Na een ongekend enge periode van hoge aantallen besmettingen en oplopende ziekenhuisopnames zijn singles voorzichtiger geworden. Volgens onderzoek van datingapp Bumble is 30% van de singles zelfs van mening dat een vaccinatie essentieel is om met iemand te daten. Ze zouden in ieder geval niet met een ongevaccineerde op date gaan of intiem worden.
De coronapandemie heeft ertoe geleid dat singles anders zijn gaan daten. Sommigen lasten een pauze in omdat fysieke contacten niet mogelijk waren, anderen gingen over op videodaten. Anderen gingen wel op date, maar alleen met degenen die geen klachten hadden en gevaccineerd waren. Die vaccinatie-informatie kunnen ze namelijk vinden in de datingprofielen.
Om in te spelen op de vraag van gebruikers en deze meer informatie te geven over de vaccinatiestatus van hun gesprekspartner, besloten bijna alle datingapps om een badge in te voeren. Dat was de vaccinatiebadge. Met één symbool is duidelijk of je gevaccineerd bent of niet. Althans, als je ervoor kiest om je vaccinatiestatus kenbaar te maken.
Singles zijn verdeeld
Recent heeft het Amerikaanse PEW Research Center onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze badge. Was zo’n vaccinatiebadge echt nodig om singles gerust te stellen? Ze ontdekten dat het voor bijna de helft van de singles (47%) enigszins belangrijk is geweest dat de profielen ook de vaccinatiestatus bevatten.
Het onderzoeksbureau vroeg meer dan zes duizend volwassenen naar hun ervaringen met de coronabadge. Van degenen die een datingsite of app hebben gebruikt zegt 23% dat ze de informatie over de vaccinatiestatus erg belangrijk vinden. Nog eens 24% van de ondervraagden zegt de badge enigszins belangrijk te vinden.
Het komt erop neer dat singles verdeeld zijn over het nut van de vaccinatiestatus in profielen. Bijna de helft zegt dat ze enigszins belangrijk vinden, maar de andere helft zegt het niet te belangrijk of helemaal niet belangrijk te vinden. Dat blijkt uit het Pew Research Center-onderzoek dat in juli van dit jaar is uitgevoerd.
Virtueel daten
Uit het onderzoek blijkt ook dat 28% van de recente datingapp-gebruikers het afgelopen jaar via de telefoon of via een videogesprek een eerste date heeft gehad met iemand die ze op een datingsite of app hebben ontmoet. Maar dat had niet zozeer te maken met de zorgen over de coronapandemie.
Slechts 8% van de ondervraagden geeft de zorgen over corona als de enige reden voor de eerste videodate. Daarnaast geeft 20% aan dat ze het afgelopen jaar minstens één virtuele eerste date hebben gehad, maar meldt dat bezorgdheid over het coronavirus geen reden was om dat virtueel te doen.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.