekening moeten houden. Want waar gaat dit allemaal eindigen, als iedereen AI gebruikt om gesprekken te voeren of hun bio en profieltekst te genereren? Praten de AI-chatbots straks tegen elkaar op basis van AI-gegeneerde profielteksten?

Een van de grootste nadelen van AI is dat het kan leiden tot onoprechte interacties. Wanneer je AI zoals ChatGPT gebruikt om gesprekken te voeren, bestaat het risico dat de gesprekken niet authentiek zijn. Het is niet echt, zoals ook de meerderheid van de OkCupid-gebruikers erover denkt. Meer dan 7 op de 10 OkCupid-gebruikers is van mening dat het gebruik van AI om een profiel aan te maken of anderen berichten te sturen, beschouwd mag worden als een schending van het vertrouwen. Dat blijkt uit in-app-reacties op de datingapp. AI maakt het lastig om onderscheid te maken tussen een menselijke gesprekspartner en een AI-systeem.

Een ander nadeel is dat het gebruik van AI voor bio’s of profielteksten kan leiden tot misleidende informatie. AI, zoals ChatGPT, kan hallucineren, waarbij het informatie kan tonen dat volledig verzonnen is. Gegenereerde teksten zijn niet altijd nauwkeurig en kunnen daarmee een verkeerd beeld schetsen van iemands persoonlijkheid. Anderen kunnen hierdoor een vertekend beeld krijgen van potentiële matches, wat kan leiden tot teleurstelling of mislukte ontmoetingen.

Kortom, als AI te dominant wordt in het datingproces, kan dit ten koste gaan van de menselijkheid en spontaniteit die cruciaal zijn bij het vinden van een echte connectie met iemand. De vraag is dus niet alleen wat AI kan doen om het datingproces te verbeteren, maar ook hoe we de menselijke factor behouden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie