‘Driekwart gebruikers van datingapps slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet alleen weggelegd voor BN’ers. De meeste mensen die een datingapp hebben gebruikt, hebben er – in meer of mindere mate – ook mee te maken gehad. Driekwart van de gebruikers van datingapps is de afgelopen vijf jaar het slachtoffer geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag via een datingapp. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Australian Institute of Criminology (AIC).

Het instituut voerde onderzoek uit onder 9.987 datingapp-gebruikers in Australië om te onderzoeken hoe vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag nu werkelijk voorkomt op datingapps. De meest voorkomende vorm van dit gedrag was seksuele intimidatie, terwijl grof en bedreigend taalgebruik, online stalking en ongevraagde seksuele afbeeldingen ook vaak werden genoemd.

Inhoud van deze pagina

Online én offline

Seksuele intimidatie lijkt het grootste probleem te vormen met 69% van de ondervraagden die daar ervaring mee heeft. Daaronder valt ook gedrag waarin iemand opnieuw contact probeert te leggen nadat de ander zegt niet geïnteresseerd te zijn (57%) en seksuele foto’s toegestuurd krijgen terwijl ze er niet om vragen (41%). Maar liefst 60% van de ondervraagden heeft te maken gehad met meerdere vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een verontrustend teken is dat de studie ook vond dat seksueel grensoverschrijdend gedrag via datingapps veel vaker werd ervaren door LHBTIQ+-mannen en -vrouwen dan door heteroseksuele deelnemers. Het gedrag doet zich bovendien niet alleen voor op de app, maar ook als gebruikers van datingapps elkaar persoonlijk ontmoeten.

Onder druk

Een derde van de ondervraagden (34%) zegt seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben ervaren op een date, zoals aanranding, dwang en seksueel misbruik. Daarbij noemen ze dingen als onder druk te worden gezet om ongewenste seksuele handelingen te verrichten (22%). 14% is het slachtoffer geworden van stalking na een ontmoeting met iemand die ze via een datingapp hebben leren kennen.

De onderzoekers zeggen dat de ervaringen met seksuele intimidatie, agressie en geweld niet op zichzelf te staan of beperkt blijven tot enkele incidenten. De ondervraagden zeiden vaak dat ze zowel online als persoonlijk ervaring hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag dat bovendien meerdere keren werd gepleegd en door verschillende personen.

Bijvoorbeeld, 10% van ondervraagden zegt in de afgelopen vijf jaar door meerdere mensen verbaal onder druk te zijn gezet om ongewenste seksuele handelingen te verrichten. Verder zegt 5% van de ondervraagden dat meerdere mensen die ze via een app hebben leren kennen een seksueel getinte foto van hen hebben gedeeld met anderen – zonder hun toestemming. Volgens de onderzoekers toont dit alles aan dat datingapps nog een lange weg te gaan hebben.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie