14 dating ‘red flags’ die geen enkele vrouw mag negeren

Michael Schouten
Door Michael Schouten
11 minuten leestijd

Als je met slachtoffers van huiselijk geweld praat, zeggen de meesten zoiets als dit: “Hij was in het begin héél lief.” Sommigen zullen je vertellen dat zijn humeur ineens omsloeg en dat vanaf dat moment alles veranderde. “Hij was niet meer lief, hij werd verbitterd en zat vol met woede.” Voor anderen was het geen abrupte ommekeer. Het gedrag verergerde zich in de loop van de tijd en het nam steeds verder toe in intensiteit. Maar bijna allemaal vragen ze zich af hoe ze de signalen gemist kunnen hebben.

Het probleem is dat deze ongezonde relaties meestal beginnen als een ideale relatie. Een gewelddadige relatie begint niet met geweld, het begint met romantiek – of met iets dat op liefde lijkt. Er is geen tekort aan aandacht en het voelt heerlijk dat er iemand is die je dagelijks wil zien. Je nieuwe liefde strooit met romantische gebaren, verrast je met cadeaus en geeft je het gevoel dat jij speciaal bent. En dat zorgt ervoor dat je de waarschuwingssignalen mist die hinten naar een donkere toekomst, ook wel red flags genoemd.

Wat zijn dating ‘red flags’?

Een ‘red flag’, ook wel gewoon bekend als een rode vlag, is een waarschuwingssignaal die tijdens een date of relatie kan verschijnen. Het is een signaal dat wijst op een probleem of uitdaging in de toekomst, een teken van gevaarlijk, controlerend of giftig gedrag. Daarmee is de red flag in deze context een waarschuwing om ermee stoppen voordat je hart wordt gebroken – of erger, daadwerkelijk iets in je lichaam.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Volgens experts zijn er verschillende rode vlaggen waarop je moet letten bij het daten van iemand die je nog niet goed kent. Al deze rode vlaggen zijn signalen dat iemand kan overgaan op fysiek, seksueel of psychologisch geweld. En als het niet zo ver komt, dan zijn het wel tekenen die kunnen wijzen op een persoonlijk gebrek en ongezond gedrag. Een aantal voorbeelden van ongezond gedrag:

  • Hij beledigt, intimideert of vernedert je
  • Hij is erg jaloers, onzeker of controlerend
  • Hij isoleert je van vrienden en familie
  • Hij dwingt je tot ongewenst seksueel contact
  • Hij heeft een explosief humeur
  • Hij houdt je 24/7 in de gaten
  • Hij misbruikt drugs of alcohol

14 red flags om op te letten

Ga je op een eerste date met iemand en twijfel je over het gedrag van die persoon? Heb je al een paar dates gehad en denk je nog steeds aan een aantal discutabele dingen die de ander tegen je vertelde? Of denk je eraan de sprong naar een relatie te wagen, maar voel je je toch wat ongemakkelijk? Rode vlaggen die vroeg worden opgemerkt leiden later vaak tot gevaarlijke situaties. Om te voorkomen dat je later – net als 10.000 vrouwen per jaar – moet aankloppen bij een Blijf-van-mijn-lijf-huis, delen we veertien rode vlaggen om op te letten.

1. Hij bombardeert je met liefde

Van de vele ‘Je bent mijn leven’-berichtjes tot de constante vraag om aandacht: er is sprake van love bombing als hij je probeert te beïnvloeden met overdreven veel affectie. Het voelt misschien fijn om het moment zelf, maar het is een teken van iets ongezonds dat komen gaat. Enkele voorbeelden van love bombing zijn:

  • Te veel complimenten
  • Heel snel veel tijd samen doorbrengen
  • Veel cadeaus
  • Alles – en dan ook echt alles – over je willen weten
  • Al je interesses kopiëren en mee willen doen

2. Hij respecteert je grenzen niet

Als mensen hebben we allemaal andere fysieke, seksuele en mentale grenzen. Wanneer je met iemand begint te daten, gaat het erom dat je deze grenzen op een gezonde manier verkent, waarbij iedereen zich gerespecteerd en veilig voelt. Als hij je onder druk zet of dwingt je grenzen te verleggen, dan is dit een belangrijke rode vlag tijdens het daten.

3. Hij wil altijd weten waar je bent

Iedereen voelt zich graag gekoesterd. Dat er iemand op je let geeft een veilig gevoel. Het is echter een ander verhaal als je het gevoel hebt dat je wordt gevolgd in alles wat je doet. Controleert hij je meerdere keren per avond met een ‘Waar ben je’-appje? Dan mag je dat zien als een donderrode vlag.

4. Hij isoleert je

Het liefst wil hij alleen zijn met jou – niemand erbij. Als je naar vrienden of familie wilt gaan, probeert hij je over te halen om bij hem te komen. En hoewel dat misschien vleiend klinkt, kan dit ertoe leiden dat je geïsoleerd raakt van je familie en vrienden.

5. Hij is snel jaloers

Jaloezie is een giftige emotie. Het wordt daarom ook wel het groene monster genoemd. Ondanks het feit dat (bijna) iedereen wel iets van jaloezie kan voelen, is er een duidelijke grens tussen gezonde jaloezie en extreme of pathologische jaloezie. Tekenen van de extreme variant zijn het teken voor jou om aan de relatie te ontsnappen zolang het nog kan.

6. Hij maakt je belachelijk

“Het was maar een grapje”, zegt hij nadat hij je zojuist voor een hele groep te kakken heeft gezet. Als iemand waarmee je datet dit doet, dan geldt dit als een red flag. Of het nu een beledigende opmerking is of een vernederende vraag: dit is niet iets dat je moet accepteren. Vooral niet van iemand die je nog nauwelijks kent. De kans is groot dat dit gedrag alleen maar zal verergeren naarmate je elkaar beter leert kennen.

7. Hij heeft alleen maar ‘gekke’ exen

Zegt hij tegen je dat zijn exen allemaal loco waren? Dan bedoelt hij daar eigenlijk mee te zeggen dat hij het slachtoffer is en zijn exen de daders. En dat is zelden het geval, omdat het meestal niet de hele waarheid is. Het is een rode vlag omdat het een ontwijking is van zijn eigen verantwoordelijkheden.

8. Hij wordt door niemand vertrouwd

Je vrienden zeggen dat ze hem niet vertrouwen, je familie denkt er hetzelfde over. Al deze mensen die zeggen hem te wantrouwen: zou het waar zijn? Als iedereen denkt dat hij niet te vertrouwen is, zie het dan maar als een rode vlag. Mensen die niet onderdeel van de relatie zijn voelen dit meestal beter aan dan degenen die bedwelmd worden door de verliefdheidshormonen.

9. Hij ontzegt je dingen

Het kan moeilijk zijn om het uit te maken met iemand die je leuk vindt, maar dat is de enige juiste keuze in een situatie waarin iemand je dingen ontzegt. Mag je niet meer met vriendinnen uit? Moet je thuisblijven en mag je niet naar de sportschool? Het is een felrode vlag als hij je dingen verbiedt. Controlerend en bezitterig gedrag kan bovendien escaleren tot verbaal of fysiek geweld.

10. Hij wisselt snel van stemming

Hij leek zo charmant en gul, totdat er iets gebeurde waarvan je nu nog steeds niet weet wat het was. Van het ene op het andere moment explodeerde hij van woede – een onverklaarbare golf van razernij stroomde voor drie seconden door de kamer. En net zo snel als het begon was het weer verdwenen. Die ene flits van ‘Jekyll en Hyde’ is een rode vlag om niet te negeren.

11. Hij geeft je dat onderbuikgevoel

En dan hebben we het niet over vlinders. Het gevoel dat hij je geeft is anders. Het is een naar gevoel dat zegt dat er iets niet klopt, alsof je intuïtie jou wil waarschuwen voor iets dat komen gaat. Dat onderbuikgevoel is een waarschuwing, zowel tijdens het daten als in een relatie.

12. Hij ‘straft’ je

Omdat je een paar minuten te laat op de afspraak bent, doet hij net alsof je er niet bent. Je krijgt misschien een antwoord terug als je iets vraagt, maar daar blijft het wel bij. Of hij onthoudt je van genegenheid en probeert je zodoende te straffen. Als hij jou op soortgelijke manieren probeert te ‘straffen’, dan is dit een grote rode vlag.

13. Hij liegt over veel kleine dingen

Hij zegt dat hij de planten water heeft gegeven, maar achteraf blijkt dat hij dit niet gedaan heeft. Als je merkt dat hij om bijna alle kleine dingen liegt, houd er dan rekening mee dat het nog veel erger kan worden. Hoe comfortabel hij is met het vertellen van kleine leugentjes om bestwil zegt veel over hoe kan omgaan met de grotere leugens. Als je een patroon van leugentjes ontdekt, zie dat dan als een waarschuwingssignaal.

14. Hij heeft nooit een lange relatie gehad

Voor alles is een eerste keer. Maar als hij ruim de dertig voorbij is mag je je gaan afvragen waarom hij nog nooit een relatie heeft gehad. Is hij emotioneel onvolwassen, oftewel de man met het Peter Pan-syndroom of is hij niet monogaam? Met de meeste mannen die nooit een lange relatie hebben gehad is jammer genoeg iets mis. En dat is een rode vlag.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie