Dit zijn de dingen die een relatie ‘bevestigen’, volgens onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Al tientallen jaren zijn single mannen en vrouwen op zoek naar de beste manier om hun geluk in de liefde te vinden. Van laten koppelen en blind dates tot speeddaten en datingsites, ze hebben talloze methoden geprobeerd om liefde te vinden. Deze methoden zijn voortdurend veranderd en aangepast met de technologieën die op dat moment aanwezig waren. Maar het doel bleef hetzelfde: het vinden van liefde.

Gedurende deze metamorfose van het dateproces is ook de manier waarop we daten veranderd. Je zit niet meer van het ene op het andere moment in een relatie. Het is niet meer zo duidelijk. Soms begint het met casual daten en gaat het geleidelijk over naar een wat meer vaste relatie. Anderen noemen het liever geen relatie, terwijl het wel een relatie is. Daten is niet meer zo simpel als het ooit was.

Om inzicht te krijgen in de liefdesroute die de singles van vandaag bewandelen, vroeg datingsite Lexa aan meer dan 1.000 Nederlandse singles hoe zij dit ervaren. Bijvoorbeeld, hoe slaan zij het telefoonnummer van hun date op? Wanneer gebruiken ze voor het eerst een koosnaampje? En wanneer begint het serieus te worden?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Contactnaam

Als we helemaal teruggaan naar het begin, dan start de ‘online liefdesroute’ meestal bij een datingapp zoals die van Lexa. Mocht dat goed gaan, dan wordt het contact verplaatst naar een app als WhatsApp. Maar onder welke naam slaan de singles hun match dan op?

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de singles hun date enkel en alleen onder de voornaam opslaat. Iets meer dan een kwart geeft de voorkeur aan de voor- en achternaam (28%), terwijl 13% van de ondervraagden een bijnaam gebruikt. Om aan te geven dat het een liefdescontact is, benadrukken singles dit vaak wel door een hartje of andere emoji achter diens naam te plaatsen.

Wel zo handig om verwarring te voorkomen: sommige singles plaatsen voor het gemak de naam van de datingapp – waarvan ze hun date kennen – achter de naam van hun crush.

Koosnaampjes

Naarmate de eerste dates zijn afgerond en iets van een relatie zichtbaar is, zou je een koosnaampje kunnen gebruiken voor je nieuwe liefde. Maar dat doet niet iedereen. Het overgrote deel van de Nederlandse singles (61%) geeft aan pas een bijnaam te gebruiken als de relatie serieus wordt – en dus niet al tijdens het daten. Slechts 5% van de ondervraagden geeft aan er geen moeite mee te hebben als dit al in een vroeg stadium begint.

Hoe de singles hun geliefde dan noemen? Wat de bijnamen betreft, zijn mensen niet echt creatief. Populaire koosnamen zijn ‘babe/baby’, ‘moppie/mop’, ‘schat/schatje’ en ‘cutie’, zo blijkt uit het onderzoek. Dit zijn de namen die het meest worden genoemd. Maar ook zijn er namen die wat origineler zijn, zoals ‘floppie’ of ‘suikermoppietoppiejoppie’.

Bevestiging

Zodra de singles elkaar lang genoeg kennen om zich niet meer ‘single’ voelen, begint de relatie serieuzere vormen aan te nemen. Het wordt persoonlijker, vertrouwder en meer comfortabel. Maar wat zijn volgens singles nu de tekenen die erop wijzen dat het serieus begint te worden?

Volgens Lexa’s onderzoek is het geleidelijk achterlaten van meer spullen bij elkaar het belangrijkste teken. Voor 63% van de ondervraagden is dit het eerste signaal dat het menens is. In je ondergoed door elkaars huis lopen (34%) en een scheet laten in elkaars bijzijn (31%) worden ook vaak genoemd als tekenen dat het wel goed zit. Beiden vragen meestal om een bepaalde vorm van familiariteit voordat mensen dit doen in het bijzijn van een ander.

Wat nog meer een bevestiging is van de relatie? Voor bijna een kwart van de singles is het ontmoeten van de ouders toch wel hét moment dat de relatie bevestigt. Dat kan zowel een fysieke ontmoeting zijn of videobellen. Andere tekenen die genoemd worden zijn plassen met de deur open (22%), in huis halen van boodschappen voor de ander (20%) en zingen onder de douche (13%).

Uiteindelijk is er natuurlijk maar één echte manier om een relatie te bevestigen en dat is samenwonen. Als er iets is dat een relatie bevestigt, dan is het wel de stap om elkaar dag in, dag uit het leven zuur mooi te maken. Volgens het onderzoek vindt 30% van de singles het ideaal als dit na 1 of 2 jaar daten gebeurt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie