12 signalen die kunnen wijzen op toekomstig partnergeweld

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Iemand die jij kent kan – zonder dat jij het weet – het slachtoffer zijn van partnergeweld. Blauwe plekken op de arm, moeite met oogcontact, altijd vergezeld worden door hun partner en depressieve gevoelens: het zijn de signalen die erop kunnen wijzen dat iemand gewelddadig wordt behandeld door een partner. En dat is niet zo zeldzaam als je zou denken.

Partnergeweld komt vaker voor dan de meesten van ons beseffen. Ondanks het feit dat partnergeweld in Nederland veel minder voorkomt dan in andere landen, zijn er jaarlijks een miljoen slachtoffers van huiselijk geweld in Nederland. Eén miljoen. Meer dan 200.000 van hen krijgen te maken met ernstige of herhalende vormen van huiselijk geweld. En 70% daarvan bestaat uit geweld tegen een partner of ex-partner.

Uit onderzoek blijkt dat 12% van de Nederlanders met (ex-)partnergeweld te maken heeft gehad. In 40% van de gevallen werd het gepleegd door de huidige partner en in 60% van de gevallen door een ex. Hoewel vrouwen vaker slachtoffer worden van partnergeweld, kunnen mannen ook slachtoffer worden. Reden genoeg om eens te kijken naar de signalen die kunnen wijzen op toekomstig partnergeweld.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is partnergeweld precies?

Partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Dat geweld kan vele vormen aannemen – van fysieke en emotionele mishandeling tot financieel en seksueel misbruik. Ze kunnen echter allemaal schadelijk zijn voor het slachtoffer en ze zijn lang niet altijd makkelijk te herkennen. Omdat exen vaak een rol spelen in deze vorm van geweld, wordt ook wel de term ‘(ex-)partnergeweld’ gebruikt.

Als we het over partnergeweld hebben, gaat het met name om structureel gedrag dat erop gericht is de andere (ex-)partner te controleren en domineren. Het gebeurt vaak uit onmacht, omdat de dader de controle en regie dreigt te verliezen. Om de controle terug te krijgen gaat de (ex)partner over tot drastische maatregelen. Van slaan en stompen tot schelden en dreigen. Van verplicht porno kijken tot aanranding. Alles wat schade toebrengt aan een partner wordt gezien als partnergeweld.

12 signalen voor toekomstig partnergeweld

De signalen van toekomstig partnergeweld zijn niet altijd zo duidelijk als je zou denken. Dat komt omdat partnergeweld niet alleen om de pijn door fysieke mishandeling gaat. Het gaat net zo goed om het beheersen van je geest en emoties. Normaal gesproken is de fysieke mishandeling ook niet wat als eerst komt.

Het misbruik kan erin sluipen, geleidelijk en langzaam. De ene keer een kleine vernedering, de andere keer een ferme duw. Of een vreemde reden waarom je niet naar je familie of vrienden zou moeten gaan. Beetje bij beetje wordt het erger, totdat je geïsoleerd bent van iedereen die steun kan bieden. En dat is wanneer je beseft dat je gevangen zit in de relatie.

Het is daardoor niet ongebruikelijk dat slachtoffers zeggen dat ze op een dag wakker werden en met diepe schaamte beseften dat ze in een gewelddadige relatie zaten. Om te voorkomen dat jij – of iemand om je heen – het volgende slachtoffer wordt, zijn dit de risicofactoren die kunnen wijzen op toekomstig partnergeweld.

1. Afhankelijkheid

Als je afhankelijk bent van je partner, loop je een groter risico om te maken te krijgen met relationeel geweld. Een groot machtsverschil en een ongelijke afhankelijkheid worden gezien als een risicofactor voor partnergeweld. Het kan om een financiële afhankelijkheid gaan, maar ook bijvoorbeeld om een verblijfsstatus.

2. Eerdere mishandeling

Als iemand de grens over is gegaan door een partner te mishandelen, dan wordt het makkelijker om de grens nogmaals over te gaan. Een eerdere mishandeling in de relatie is in die zin een voorproefje voor wat komen gaat.

3. Dreigen met geweld

Als een partner met geweld dreigt, kan dit een teken zijn van toekomstige fysieke mishandeling. Zulke bedreigingen kunnen zich op deze manieren voordoen:

  • Je een gevaarlijk wapen laten zien
  • Dreigen om je pijn te doen
  • Dreigen om zichzelf te verwonden

4. Isolatie

Als je partner jou probeert te isoleren van vrienden en familie, let dan goed op. Het begint vaak met het bekritiseren van je omgeving, zoals dat je familie te controlerend is en niet echt van je houdt. Of je partner werkt je in alles tegen als het om je werk, hobby’s en familie gaat.

5. Zelf geweld meegemaakt

Mensen die zelf geweld hebben meegemaakt of in het verleden getuige zijn geweest van partnergeweld bij ouders, lopen meer risico om betrokken te raken bij partnergeweld.

6. Problematische echtscheiding

Van echtscheidingen weten we dat ze nooit echt makkelijk zijn. Van problematische echtscheidingen weten we echter ook dat ze een inleiding kunnen zijn voor ex-partnergeweld.

7. Drank- en drugsgebruik

Drank en drugs stellen relaties op de proef. En dat niet alleen: ze verhogen ook de kans op partnergeweld. Partners die onder invloed zijn gaan eerder over tot gewelddadig gedrag.

8. Genderongelijkheid

Word je gediscrimineerd vanwege je geslacht? Weet dan dat het door experts als een risicofactor wordt gezien. Dat is bijvoorbeeld het geval als de man van mening is dat vrouwen inferieur zijn aan mannen.

9. Gedragsproblemen op jonge leeftijd

Ondanks dat je misschien niet weet hoe je partner was in zijn of haar jongere jaren, kunnen gedragsproblemen op jonge leeftijd leiden tot relationele problemen op latere leeftijd.

10. Andere cultuur

Van partnergeweld is bekend is dat meer voorkomt in andere culturen dan in de Nederlandse cultuur. De culturele bepalingen ten aanzien van geweld tegenover een partner zijn daarom een risicofactor om rekening mee te houden.

11. Persoonlijke problemen

Waaronder psychische problemen en/of een verstandelijke beperking.

12. Zwangerschap

Volgens de experts is het risico op partnergeweld hoog tijdens de zwangerschap.

Als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met partnergeweld, dan is de kans groot dat dit het geval is. Het is de moeite waard om hulp te zoeken. Neem iemand in je omgeving in vertrouwen om je zorgen mee te delen, bijvoorbeeld een vriend(in), familielid of collega. Je kunt je situatie ook bespreken met je huisarts, Veilig Thuis of het Centrum Seksueel Geweld. Bij nood: twijfel niet en bel 112.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie