Datingapps hebben een enorme impact gehad op de manier waarop singles elkaar ontmoeten. In het tijdperk vóór de datingapps leerden ze elkaar voornamelijk kennen via vrienden en tijdens het uitgaan. Maar dat is helemaal veranderd, want online ontmoeten – onder andere dus via datingapps – is nu de voornaamste manier waarop mensen elkaar leren kennen.
Een deel van de aantrekkingskracht van datingapps is de eenvoud: je kunt binnen enkele minuten een profiel maken en binnen hetzelfde tijdsbestek ben je ook al aan het swipen en matchen. Het is spannend en hoopgevend. Maar het is ook emotioneel uitputtend en frustrerend.
Ondanks alle voordelen die datingapps met zich meebrengen, zoals een miljoenenaanbod van singles binnen handbereik, kost het gebruik van datingapps tijd en moeite. Verstuurde berichten die onbeantwoord blijven, steeds dezelfde gesprekken voeren en veelbelovende chatgesprekken die uiteindelijk nooit tot een ontmoeting leiden. Wat in het begin heel simpel leek, blijkt later vaak een emotionele marteling te zijn. En dit alles kan voor sommige mensen leiden tot date-moeheid.
Wat is date-moe?
Mark heeft het gevoel dat hij steeds dezelfde vrouw ontmoet op datingapps. Een vrouw die in eerste instantie wel interesse toont, maar uiteindelijk niet met hem afspreekt. Terwijl hij wel een klik voelt, of in ieder geval openstaat voor een date, lijken de vrouwen waarmee hij matcht daar geen zin in te hebben. De terugkerende afwijzingen maken het moeilijk voor Mark, die op het punt staat liefde op te geven. Maar omdat hij graag iemand wil vinden, blijft hij toch plakken op de apps. De ervaring heeft Mark achtergelaten met een gevoel dat mensen ‘date-moe’ noemen.
De ‘gemakkelijkste manier’ om mensen te ontmoeten blijkt in de praktijk een arbeidsintensieve en onzekere manier om relaties te beginnen. Hoewel de mogelijkheden op het eerste gezicht oneindig lijken, raken mensen gefrustreerd en uitgeput door de aandacht, geduld en veerkracht die nodig zijn. En dat is waarom sommige mensen te maken krijgen met datingmoeheid.
Datingmoeheid, of date-moe zijn, is geen gewone moeheid. Het is niet het gevoel dat je bekaf bent na een lange werkdag in de bouw. Het is een emotionele vermoeidheid die mensen kunnen ervaren wanneer ze datingapps gebruiken. Ze zijn moe van het eindeloze scrollen en swipen van potentiële kandidaten die beschikbaar lijken in de apps, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Ze zijn gefrustreerd geraakt door de matchmethode van de apps, door de tijd die ze besteden aan online swipen en dan vooral in vergelijking met de beperkte tijd die ze besteden aan het daten zelf.
Datingmoeheid kan zich uiten in een houding van onverschilligheid, verveling, depressieve gevoelens of denken dat je klaar bent om liefde op te geven. Sommigen zijn na slechts een paar dates al date-moe, anderen ervaren het pas na een paar jaar online daten. En sommigen voelen deze specifieke vorm van moeheid nooit. Of en wanneer je het zult ervaren, hangt vooral af van je verwachtingen, hoe je omgaat met afwijzingen en hoe je voor je emotionele gesteldheid zorgt.
Meer keuze, meer dates?
Dankzij de datingapps heb je meer opties dan ooit tevoren. Maar meer keuze is niet altijd beter, in het geval van daten is het waarschijnlijk slechter, zo wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Zo bieden online platforms meer mogelijkheden om een partner te vinden, maar toch zijn mensen vaker single. Volgens onderzoekers van de Tilburg University heeft dit deels te maken met een afwijzingsmentaliteit: de voortdurende toegang tot een vrijwel onbeperkt aantal potentiële partners maakt mensen pessimistischer en afwijzender.
Het onderzoek toont aan dat gebruikers van datingapps overweldigd worden door de vele opties. Na de eerste swipe van een sessie worden de daaropvolgende kandidaten steeds vaker afgewezen. In vergelijking met de eerste swipe in een sessie is de kans op afwijzing tijdens de laatste swipe 27% groter. Oftewel: hoe meer je swipet, hoe pessimistischer je wordt over het aanbod en hoe meer mensen je afwijst. Het is een van de redenen waarom mensen daten frustrerend vinden, het proces gaan haten en uiteindelijk date-moe worden.
5 tekenen dat je date-moe bent
De passieve afwijzingen en pijnlijke teleurstellingen kunnen hun gaan tol eisen, wat kan leiden tot datingmoeheid. Het is een veelvoorkomend fenomeen in de app-gebaseerde datingwereld en er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt merken dat je vermoeid bent door daten.
1. Je bent onverschillig
Haar interesses? Of zijn hobby’s? Je vraagt ernaar, maar het kan je niets schelen. Het voelt alsof je emotioneel niet eens aanwezig bent in het gesprek. Voor je gesprekspartner lijk je ongeïnteresseerd, afstandelijk en misschien zelfs onbeleefd. Als je later zou terugkijken naar het gesprek, dan weet je niet eens meer wat jij en je match allemaal hebben gezegd.
2. Je bent cynisch geworden
Je slechte ervaringen met datingapps hebben ervoor gezorgd dat het cynisme – tussen de regels door – te lezen is in je berichten. Het vertrouwen in daten en de goede bedoelingen van anderen is verdwenen. Wat je hebt meegemaakt in je datingcarrière heeft ertoe geleid dat je niemand meer op zijn of haar woord gelooft. Je denkt bijvoorbeeld dat iedereen de waarheid verdraait, liegt of manipuleert.
3. Je bent niet enthousiast
Toen je voor de eerst een match had, was je buitengewoon enthousiast. “Dit zou hem (of haar) kunnen zijn”, dacht je. Maar nu? Nu weet je dat die kans heel klein is. Het enthousiasme is weg en dat zie je terug in hoe je reageert, hoe snel je dat doet en het aantal uitroeptekens en emoji’s die je gebruikt.
4. Je verveelt je
En wéér een swipe naar links. Je merkt dat je steeds meer mensen afwijst. Soms is het omdat je een verkeerd gespeld woord ontdekt in een bio, soms omdat je afgeleid was door de televisie. Eigenlijk heb je helemaal geen zin om te swipen en dat zie je terug in het aantal swipes naar links. Als je je verveeld voelt tijdens het gebruik van datingapps, dan is het mogelijk dat je date-moe bent.
5. Je voelt je hopeloos
Ondanks dat je nog iedere dag op de apps aanwezig bent, heb je alle hoop opgegeven dat je ooit die ene speciale persoon zult vinden. Je bent ervan overtuigd dat je een wanhopig hoopje verdriet bent en niet iemand die het verdient om liefde te vinden. Je voelt je als iemand wiens lot het is om voor altijd alleen te zijn.
5 manieren om ermee om te gaan
Daten hoort een leuke ervaring te zijn. Dat is het niet als je date-moe bent. Er zijn manieren waarop je je mindset kunt veranderen zodat je beter kunt omgaan met datingmoeheid. De volgende tips helpen je om te gaan met datingmoeheid.
1. Neem een pauze
Als je je uitgeput voelt door daten, gun jezelf dan een pauze. Je hoeft niet iedere dag van de week ‘online’ te zijn en ook hoef je niet iedere maand van het jaar een app te gebruiken. Besef dat online daten emotioneel uitputtend kan zijn en respecteer dat dit nu eenmaal bij het spel hoort. Neem een pauze als je denkt dat het nodig is. Gedurende deze tijd kan het goed zijn om zowel aan jezelf te werken als te denken aan wat je hebt geleerd van daten.
2. Wees directer
De meeste gebruikers van datingapps spelen spelletjes. Zonder dat ze het zelf weten. Ze denken diep na over elke zin die ze typen om niet té geïnteresseerd over te komen. Ze spelen hard to get omdat ze hebben gelezen dat dit werkt. En ze wachten steeds een aantal minuten voordat ze een bericht beantwoorden om niet wanhopig te lijken. Klinkt vermoeiend, niet?
De oplossing is een directe en eerlijke benadering van daten waarbij je je authentieke zelf bent. Je reageert wanneer jij dat wilt, zegt dingen die vanuit jezelf komen en je denkt niet na over alle verschillende verleidingstechnieken die je hebt gelezen. Oftewel: je denkt niet te veel na over daten, je beleeft het.
3. Verlaag je verwachtingen
Een van de typische fouten die mensen maken als ze beginnen met datingapps? Te hoge verwachtingen hebben. Het leidt er ongetwijfeld toe dat je teleurgesteld raakt. Want als je snel iemand verwacht te vinden, zul je veel sneller teleurgesteld zijn dan wanneer je erkent dat het tijd kost om de juiste persoon te ontmoeten. Verwacht niet dat je snel iemand vindt, verwacht dat tijd vergt om iemand te vinden met wie het klikt. Het is geen sprint, het is een marathon.
4. Vat het niet persoonlijk op
Datingapps hebben mensen veranderd in glimmende objecten die je kunt zonder enige vorm van schaamte kunt afwijzen met een handgebaar. Het maakt het gehele proces onpersoonlijk. Als je alle afwijzingen persoonlijk opvat is een verblijf op een datingapp de perfecte manier om jezelf te kwellen.
Besef je goed dat je geen controle hebt op het gedrag van anderen. Hoe iemand anders tegen je doet, zegt niets over jou. Het zegt iets over de ander. En zo bepaalt de mening van een ander nooit wie jij bent of wat je waard bent.
5. Besteed aandacht aan de rest van je leven
Daten is niet alles. Er is meer in het leven dan het vinden van een relatie. Het is dus belangrijk om je niet te laten opslokken door de datingapps. Besteed tijd aan de apps, maar meer tijd aan de rest van je leven. Blijf tijd besteden aan je hobby’s, doe leuke dingen met vrienden en breng tijd door met familie. In een ideale situatie zijn datingapps een aanvulling op je leven, zoals een nieuwe liefde dat ook zou kunnen zijn, en niet je hele leven.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.