Dit is een van de redenen waarom mensen ghosten

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Je hebt iemand via een datingapp leren kennen die zowel aantrekkelijk als authentiek is. Het is precies het type waarnaar je op zoek was. Interessant, sympathiek en charmant: bijna alle hokjes worden aangevinkt. Maar ondanks al deze pluspunten krijg je soms toch een onheilspellend gevoel in je buik. En dat heeft alles te maken met de psychopathische trekjes die je ontdekt in de ander.

Hoewel niet alle psychopaten seriemoordenaars zijn, weet je wel dat mensen met deze trekjes gewetenloos kunnen zijn. En dat heb je gemerkt. Wat begon als een sprookje, begint steeds meer op een chaotisch denkspelletje te lijken. Het is zelfs zo erg geworden dat je weet dat het niets voor je is. Maar hoe beëindig je in dit vroege stadium een relatie die je nauwelijks een ‘relatie’ kan noemen?

Volgens recent onderzoek kan ghosten het antwoord zijn, wanneer je plotseling en zonder enige uitleg alle communicatie stopt met iemand met wie je aan het daten bent. Het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Journal of Experimental Social Psychology, zegt dat het vermijden van een gewelddadige reactie een van de redenen is waarom mensen ghosten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De reden waarom mensen ghosten

Ghosting is een veelvoorkomend fenomeen in de wereld van online dating. Het is een gangbare optie geworden om een beginnende relatie te beëindigen. Ondanks dat het door de meeste mensen worden afgekeurd, zijn er veel mensen die zich er schuldig aan maken. Daar hebben ze verschillende redenen voor. En een van die redenen is een veiligheidsprobleem.

Onderzoekers zijn het fenomeen nu al enkele jaren aan het bestuderen in een poging te begrijpen waarom mensen het doen. Dat geldt ook voor een groep psychologen van Amerikaanse universiteiten die samen onderzoek doen naar ghosting.

Hoofdonderzoeker Gili Freedman, assistent-professor psychologie aan het St. Mary’s College of Maryland, zegt: “De interesse in het onderwerp begon eigenlijk omdat we nieuwsgierig waren naar enkele patronen die we zagen in anekdotes uit de ‘echte wereld’.”

“We zagen een patroon op online forums waarin mannen schrijven over hoe gefrustreerd ze waren dat ze werden geghost, en vrouwen reageerden daarop door te zeggen dat wanneer ze zich schuldig maakten aan een directe afwijzing, mannen op agressieve manieren zouden reageren, dus ghosting voelde als de veiligere optie.”

Toen Freedman en haar collega’s mensen vroegen om te schrijven over hun ervaringen met ghosting, ontdekten ze dat sommigen van hen bezorgd waren over hun veiligheid. Omdat het veiligheidsprobleem ook naar voren kwam in andere onderzoeken naar ghosting, leek het de psychologen een goed idee om er meer onderzoek naar te doen.

Bezorgd over de veiligheid

Freedman en haar collega’s besloten om twee onderzoeken uit te voeren met in totaal 653 deelnemers. De deelnemers kregen verschillende datingscenario’s en redenen te zien om een ​​relatie te beëindigen. De deelnemers mochten bijvoorbeeld hun mening geven over het scenario ‘Je bent op drie dates met John/Jane geweest en komt erachter dat hij/zij sms’t met zijn/haar ex. Wat doe je als je de relatie wilt beëindigen op een zo gemakkelijk mogelijke manier?’ De deelnemers gaven vervolgens aan hoe ze de relatie zouden beëindigen.

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers meer geneigd waren om te ghosten als het scenario een veiligheidsprobleem vermeldde. Zo waren de deelnemers bijvoorbeeld sneller geneigd om de ghosten als de ander zo overstuur zou raken dat deze fysiek zou kunnen worden. “De belangrijkste conclusie is dat mensen meer gemotiveerd lijken om te ghosten wanneer er veiligheidsproblemen zijn”, zegt Freedman tegen PsyPost.

In de tweede studie mochten biseksuele deelnemers hun mening geven. In deze die studie ontdekten ze dat het geslacht van het slachtoffer er niet toe doet: alle deelnemers hadden meer kans om te ghosten als ze zich zorgen maakten over hun veiligheid, ongeacht het geslacht van het slachtoffer.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie