Hoe maak je het uit? 8 stappen uitgelegd door een relatietherapeut

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Je staat voor een moeilijke keuze: je relatie uitmaken. Het voelt als een sprong in het diepe, een duik in het onbekende. Je hebt lang geprobeerd om het te laten werken, om samen de uitdagingen te overwinnen en de hoogtepunten te vieren. Maar nu besef je dat het tijd is om verder te gaan. Het voelt als een zware last die je al te lang met je meedraagt.

Je herinnert je de momenten van geluk, de lachbuien, de tederheid, de liefde die jullie deelden. Maar je kunt niet langer de ogen sluiten voor de momenten van twijfel, van teleurstelling, van frustratie. Je hebt geprobeerd om het op te lossen, om te praten, om compromissen te sluiten. Maar sommige dingen zijn niet te veranderen. En daarom is de tijd gekomen om het uit te maken. Want soms moet je loslaten om verder te kunnen leven.

Hoe maak je het uit?

Een relatie uitmaken is als het loslaten van een ballon in de lucht. Langere tijd hield je de ballon stevig vast, genietend van de kleuren en de vreugde die het bracht. Maar op een gegeven moment besefte je dat het tijd is om de ballon los te laten, om hem te laten gaan en zijn eigen weg te laten gaan. Je laat de ballon los, kijkt hoe hij langzaam omhoogstijgt en uiteindelijk uit het zicht verdwijnt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het kan een pijnlijk moment zijn, maar het geeft ook een gevoel van vrijheid. Het opent nieuwe mogelijkheden, zowel voor de ballon als voor jouzelf. Je laat de grip los en maakt ruimte voor groei en verandering.

Tegelijkertijd kan het loslaten van een ballon soms verkeerd gaan, net zoals het uitmaken van een relatie. Je kunt de ballon op de verkeerde plek loslaten of op het verkeerde moment. Als je niet voorzichtig genoeg bent, kan de ballon uit elkaar knallen of in een boom belanden. Op dezelfde manier kan het uitmaken van een relatie ook emotionele pijn veroorzaken als het niet op de juiste manier wordt gedaan.

8 stappen voor uitmaken

Een relatie beëindigen kan op vele manieren misgaan. En dat komt vooral omdat het nooit makkelijk is om een relatie te beëindigen, zelfs niet als het wederzijds lijkt. Er is vaak een disbalans in de redenen om in de relatie te blijven of te vertrekken. Volgens Robert Taibbi, relatietherapeut en schrijver van elf boeken, is het belangrijk om je op je eigen emoties te richten in plaats van op die van de ander. En hij zegt dat je je beter kunt focussen op het grotere plaatje. Dit zijn de stappen die Taibbi aanraadt voor het uitmaken van je relatie.

1. Plan het gesprek vooraf

Het is belangrijk om dit gesprek van tevoren te plannen en niet impulsief te handelen. Uit geen plotselinge bekentenissen of tirades na een lange nacht feesten. Begin er ook niet over in de auto na een leuke dag samen. Wees doelgericht en bereid je voor op wat je wilt zeggen.

2. Wees eerlijk over het leven na de breuk

Wil je vrienden blijven? Moeten er logistieke zaken worden geregeld, zoals huisvesting of het ophalen van spullen? Als er kinderen bij betrokken zijn, moet er dan overlegd worden over hoe jullie samen hun nieuwe leven kunnen vormgeven? Het is belangrijk om duidelijk te zijn over wat je wilt en hoe je wilt dat het leven er na de breuk uitziet. Dat betekent dus ook dat je over die dingen moet hebben nagedacht.

3. Anticipeer op de reactie

Denk na over hoe je partner waarschijnlijk zal reageren. Zal je partner verrast en emotioneel zijn? Of misschien is je partner niet verrast door de mededeling dat je ermee wilt stoppen, maar nog steeds emotioneel? Of misschien is je partner in staat om zulke gesprekken zonder emoties te voeren? Hoe dan ook, door te anticiperen op de reactie kun je je voorbereiden op de volgende stappen.

4. Geef een heads-up

Geef je partner een heads-up voordat je het gesprek begint. Dit kan je partner helpen zich voor te bereiden op wat er gaat komen, zodat ze er niet door overvallen worden. Geef je partner de tijd om de gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. Aan de andere kant is het ook niet goed om het te ver van tevoren aan te kondigen, zegt Taibbi. Dit kan de angst vergroten en extra pijn veroorzaken.

Over het algemeen is een aankondiging van een paar uur tot een paar dagen van tevoren voldoende. Bedenk wat het beste is voor de persoon in kwestie.

5. Hoe, waar en wanneer

Het beëindigen van een relatie is nooit makkelijk, maar met een zorgvuldige planning en compassie kun je deze lastige situatie op de best mogelijke manier afhandelen. Taibbi zegt dat je het vooral niet met een appje of voicemail moet doen, en al helemaal niet door je partner te ghosten. Deze manieren worden allen gezien als lafheid en kunnen veel pijn veroorzaken. Als je niet op dezelfde plek woont, is bellen of een videogesprek acceptabel. Maar probeer altijd om persoonlijk af te spreken.

Kies een geschikte locatie en tijd. Het is niet verstandig om het gesprek te voeren na een leuke avond, want dat kan verwarrend zijn. In de auto is ook geen goed idee, want er is geen ontsnappen aan. Plan het gesprek niet om 11 uur ’s avonds op een dinsdag als jullie moe en gestrest zijn. Probeer het gesprek ook niet te voeren tijdens een romantisch diner in een chic restaurant, omdat dit nogal manipulatief kan aanvoelen.

Als je in relatietherapie bent en het gesprek met de hulp van een therapeut wilt voeren, geef de therapeut dan van tevoren een seintje.

6. Het gesprek voeren

Tijdens het gesprek zelf is het belangrijk om duidelijk te zijn over wat je wilt zeggen, legt Tabbi uit. Begin niet met smalltalk, maar wees meteen duidelijk over je emoties en waarom je deze beslissing hebt genomen. Laat je partner begrijpen waar je vandaan komt en hoe je tot dit punt bent gekomen. Wees beknopt, duidelijk en vermijd details.

Als je partner te emotioneel wordt, blijf dan rustig en laat ze hun gevoelens uiten. Als het uit de hand loopt, zeg dan dat je moet stoppen omdat je merkt dat je zelf ook geëmotioneerd raakt. Zeg niet dat je niet meer wilt praten omdat ze te emotioneel zijn.

Praat over praktische zaken in een apart gesprek. Het uitmaakgesprek is niet het moment om te praten over hoe jullie vrienden kunnen blijven of hoe jullie de spullen gaan verdelen. Bewaar dit voor een later moment.

7. Laat weten dat ze het tempo kunnen bepalen

Erken dat dit niet gemakkelijk is en dat je bereid bent om meer te praten. Zeg dat het aan je partner is om te beslissen wanneer ze er klaar voor zijn. Geef je partner de ruimte en het gevoel van controle in een situatie die buiten hun controle ligt.

8. Na het gesprek

Je partner wil misschien meer praten of juist niet. Neem contact op, bied aan om te praten, stel volgende stappen voor, maar volg vooral hoe je partner het wil afronden, zegt Taibbi. Wees open en eerlijk, maar neem ook de tijd voor jezelf. Beslis hoeveel contact je aankunt en wat je wel of niet wilt doen. Word geen slachtoffer door jezelf een schuldgevoel aan te praten. Geef jezelf en je partner de tijd en ruimte om te rouwen en veranderingen te accepteren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie