Wat is een situationship? 12 signalen die het bevestigen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
12 minuten leestijd

Je hebt iets met iemand, maar je kunt diegene niet echt je vriend of vriendin noemen. Het is meer dan vriendschap, want jullie kussen en slapen bij elkaar. Het is daarentegen ook minder dan een relatie. Het voelt als iets dat er tussenin zit. En nu je erover nadenkt, besef je dat jullie het er nooit over hebben gehad.

Het gesprek over een toekomst samen? Dat heeft nog nooit plaatsgevonden. Wat er tussen jullie speelt, heeft nog geen label gekregen. Je bent niet mondeling akkoord gegaan met een friend with benefits-afspraak of het gehad over de gevoelens die jullie voor elkaar hebben. Eigenlijk weet je helemaal niet waar je staat.

Als dit alles je bekend in de oren klinkt, dan is het waarschijnlijk geen relatie maar een situationship. Wat dat is? We leggen je uit wat een situationship is en de signalen die zeggen dat in zo’n situatie zit.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een ‘situationship’?

In het tijdperk van ghosting, gaslighting en breadcrumbing is het een gewoonte geworden om herkenbare situaties een pakkende naam te geven. Dat is ook het geval bij situationship, een term waarmee je een ongedefinieerde relatie omschrijft. In feite is de term situationship een label die wordt gegeven voor een relatie zonder label. Ingewikkeld? We leggen je uit wat een situationship betekent.

Een situationship is een fase waarin twee mensen meer zijn dan vrienden, maar geen koppel. Ze hebben gevoelens voor elkaar, in welke mate dan ook, en daten. Ze zijn mogelijk intiem met elkaar, maar ze hebben (nog) geen relatie. Dat komt omdat er nooit officieel is gesproken over een relatie of het vooruitzicht van een relatie. In die zin is een situationship een relatie waarin twee mensen met de flow meegaan, er geen etiket op plakken en doen wat op dat moment goed voelt.

In de meeste gevallen wordt de toekomt niet besproken. Het is erg op het heden en het nu gericht. Dat kan het geheel verwarrend maken, maar ook flexibel en vrijblijvend. Als je al weken (of maanden) aan het twijfelen bent of je nu wel of niet samen bent of ‘iets’ hebt, dan zit je waarschijnlijk in een situationship.

Voor- en nadelen

Als een van de eerste voordelen biedt een situationship gezelschap. Je bent niet alleen. Het is daarnaast ook een relatievorm waarin er minder verantwoordelijkheid is. Je bent niet verplicht om mee te gaan naar een verjaardag. Je mag iets voor jezelf doen wanneer jij dat wilt. Oftewel: je mag veel en hoeft weinig.

Een situationship kan een leuke en stressvrije manier zijn om elkaar beter te leren kennen. Het is daarmee een voorproefje op een echte relatie, hoewel het uiteindelijk misschien niet in een relatie hoeft te eindigen. Het is een manier om te genieten van de voordelen van een relatie zonder een grote emotionele investering. Maar naast alle voordelen kent de situationship ook een aantal nadelen.

Een groot nadeel van een situationship is dat het verwarrend kan zijn. Als niets wordt besproken, is het mogelijk dat beiden andere verwachtingen kunnen hebben van de relatie. Jij kunt bijvoorbeeld tevreden zijn met hoe het is, terwijl de ander het ziet als een opstapje naar een relatie. Daardoor kan de een meer gaan verlangen van de ander die vervolgens niet bereid is om meer te geven.

Wat ook een minpuntje is van de situationship is dat het geen stabiliteit biedt. Er is geen zekerheid of consistentie. Het is moeilijk om iets te verwachten van een ander als deze zich niet verplicht voelt om aan die verwachtingen te voldoen. Je bent geen partner van elkaar en je kunt dus ook niets van elkaar verwachten dat een partner wel zou doen. Het is één groot grijs gebied, waardoor de situationship gekenmerkt wordt door obstakels en uitdagingen.

12 signalen dat het een situationship is

Een situationship is misschien een hele simpele term om uit te spreken, maar uitdrukken wat het precies betekent is daarentegen een stuk lastiger. Dat komt omdat deze vorm van een relatie – die dus geen echte relatie is – er voor iedereen anders kan uitzien. Er zijn echter wel een aantal tekenen die erop wijzen dat je in een situationship zit.

1. Het is niet ‘officieel’

Je hebt iets, maar geen relatie. Althans, het is niet bevestigd door het officieel te maken. Sterker nog: jullie weten waarschijnlijk allebei niet precies wat het is. Je hebt misschien een tandenborstel bij elkaar liggen, misschien zelfs een hele la vol. Je doet alles wat normale koppels doen, behalve dat jullie voor de buitenwereld geen koppel zijn. De reden hierachter is dat het kwetsbare ‘wat zijn wij’-gesprek nog niet door jullie is behandeld.

2. Je gebruikt geen titels

Heb jij diegene wie je rondhangt – laten we het zo maar noemen – ooit voorgesteld als je vriend of vriendin? Of heeft de ander jou al een keer met die titel voorgesteld? Als dat niet het geval is, dat is een ander teken is dat je waarschijnlijk in een situationship zit – en niet of nog niet in een relatie. De vriendje/vriendin-titels zijn een natuurlijk vervolg op het hebben van het relatiegesprek.

3. Je praat niet over de toekomst

Tot nu toe hebben jullie niet alleen het labelen van de relatie vermeden, maar ook helemaal niet over de toekomst van de relatie gesproken. Langetermijnplannen? Die zijn er niet. Je weet daarom niet wat je kunt verwachten van de relatie. Of je bent te bang om het te vragen met het risico om afgewezen te worden, of je bent bang om te horen dat de ander plannen heeft waarin jij niet voorkomt.

4. De relatie gaat niet vooruit

Alle relaties volgen een vergelijkbaar patroon. Het begint bijvoorbeeld met daten en eindigt met samenwonen en eventueel kinderen. Er zijn dus bepaalde relatiemijlpalen die je kunt verwachten wanneer relaties vooruitgaan. Wanneer deze niet voorkomen, is dat een teken dat de relatie niet vooruitgaat. En dat is weer een teken dat je in een situationship zit.

5. Je bent niet geïntegreerd in elkaars leven

Als je een koppel vormt met iemand, doe je het meeste in je leven samen. Je gaat een keer kijken bij de hobby van de ander, je bezoekt ze op het werk en ontmoet een keer de collega’s. Je wordt getoond op sociale media en brengt tijd door met de mensen om wie de ander geeft. Wanneer deze integratie niet plaatsvindt, dan weet je dat het nog geen relatie is – en eerder een situationship.

6. Het is oppervlakkig

Bij een situationship is er vaak sprake van een oppervlakkig niveau. Het gaat vooral om de fun en minder om een diepere verbinding. Nu je erover nadenkt, besef je misschien dat de ander niet de tijd neemt om je te leren kennen of persoonlijke dingen van zichzelf met je deelt. Als een relatie oppervlakkig blijft, dan is het moeilijk om een langdurige verbintenis aan te gaan.

7. De ander wil niet serieus worden

Een van de makkelijkste manieren om een situationship te herkennen? Dat is wanneer de ander het tegen je zegt, ondanks dat de term zelf niet wordt genoemd. Heb je meermaals van de ander gehoord dat deze niet op zoek is naar iets serieus? Dan mag je diegene op het woord geloven, want de kans is groot dat er niet meer in zit dan een situationship.

8. Je gaat wéér alleen

Terwijl je iemand hebt waarmee je naar een evenement zou kunnen gaan, ga je weer alleen. Je bevindt je helemaal alleen op familiediners, verjaardagen, bruiloften en andere evenementen waarop je zou hopen dat je met iemand kunnen zijn. Maar degene met wie je iets hebt is niet de persoon die naast je zijde staat. Als je de ander niet kunt meenemen naar deze evenementen, dan is dat een teken waar je staat in elkaars leven.

9. Er is geen concreet bewijs

Als de politie onderzoek zou doen naar jullie relatie, dan zouden de rechercheurs geen bewijzen vinden. De vrienden hebben nog nooit van jou gehoord. De familie weet niets van je bestaan af. En op sociale media zijn er geen tekenen van een relatie tussen jou en ander. Kortom, als er geen concreet bewijs van een relatie is, terwijl je wel iets met iemand hebt, dan zit je situationship.

10. Je datet met niemand anders

Je bent niet single. Maar je hebt ook geen relatie. Het is alsof je bij een situationship exclusief met iemand bent, maar dat is niet afgesproken. Het komt erop neer dat jullie niet met anderen afspreken, ook al weerhoudt niets je ervan dit te doen.

11. Je bent onzeker

Als je in een situationship zit en geen relatie wilt, dan voel je je als een vis in het water. Als je een relatie wilt en in een situationship zit, dan voel je je meer als een vis op het droge. In het tweede geval heb je een brandende vraag om te weten waar je staat. Dat leidt tot een gevoel dat kan variëren van een ongemakkelijk gevoel tot extreem onzeker.

12. Er zijn geen regels

Als de persoon met wie je aan het daten bent een weekendje weg gaat met vrienden, wordt dit dan met jou overlegd? En als ze een hotelkamer delen met een vriend van het ander geslacht? In hoeverre dit soort dingen worden besproken toont aan wat de staat van de relatie is. Want terwijl er regels gelden bij relaties, gelden die regels niet bij situationships.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie