14 dingen die je nooit moet doen op een eerste date

Michael Schouten
Door Michael Schouten
11 minuten leestijd

Eerste dates. We zouden er een boek over kunnen schrijven. In de meeste simpele vergelijking zijn het net sollicitatiegesprekken. Maar in plaats van dat jij je professionele vaardigheden verkoopt aan de vertegenwoordiger van een bedrijf, verkoop je op een eerste date je persoonlijkheid. In deze romantische situatie gaat het niet zozeer om wat je al gedaan hebt, maar meer om wat jij op dat moment te bieden hebt.

In plaats van jezelf te presenteren als een goede leider die stressbestendig en flexibel is, hoop je op een eerste date vooral interessant en aantrekkelijk over te komen. Niet omdat je een baan wilt bemachtigen, maar het hart van je gesprekspartner. En dat vraagt om een compleet andere aanpak, want bij een eerste date komen de vragen van twee kanten.

14 dingen die je nooit moet doen op een eerste date

Het is verleidelijk om de date te nemen zoals ‘ie komt, omdat het daardoor ‘natuurlijker’ verloopt, maar daarmee loop je een groter risico op een fail – dat je iets doet wat je niet hoort te doen op een date. Zonder een goede voorbereiding lever je half werk en dat is nu net niet wat je zou moeten willen op een eerste date. Daarom vertellen wij je nu over de veertien dingen die je nooit moeten doen op een eerste date.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Appen en bellen

Constant je telefoon controleren, appen en bellen zijn samen doodzonde nummer één op een eerste date. Het is onbeleefd en ongemanierd. Helaas verpesten veel singles hun eerste dates door in beslag genomen te worden door hun telefoon, terwijl de andere persoon wordt teleurgesteld door een gebrek aan aandacht. Als het gebruik van je telefoon terwijl je met anderen bent een soort van reflex is geworden, dan is dit een gewoonte die je moet afleren voordat je gaat daten.

2. Te laat komen

Het is nooit netjes om iemand te laten wachten omdat jij te laat bent. Maar op een eerste date is eerder onbeschoft gezien de situatie. Aangezien er geen tweede kansen zijn op het maken van een goede eerste indruk, is dit het advies: kom nooit te laat op de eerste date. Zorg ervoor dat jij je agenda en de route plant, zodat je op de afgesproken tijd op de juiste locatie bent – en liever nog wat eerder.

3. Under- of overdressed zijn

Sommige vrouwen overdrijven het met hun kleding en stijl door zich helemaal op te doffen, terwijl dat helemaal niet bij de situatie past. Ze denkt dat het de man zal ‘imponeren’, maar als iedereen in jeans loopt en zij in een galajurkje, hoge hakken en de perfecte smokey eyes? Dan weet je dat het too much is. Anderen denken juist dat casual altijd goed is, waardoor ze uiteindelijk underdressed zijn omdat ze geen rekening houden met de locatie.

Het beste advies dat je kunt krijgen met betrekking tot de mode voor de eerste date: dress to impress, zolang het past bij wat je gaat doen.

4. Opscheppen

Zelfvertrouwen wordt gezien als een zeer aantrekkelijke eigenschap. Opscheppen over je prestaties niet. Je mag trots zijn op wat je hebt bereikt, maar het is een fout om je gesprekspartner te overtuigen hoe geweldig je bent. Als je opschept over jezelf om jezelf er goed uit te laten zien op een date, krijg je de tegenovergestelde reactie. Onthoud dat bescheidenheid veel meer wordt gewaardeerd dan opscheppen.

5. Praten over je ex

Het is helemaal normaal om het te hebben over het aantal relaties die je hebt gehad en hoelang deze duurden. Wat niet normaal is, is dat je de naam van je ex noemt en deze herhaaldelijk ter sprake brengt. Onthoud dat een eerste date het begin van iets nieuws is, het is niet bedoeld om een gesprek te hebben over iets wat was. Wat je ook vooral niet moet doen of zeggen: je date vergelijken met je ex.

6. Het gesprek domineren

Een gesprek is tweerichtingsverkeer. Er is een balans nodig wat ervoor zorgt dat beiden zich gehoord voelen en niet buitengesloten. Nu kunnen de zenuwen ervoor zorgen dat je op de praatstoel blijft zitten, maar denk eraan dat je ook de ruimte moet geven aan de ander. Herinner jezelf eraan om pauzes te nemen en te luisteren. Praat niet alleen over jezelf en stel ook vragen over de ander. Het gesprek domineren is in ieder geval nooit goed op een eerste date.

7. Respectloos gedrag

De meeste mensen gedragen zich niet opzettelijk respectloos tegen anderen, maar toch doen ze dat wel. Ze zijn zich er niet van bewust. Denk bijvoorbeeld aan een oogrol wanneer de bediende een klein foutje maakt of een opmerking over het overgewicht van een voorbijganger: het zijn deze ‘kleine’ dingen die je nooit zou moeten doen op een date. Hoe je anderen behandelt, vertelt je date veel over hoe jij hem of haar zal behandelen. Om onbewust respectloos gedrag te vermijden, doe je er goed aan om controversiële onderwerpen te mijden.

8. Ongevraagd advies

Suggesties geven over wat jij denkt dat de ander zou moeten doen? En zelfs als de ander je niet om advies heeft gevraagd? Doe het niet, geef geen ongevraagd advies. Als de ander het over een druk leven heeft met werkuitdagingen en studieverplichtingen, begin dan niet over effectief tijdsmanagement en hoe jij dat zou aanpakken.

9. Op de zaken vooruit lopen

Het is prima dat je het helemaal ziet zitten om nog een keer af te spreken. Het is ook prima dat je dit gevoel al binnen de eerste vijf minuten krijgt. Het is echter niet prima om dit al meteen kenbaar te maken en om een tweede date te vragen. Dat jij optimistisch bent over een potentiële toekomst samen  betekent niet meteen dat de ander dat gevoel deelt.

10. Te persoonlijk worden

Een eerste date is niet meer dan een simpele ontmoeting om een preview te krijgen van degene met wie je afspreekt. Het is niet de tijd om de diepte in te gaan en té persoonlijk te worden. Of het nu gaat om het salaris dat iedere maand op de bankrekening wordt gestort of de vader-kindrelatie die misschien wel de oorzaak is van zijn of haar turbulente relatieverleden: het is none of your business.

11. Te veel drinken

Hoewel je het misschien fijn vindt om alcohol te drinken als een manier om wat losser te worden terwijl de angst voor de date wordt verminderd, kan overmatig drinken juist het tegenovergestelde effect hebben. Als een soort van regel: drink niet voorafgaand aan de date en houd het op de date zelf bij één of twee drankjes max. Te veel alcohol heeft een negatieve invloed op je aandachtsspanne, karakter en geheugen. Dit alles maakt het moeilijker om je volledig te concentreren op de persoon met wie je afspreekt, het gesprek en de omgeving in het algemeen.

12. Niet luisteren

Zoals afgeleid zijn een afknapper kan zijn, kan niet luisteren naar je date hetzelfde effect hebben. Een gesprek is geen kwestie van wachten tot je weer aan de beurt bent om te praten. Het is praten en luisteren naar wat de ander tegen je zegt. Formuleer die nieuwe zin dus niet alvast terwijl de ander aan het woord is, want dat leidt je af van wat je zou moeten horen. Als je dat wel doet, zonder aandacht te schenken aan wat er tegen je wordt verteld, zal het niet lang duren voordat je date doorheeft dat je zijn of haar inbreng negeert.

13. Uitgaan van het beste of slechtste scenario

Eerste dates kunnen verschrikkelijk zijn, maar ook geweldig. Het kan tegenvallen, het kan meevallen. Wat je niet moet doen is uitgaan van het beste of slechtste scenario, omdat je hiermee de verkeerde verwachtingen creëert. Als je denkt dat het niet goed zal gaan, dan zal het ook niet goed gaan. Als je alleen het allerbeste verwacht, dan mag je verwachten dat het zal tegenvallen.

14. Ervan uitgaan dat de ander betaalt

Zelfs als je er vast van overtuigd bent dat de ander moet betalen, bijvoorbeeld omdat je gevraagd bent voor de date, is het een fout om aan te nemen dat ze dat zullen doen. Vooral op de eerste date wordt er van je verwacht dat je in ieder geval het aanbod doet om mee te betalen, ook als het niet gevraagd wordt. Als je aanbiedt om te betalen of de splitten, wees dan bereid om daadwerkelijk te betalen of te delen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie