Verkeerde types: waarom trek ik deze ‘slechte’ mensen aan?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Liefde is ingewikkeld. Anders zouden er ook geen drie miljoen singles in Nederland zijn. Maar er zijn types voor wie liefde nog moeilijker is.

Het is de goedgelovige ondernemer die zijn portemonnee blijft trekken voor de vrouw die alleen op zijn geld uit is. Het is de vrouw met mascara vermengde tranen op haar wang, omdat ze wéér is bedrogen door een man die ze volledig vertrouwde. Of jij bent het, als jij je afvraagt waarom je steeds de verkeerde types aantrekt.

Nu zou het makkelijk zijn om het andere geslacht de schuld te geven als de reden waarom het niet wil lukken in de liefde. Maar daarmee zouden we één ding negeren: je eigen verantwoordelijkheid. Je partner is er niet verantwoordelijk voor dat jij je zo voelt. De partner is misschien onderdeel van het probleem, maar niet hét probleem. Het probleem ligt in de keuze van het verkeerde type.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De naïeve ondernemer kan de golddigger niet veranderen. Wat hij wel kan veranderen is zijn voorliefde voor geldbeluste types. En de bedrogen vrouw kan haar vreemdgaande partner niet veranderen. Wat ze wel kan veranderen is haar voorkeur voor Don Juan’s en bad boys. In andere woorden: je hebt weliswaar niet het vermogen om anderen te veranderen, maar je kunt wel andere én betere keuzes maken.

Mensen hebben een ‘type’

Waarom je steeds dezelfde types aantrekt heeft te maken met je voorkeuren. Iedereen heeft een type. Het is een ongeschreven lijst met specificaties die je im een partner zou willen zien. Voor mensen is het normaal om zich steeds aangetrokken te voelen tot een bepaald lichaamstype, lengte of huidskleur. Een recent onderzoek gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences bevestigt dit.

Het onderzoek van de University of Toronto onder 332 deelnemers laat zien dat mensen steeds voor hetzelfde type persoon vallen, zelfs als het type zich als ongeschikt heeft bewezen. Voor het onderzoek vergeleken onderzoekers de persoonlijkheden van huidige en ex-partners van de deelnemers.

Wat ze ontdekten was dat de persoonlijkheden van deze partners enorm veel op elkaar leken, wat erop duidt dat mensen bewust en onbewust een partner kiezen die ongeveer hetzelfde is als een ex. Als je dus steeds met hetzelfde type in een relatie belandt, dan is dit de simpele reden: we hebben een type die onze voorkeur heeft.

Dit type kan verkeerd zijn

Hoewel het hebben van een type geen probleem is, wordt het problematisch als het lijkt alsof je steeds de verkeerde types aantrekt. Als vrouw zijnde kun je bijvoorbeeld merken dat alle mannen waar je een relatie mee begint niet te vertrouwen zijn. Of het is een patroon van onbereikbare mannen, waardoor je steeds een relatie hebt waarin je behoeften niet worden vervuld.

Andersom kunnen mannen ook het verkeerde type aantrekken. Als man zijnde zou je steeds verlaten kunnen worden door impulsieve types die snel verliefd worden. Of een zwak hebben voor sterke vrouwen die achteraf best wel gemeen blijken te zijn. Wederom, steeds de verkeerde types.

De onderzoekers van de Canadese universiteit hebben slecht nieuws als je steeds voor hetzelfde, verkeerde type gaat. Want mensen worden, ondanks de beste bedoelingen om liefde buiten hun gebruikelijke type te zoeken, steeds weer aangetrokken tot soortgelijke partners. Als je niets verandert in de keuzes die je maakt, dan verandert er helemaal niets. Dat is een van de conclusies die de onderzoekers trekken uit de studie.

8 redenen waarom je het verkeerde type aantrekt

Niemand is hetzelfde en daarom is er nooit één reden te noemen voor een probleem als dit. Mensen trekken om uiteenlopende redenen de verkeerde types aan. Dit zijn acht van die redenen.

1. Je bent een fixer

Heb je van nature de behoefte om anderen te ‘repareren’? Misschien ben je niet eens slecht in het beoordelen van karakters en zie je gewoon het beste in mensen, maar dit kan er wel toe lieden dat er van je wordt geprofiteerd. Als je mensen aantrekt die je wilt genezen, dan trek je wellicht steeds de verkeerde types aan die keer op keer je hart breken.

2. Je bent intimiderend

Hoor je van anderen dat je intimiderend overkomt als mensen je niet kennen? Dan is het mogelijk dat je hierdoor alleen maar bepaalde types aantrekt. Types die weliswaar verkeerd voor je zijn, maar het wel aandurven om je te benaderen en een relatie met je te beginnen. Intimiderend zijn is bovendien slechts een voorbeeld. Het kan ook een andere eigenschap zijn waardoor de goede types zich niet comfortabel genoeg voelen om iets met je te beginnen.

3. Je neemt genoeg met ‘minder’

Heb je het gevoel dat de klok tikt? En voel je de noodzaak om te settelen? Als het niet lukt om de juiste partner aan te trekken, kun je genoegen nemen met minder. Je denkt dat je moet grijpen wat er te grijpen valt, maar daardoor beland je juist in een patroon van slechte keuzes.

4. Je doet je voor als iemand die je niet bent

Portretteer jij jezelf op datingapps als iemand die je niet bent? Als je een introverte levensstijl leidt dat gekenmerkt wordt door avondjes op de bank, dan helpt het niet als je alleen maar avontuurlijke foto’s plaatst in de meeste extravagante outfits. Wanneer je de verkeerde signalen verstuurt, trek je de verkeerde types aan. De verkeerde perceptie van jezelf geeft je misschien meer berichten, maar de matches die je krijgt sluiten vervolgens niet aan bij de types die je wilt aantrekken.

5. Je leeft in la-la-land

Liefde is zelden een sprookje zoals we deze uit de films kennen. Ondanks dat we dit allemaal weten, maken sommige singles wel steeds de fout om in een fantasiewereld te leven. Je leert iemand kennen op een datingapp en vult alles wat je niet weet zelf in. Je creëert een fantasie met de beperkte kennis die je van ander hebt, om er later achter te komen dat het allemaal een illusie was.

6. Je houdt van obstakels

Sommige mensen kiezen consequent voor de moeilijke route. Ze houden ervan om ergens voor te moeten strijden. Ze willen obstakels overwinnen. En ze genieten van de pijn, ook al zeggen ze dat niet te doen. Deze gewoonte leidt tot destructieve relaties die ‘toevallig’ genoeg altijd plaatsvinden met het verkeerde type. Het is in feite een vorm van zelfsabotage omdat deze obstakels je ook reden geven om te falen.

7. Je hebt emotionele bagage

Niemand hoort het graag, maar iedereen draagt een rugzak met zich mee – ook wel bekend als de emotionele bagage. Het staat symbool voor de lasten uit het verleden die we meenemen naar het heden. Als je het gevoel hebt dat al je relaties steeds hetzelfde script volgen, dan zou dit te maken kunnen hebben met de bagage die je bij je draagt.

8. Je leert niet van het verleden

Mensen maken fouten. Dat doen we niet omdat het zo leuk is, maar omdat het een kans geeft om te leren. Als je niet leert van de fouten die je maakt, wat gebeurt er dan? Je blijft precies dezelfde fouten maken. Maar ondanks dat we dit allemaal weten, stoppen velen niet met het maken van terugkerende fouten. In andere woorden: als je vorige relaties en partners je niets leren, zul je soortgelijke ervaringen hebben.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie