Is het je opgevallen dat je niet helemaal ‘jezelf’ bent als je een aantrekkelijk iemand spreekt? Bijvoorbeeld wanneer je iets moet vragen aan een appetijtelijke collega. Begin je friemelen met je handen of speel je met je haar wanneer je aan het woord bent? Of weet je niet de juiste houding aan te nemen? Het zijn allemaal tekenen die zeggen dat je nerveus bent in de aanwezigheid van de ander.
De meesten van ons hebben op de basisschool al geleerd dat we rare dingen doen als we iemand leuk vinden. We beginnen te blozen, lachen nerveus en laten met ons gedrag zien dat we de ander leuk vinden. En dat gebeurt niet alleen als we jong en onervaren zijn. Ook als we ouder zijn reageert ons lichaam op een aparte manier als we iemand leuk en aantrekkelijk vinden.
Sommige mensen zijn van nature meer vatbaar voor dergelijke uitingen van nervositeit. Met wie ze ook praten, ze lijken altijd zenuwachtig. Anderen lijken doorgaans zelfverzekerd, maar worden plotseling nerveus wanneer iemand die ze leuk vinden de kamer komt binnenlopen. Herkenbaar?
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Als dit gebeurt, wanneer iemands gedrag van zelfverzekerd naar zelfbewust verandert wanneer jij in de buurt bent, is het tijd om het persoonlijk te nemen. Het zou kunnen betekenen dat diegene jou leuk en aantrekkelijk vindt. En dat is nog meer het geval wanneer het nerveuze gedrag gepaard gaat met een positieve emotie, zoals enthousiasme of nieuwsgierigheid.
10 nerveuze tekenen van aantrekkingskracht
Wil je weten waar je op moet letten als je wilt weten of iemand je wel ziet zitten? Wil je onderscheid kunnen maken tussen ‘normale’ nervositeit en nerveus gedrag omdat de ander jou leuk vindt? Dat is precies wat een groep psychologen uit de Verenigde Staten hebben onderzocht – de nerveuze reacties die mensen vertonen als ze iemand ontmoeten die ze aantrekkelijk vinden.
Om dat te onderzoeken mochten 280 deelnemers hun ervaringen delen over een eerste ontmoeting met iemand die ze bijzonder aantrekkelijk vonden. De psychologen wilden vooral weten welke fysiologische, vocale en gedragsreacties werden vertoond tijdens deze interactie. En ook werden de deelnemers gevraagd het gedrag van de ander te analyseren om te bepalen of het een wederzijdse aantrekkingskracht is. Dit waren de tekenen van nerveusheid die de deelnemers bij zichzelf en anderen ontdekten:
- Meer staren
- Hogere hartslag
- Meer aandacht
- Meer glimlachen
- Meer giechelen / lachen
- Blozen
- Concentratieproblemen
- Sneller spreken
- Minder goed uitdrukken
- Andere stemhoogte
Zowel de mannen als vrouwen meldden dat ze sneller spraken, maar zichzelf minder goed konden uitdrukken. Vrouwen meldden dat ze met een hogere en minder stabiele toonhoogte spraken. Andersom werd dit gedrag ook ontdekt bij een gesprekspartner waarvan ze dachten dat deze hen aantrekkelijk vond.
Nerveus zijn… is juist goed?
Hoewel het er misschien op lijst dat nerveus gedrag eerder schadelijk dan nuttig is, merken de psychologen op dat ze de kans op het vinden van een partner juist kunnen vergroten. Hoe? De psychologen zeggen dat veel van de nerveuze reacties – zoals glimlachen en giechelen – een positieve invloed op het gesprek hebben.
Ondanks het feit dat je achteraf misschien niet meer weet wat je allemaal hebt gezegd tijdens het gesprek, lijkt het erop dat nerveus zijn helemaal niet erg is. Terwijl we denken dat nervositeit de indruk kan wekken dat je ongemakkelijk, onhandig of oncomfortabel bent, kunnen deze reacties juist een ‘bewijs’ zijn van interesse in de ander.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.